≫ 

Nova mera vlade Austrije najviše će pogoditi balkanske gastarbajtere

Time će posebno biti pogođeni radnici iz istočnoevropskih zemalja na radu u toj zemlji

  • 4

Austrijska vlada usvojila je smanjenje dečijeg dodatka za decu koja žive van zemlje, što pogođa građane EU koji rade u "Alpskoj republici" i na osnovu toga dobijaju dodatak za decu koja su im ostala u njihovoj domovini.

Ta mera treba da donese uštedu u visini od 100 miliona evra godišnje, a treba da stupi na snagu od iduće godine.

Kako gastarbajteri iz Beča leče tugu za domovinom na pijaci gde je rakija 1 evro, i ima svega - od pihtija do pečenja (FOTO) (VIDEO)

Dečiji dodatak, prema dogovorenom "indeksiranju" biće prilagođen različitim nivoima cena u drugim evropskim državama.

Mera je deo programa koalicije pod vođstvom kancelara Sebastijana Kurca. On je ocenio da je to "apsolutno potrebno jer Austrija prebacuje stotine miliona evra za dečji dodatak u inostranstvo, što nije pravedno jer su troškovi života u Rumuniji i u drugim zemljama ipak nešto niži od onih u Austriji".

To znači da roditelji, čija deca, na primer žive u Belgiji, dobijaće prema tom indeksu 3,10 evra više mesečno nego do sada.

Na drugoj strani roditelji čija deca žive u Mađarskoj dobijaće ubuduće samo 93,10 evra dečijeg dodatka, umesto 172,40 evra predviđenog za decu u Austriji.

Sebastijan Kurc ocenio je da je ova reforma "potrebna jer su životi u drugim zemljama niži nego u Austriji" Foto: Tanjug / AP

Inače u Austriji radi veliki broj građana iz istočnoevropskih zemalja, članica EU, koji su na osnovu dečijeg dodatka do sada ostvarivali veće prihode.

Mera, koju je usvojila austrijska vlada, sporna je u EU, pa je moguće da je druge članice ospore, jer krši pravo EU.

Evropska komisija je najavila da će analizirati novu meru i ukazala je Austriji da svi zaposleni, nezavisno od mesta stanovanja dece, imaju pravo na isti dečiji dodatak.

Posebno kritičke reči izneo je šef mađarske diplomatije Peter Sijarto koji je novo indeksiranje okarakterisao "nepoštenim" i "nedostojanstvenim".

VIDEO: Vučić: za treće dete 12.000€, a za četvrto 18.000€

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nemanja

    3. maj 2018 | 16:20

    I treba! A ne da se prima deciji dodatak iz Austrije, otac radi npr. tamo, majka u Srbiji ne radi, ali prima ovde i socijalu i dodatke za decu... pa nije Kurz sisao vesla... tu meru mogu ograničiti na decu koja se školuju u Austriji...

  • Klimt-Bec

    3. maj 2018 | 20:05

    Nije to zbog gasterbajtera sa Balkana, zna se ko ima puno dece i po vise zena! Gasterbajteri sa Balkana podrzavaju taj zakon kao i da izbeglice nemaju pravo na primanja sa Biroa Rada, jel nisu nista ni uplatili u taj fond... Imaju besplatno spavanje, hranu, stvari za licnu higjenu, prevoz i 40€ mesecno! Kome se ne svidja dovidjenja odakle su i dosli.. Ni nama niko nije poklonio apsolutno nista kada smo dosli, nego smo radili ne stideci se i jednog posla da bi ziveli normalno...

  • Klagenfurt

    3. maj 2018 | 23:14

    Te mere ne odnose se na gradjane Republike Srbije, Bosne, Crne Gore, Makedonije, Albanije. Vec na gradjane Rumunije, Bugarske, Slovenije k Hrvacke. Austrija je jos 97 godine ukinula deciji dodatak za decu koja se ne nalazu na teritoriju Austrije. Ali po nekim zakonima drzavljani zemalja clanice EU imaju pravo na deciji dodatak za decu koja se ne nalaze na teritoriju Austrije a jesu gradjani EU! Tako da je to lazan alarm i da je to davne 97god. Vec ukinuto. Toliko o tome!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA