≫ 

Fotograf terao žene na oralni seks, u javnosti pipkao i princezu: Švedska na nogama zbog skandala oko Nobelove nagrade za književnost (FOTO)

Izvori koji žele da ostanu anonimni pravo nju navode kao osobu koja je čak sedam puta odavala informacije o dobitnicima Nobelove nagrade, koju dodeljuje Švedska akademija

  • 3
Pesnikinja Katarina Frostenson i fotograf Žan-Klod Arno Foto: Tanjug/AP

Krajem prošle godine #MeToo pokret doveo je u pitanje dodelu Nobelove nagrade za književnost. U centru skandala je francusko-švedski bračni par, fotograf Žan-Klod Arno i pesnikinja Katarina Frostenson, koja je u međuvremenu napustila mesto članice Švedske akademije koja svake godine bira laureata za Nobelovu nagradu za književnost.

Dok je Arno, navodno, neumesno pipkao devojke, njegova supruga ogrezla je u korupciji.

Izvori koji žele da ostanu anonimni pravo nju navode kao osobu koja je čak sedam puta odavala informacije o dobitnicima Nobelove nagrade, koju dodeljuje Švedska akademija.

Ove godine neće biti dodeljena Nobelova nagrada za književnost zbog skandala o seksualnom uznemiravanju

Upravo iz tih razloga, po prvi puta nakon sedam decenija Nobelova nagrada na književnost neće biti dodeljena ove godine. Poslednji put to se dogodilo 1943. godine, u jeku Drugog svetskog rata. Po odluci Švedske akademije, dobitnik Nobela za književnost za 2018. biće proglašen iduće godine, isto kad i u laureat za 2019.

Veliki broj žena ga je optužio za zlostavljanje, a očekuje se da će uskoro početi i suđenje Foto: Tanjug/AP

18 ŽENA GA OPTUŽUJE ZA PIPANJE

Žan-Kloda Arnoa čak je 18 žena optužilo kako ih je neprimereno dirao, a mnogi tvrde kako se zlostavljanje dogodilo u stanovima koji pripadaju Akademiji, prenosi 24sata.hr.

- Ništa nije rekao što bi me upozorilo na ono što će se dogoditi. Nije bilo flertovanja niti prethodnog dodira, a ja sam samo odjedanput osetila ruku na međunožju. Kao da je kopao, bio je grub. Ustala sam se i ošamarila ga - izjavila je književnica Gabrijela Hakanson o incidentu koji se, navodno, dogodio 2007. godine.

Njen partner, autor i advokat Tomas, svedočio je o događaju.

- Sećam se vrlo jasno jer je to bila jedna od najgrubljih stvari koje sam ikada video. Ljudi oko nas su tresli glavama i šaptali kako čovek nije sav svoj - rekao je Tomas.

Arno i njegova žena na jednoj svečanosti 2001. godine Foto: Tanjug/AP

"NEKE SU POVRAĆALE"

Neke su žene, koje žele da ostanu anonimne do potencijalnog suđenja, rekle kako ih je grubo naterao na oralni seks, pa bi čak krenule da povraćaju. S jednom je imao aferu, a kada ga je ona ostavila, Arno bi je zvao sve dok nije promenila broj telefona.

Prvi susreti, nasilni dodiri pa čak i ucenjivanje poslovima kretali bi na susretima koje su često zajedno organizovali njegov kulturni klub i Akademija. Nakon nekoliko pisanih pritužbi, Akademija se ogradila od Arnoa.

On je na to uzvratio mejlovima gde tvrdi da nije kriv, da je samo reč o nesporazumu.

Možda najpoznatija anegdota o njegovom ponašanju, uključuje švedsku princezu Viktoriju koju je Arno, navodno, tokom jednog formalnog druženja 2004. godine neprimereno dodirivao i prolazio rukom po leđima. Oterala ga je princezina asistentkinja, a kasnije je zamolila organizatora da se pobrine da više nikada ne bude u istoj prostoriji sa njim.

VIDEO: Istorijski sastanak lidera Severne i Južne Koreje

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA