Kim Džong Un i Tramp se sastaju u junu i to u ovom gradu: Da li je ovo definitivna lokacija sastanka dvojice lidera? (FOTO)

Tramp je tokom vikenda izjavio kako su dve strane dogovorile mesto i vreme susreta, prvog do kojeg će doći između njih, ali nije naveo detalje u vezi s tim

  • 2

Američki predsednik Donald Tramp i severnokorejski čelnik Kim Džong Un verovatno će se sastati u junu u Singapuru, navode mediji dok traju nagađanja o tome gde će se održati razgovori bez presedana dvojice kontroverznih čelnika nakon zategnutih odnosa koji su posle niza severnokorejskih nuklearnih eksperimenata i oštrih američkih reakcija dospeli na ivicu rata.

Tramp je tokom vikenda izjavio kako su dve strane dogovorile mesto i vreme susreta, prvog do kojeg će doći između njih, ali nije naveo detalje u vezi s tim.

Čitači s usana otkrili o čemu su pričali lideri Severne i Južne Koreje, i koji pikantan detalj o svom braku je izneo Kim (VIDEO)

- Uskoro ćemo i to objaviti - kazao je Tramp.

Tramp je rekao da su dogovoreni vreme i mesto susreta Foto: Tanjug/AP

Ovaj važan susret na vrhu trebalo bi da se dogodi "sredinom juna", piše u ponedeljak južnokorejski dnevnik "Chosun Ilbo" pozivajući se na diplomatske izvore koji citiraju Trampovog savetnika za nacionalnu sigurnost Džona Boltona.

List dalje navodi kako je mogućnost da domaćin ovog istorijskog susreta bude Singapur "sve veća" nakon nedavnog susreta američkog predsednika s predsednikom Južne Koreje Mun Džae Ina u Beloj kući, ali list u vezi s tim ne navodi nikakva detaljnija objašnjenja.

Kako javljaju lokalni mediji, Trampov savetnik Bolton sastao se krajem prošle nedelje u Vašingtonu sa svojim južnokorejskim kolegom Čung Eui Jongom kako bi raspravili o planovima za održavanje susreta.

Lideri dveju Koreja na samitu u Južnoj Koreji Foto: Tanjug/AP

JONHAP: UTVRĐENO JE DA ĆE SINGAPUR BITI MESTO SUSRETA

Južnokorejska novinska agencija Jonhap takođe je tokom vikenda najavila kako je utvrđeno da Singapur bude mesto susreta dvojice lidera.

Ranije je Tramp najavljivao mogućnost da do susreta dođe u demilitarizovanoj zoni između dveju Koreja, koja bi, isticao je, takođe mogla biti odgovarajuće mesto susreta.

Među druge moguće domaćine susreta na vrhu spominjale su se Mongolija i Švajcarska. Pripreme za ovaj značajni sastanak koji bi trebao da ima snažan odjek na mir i sigurnost u ovome delu sveta pokrenuo je prošlomesečni susret čelnika dveju Koreja, na kojem su se obavezali da nastave s potpunom denuklearizacijom Korejskog poluostrva i postizanjem formalnog mirovnog sporazuma između dve zemlje kojim bi se konačno i formalno stavila tačka na Korejski rat 1950 - 1953.

Južnokorejski mediji ističu da će se dvojica lidera sastati u Singapuru Foto: Tanjug/AP

Severna Koreja ponudila je da ovog meseca zatvori mesto na kojem je izvodila nuklearne testove i pozvala je američke stručnjake da u vezi s tim obave nadzor.

Gotovo svakodnevno događaju se manje dramatični, ali značajni koraci ka približavanju dveju Koreja, kao što je pomeranje satova izvedeno u subotu, kojim su satovi u Severnoj Koreji pomereni 30 minuta unapred kako bi bili usklađeni s onima u Južnoj Koreji.

VIDEO: Obezbeđenje Kim Džong Una na sastanku dveju Koreja svima palo za oko

Daljinac

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA