Američki državni sekretar Pompeo u Severnoj Koreji, finalizuje detalje samita (VIDEO)

Američki zvaničnici saopštili su i da će Pompeo izvršiti pritisak na Severnu Koreju da oslobodi trojicu zatvorenih američkih državljana

  • 0

Američki državni sekretar Majk Pompeo stigao je danas u Severnu Koreju da bi finalizovao detalje istorijskog samita planiranog između američkog i severnokorejskog predsednika, Donalda Trampa i Kim Džong Una.

Američki zvaničnici saopštili su i da će Pompeo izvršiti pritisak na Severnu Koreju da oslobodi trojicu zatvorenih američkih državljana, prenela je agencija AP.

>>> Pompeo poručio da Severna Koreja mora da demontira nuklearni program, a SAD najviše zabrinjava kršenje ljudskih prava

Pompeo će izvršiti pritisak na Severnu Koreju da oslobodi trojicu zatvorenih američkih državljana - Foto: Tanjug/AP

Pompeo je stigao u Pjongjang nekoliko dana nakon što je Severna Koreja izrazila nezadovoljstvo zbog izjava Vašingtona da je zbog snažnog američkog pritiska Kim doveden na pregovarački sto.

Pompeo, koji je najpre boravio početkom aprila u Severnoj Koreji kao šef CIA, je tek drugi američki državni sekretar koji je u poseti toj izolovanoj naciji sa kojom je tehnički još uvek u ratu.

Pre njega, u toj zemlji boravila je Medlin Olbrajt 2000. godine, kao deo neuspešnih nastojanja da se organizuje sastanak između tadašnjeg predsednika SAD Bila Klintona i Kimovog oca, Kim Džong Ila.

Pompeo je početkom aprila boravio u Severnoj Koreji kao šef CIA - Foto: Tanjug/AP/White House

Tramp je u utorak u Beloj kući saopštio da je Pompeo na putu ka Severnoj Koreji radi priprema za predstojeći samit.

- Planovi su sačinjeni, veze su izgrađene, očekujemo da se dogodi sporazum i uz pomoć Kine, Južne Koreje i Japana može da se postigne budućnost s velikim napretkom i bezbednošću za svakog - rekao je Tramp.

Pompeo je odleteo iz Vašingtona u pratnji nekoliko saradnika, obezbeđenja i dvoje novinara.

Kako je izjavio pred let, ovaj put "treba da postavi okvire uspešnom samitu".

Samit treba da se održi krajem maja ili početkom juna.

Tramp je rekao da su dogovoreni mesto i vreme sastanka ali nije želeo da otkrije detalje.

Neimenovani visoki američki zvaničnik rekao je da će Tramp i Pompeo tražiti "odvažan pristup" koji će suštinski promeniti bezbednosnu situaciju, navela je američka agencija.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA