≫ 

Letele rakete sa obe strane, Damaskom u zoru odjekivale eksplozije: Sukob iranskih i izraelskih snaga u Siriji (FOTO) (VIDEO)

Sirijska novinska agencija SANA objavila je da su izraelski avioni pogodili vojne pozicije, radarsku stanicu i skladište oružja

  • 4

Izraelska vojska saopštila je da su njeni avioni danas gađali desetine iranskih meta u Siriji, kao odgovor na raketiranje izraelskih položaja na Golanskoj visoravni, javlja AP ističući da se radi o dosad naozbiljnijoj konfrontaciji izraelskih i iranskih oružanih snaga.

Kako je navela izraelska vojska, gađani su skladište oružja, logistički ciljevi i obaveštajni centri koje koriste elitne iranske jedinice u Siriji, kao i da je uništeno više sirijskih vazdušnih odbrambenih sistema, prenosi AP.

Prilikom napada, nijedan izraelski avion nije pogođen. Kako se navodi, to je do sada bila najintenzivnija akcija izraelske vojske u Siriji od početka građanskog rata 2011. godine.

Foto: Tanjug/AP

Sve podseća na scenario iz Iraka: Tramp objavio da se povlače iz iranskog sporazuma, odmah skočile akcije firmi za naoružanje (FOTO) (VIDEO)

Za sada nema podataka o eventualnoj šteti na iranskoj strani, a malo pre zore u sirisjjkoj prestionici Damasku odjeknulo je nekoliko eksplozija.

Sirijska novinska agencija SANA objavila je da su izraelski avioni pogodili vojne pozicije, radarsku stanicu i skladište oružja.

Vest o ovom napadu je sinoć uznemirila svetsku javnost Foto: Tanjug/AP

Portpatrol izraelske vojske Džonatan Konrikus izjavio je da Izrael ne želi da eskalira situaciju u tom regionu, ali da će njegova vojska i dalje biti "u pripravnosti".

- Ukoliko dođe do još jednog napada Irana, bićemo spremni - rekao je on i dodao da za sada nema podataka o eventualnoj šteti, prenosi Rojters.

Kako se navodi, Izrael se plaši da bi Iran, zajedno sa svojim saveznicima, libanskog gerilskom grupom Hezbolah mogao da otvori novi front u Siriji protiv Izraela, kao i da su povremeni napadi tome namenjeni.

Izrael smatra Iran svojom najvećom pretnjom, zbog čega često gađa iranske ciljeve u Siriji.

Izrael i Iran su se sukobili u Siriji Foto: Tanjug/AP

Do sada se Izrael trudio da se drži po strani, ali je priznao da je u tom periodu izvršio preko 100 vazdušnih napada, od kojih je većina verovatno bila usmerena na isporuke oružja libanskoj šiitskoj grupaciji Hezbolah.

Ranije danas izraelska vojska saopštila je da su noćas iranske snage, sa sirijske strane Golanske visoravni, ispalile oko 20 projektila i raketa na izraelske ciljeve na toj visoravni.

Konrikus je naveo da nema gubitaka na izraelskoj strani i da je šteta naneta izraelskim položajima ograničena. Prema njegovim rečima, Izrael na ovaj incident gleda sa ozbiljnošću i odgovorio je na njega.

Izrael je proteklih dana bio u stanju pojačane pripravnosti, iz predostrožnosti zbog moguće odmazde Irana, napominje AP.

Iran je toj zemlji zapretio odmazdom nakon što je okrivio Izrael za niz pogubnih vazdušnih udara na iranske položaje u Siriji.

IZRAEL: RUSI BILI OBAVEŠTENI O NAPADIMA

Izrael je upozorio Rusiju da će gađati ciljeve u Siriji, izjavio je danas portparol izraelske vojske Džonatan Konrikus.

- Rusi su bili informisani pre našeg napada preko uspostavljenih mehanizama koje imamo - rekao je Konrikus, prenosi Rojters.

Taj mehanizam uspostavljen je još 2015. godine između Izraela i Rusije, prenosi Tas s.

Foto: Tanjug/AP

RUSIJA ZABRINUTA ZBOG SUKOBA

Rusija je zabrinuta zbog rastućih vojnih tenzija između Izraela i Irana oko Sirije i poziva na smirivanje situacije, izjavio je danas zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Mihail Bogdanov.

- To je veoma alarmantno i izaziva zabrinutost. Trebalo bi raditi na smirivanju tenzija - rekao je Bogdanov, prenela je agencija Tas s.

On je takođe pozvao obe strane da "iznesu detalje" o tome šta se dogodilo.

MAKRON POZVAO NA SMIRIVANJE SITUACIJE

Francuski predsednik Emanuel Makron apelovao je danas na smanjenje napetosti na Bliskom istoku, nakon što je Izrael saopštio da je Iran izveo noćas raketni udar iz Sirije na izraelsku vojnu bazu i da je on odgovorio svojim raketama.

- Predsednik redovno dobija informacije. On poziva na deeskalaciju situacije - naveo je Makronov kabinet u saopštenju, prenosi Rojters.

Makron će kasnije danas razgovarati o Bliskom istoku na sastanku sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, dodaje Jelisejska palata.

VIDEO: Šta se dešava u Sriji posle američkih bombi?

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Yakov

    10. maj 2018 | 14:05

    Slava Izraelu

  • Tesa

    11. maj 2018 | 13:40

    Putin mnogo dalje i dublje vidi nego vanjski posmatraci. Putin je tamo da odrzi Asada na vlasti jer su saveznici dugi niz godia jos od Asadovog oca. Tu je jedina ruska baza van Rusije, Putin zeli da sa cuva Siriju i Asada ali naravno i svoje baze. Iran zeli da izbaci svoje konkurente Saudijce iz Sirije, i odbaci amere dalje od svoje granice. Ali zeli jos nesto, da iskoristi rat u Siriji i priblizi se vojno na granicu svom zakletom neprijatelju Izraelu. Rusi nisu u neprijateljstvu sa Izraelom, jer istorijski vuku zajednicki suzivot jos u Rusiji kada sadasnji Izrael nije ni postojao. Putin pokusava da izgladi odnose izmedju svoja dva prijatelja, ali oni ne slusaju. Iran dovlaci rakete na Izraelsku granicu na svoju ruku, Izrael pokusava da ih unisti. I zato Rusi tu ne reaguju, oni bi branili Asada i Siriju, ali ne i Iranske baze koje su pretnja Izraelu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA