Đaci u Finskoj se valjaju po podu usred časa, sede na stolicama koje se ljuljaju, sami sebe ocenjuju i - najbolji su u Evropi (VIDEO) (FOTO)

Reporter Telegrafa posetio je najveću osnovnu školu u Finskoj i uverio se da časovi mogu da budu i zabavni i edukativni, čak i za najnestašniju decu

  • 20

Đaci se valjaju po podu usred časa, trčkaraju po učionici u čarapama, kikoću se zavaljeni u "lejzi begovima", sede na stolovima, tabureima i specijalnim stolicama-ljuljaškama (nemaju ravno dno, već poluloptasto)... Učiteljica odevena ležerno, gotovo "za po kući". Šetka se između trouglastih stolova, za svako dete nađe vremena, a čak kad ih i grdi ne skida osmeh sa lica.

Učiteljica ne skida osmeh sa lica. Foto: Dejan Vukelić

Ovako izgleda čas matematike za učenike drugog razreda osnovne škole "Lautasaren" u Helsinkiju, najveće (920 učenika) tog tipa u Finskoj, zemlji čiji đaci već godinama beleže najbolje rezultate u Evropi na međunarodnom PISA testiranju (provera sposobnosti đaka da primene naučeno gradivo, što pokazuje da li su obrazovni sistemi delotvorni i primenljivi na tržištu rada).

Ladno, al' standard: Helsinki je možda najbolji simbol EU u kojoj (ne) želite da živite (FOTO)

Deca čiji čas smo posetili imaju 2 dvočasa od po 90 minuta dnevno. Između njih imaju pauzu od 30 minuta, tokom koje ručaju u školskoj menzi. Taj obrok, kao i sve ostalo - knjige, sveske, olovke, bojice... - potpuno su besplatni za sve osnovce u zemlji. Iako su tek osmogodišnjaci, u školu mahom dolaze sami, često na biciklima koje uredno parkiraju na za to predviđena mesta u školskom dvorištu. Jedno odeljenje može da broji najviše 24 učenika.

Eva-Maja Ainikamaki (30) zadovoljna je platom od oko 2.500 evra. Foto: Dejan Vukelić

NEMA KLASIČNIH OCENA

Nedeljno imaju 4 časa matematike, 7 časova finskog jezika, 2 časa sportskih aktivnosti, 1-2 časa umetnosti, 1-2 časa muzike i 2 časa nauke. Učiteljica odlučuje da li će im dati domaće zadatke, a njihova Eva-Maja Ainikamaki (30) to čini 3-5 puta nedeljno. Ocenjivanje, bar onakvo na kakvo smo navikli u Srbiji, ne postoji.

- Učenici sami sebe ocenjuju, opisnim ocenama, a mi ih ohrabrujemo na to. Na primer, učenik oceni da je u nekom predmetu dobar, dok u drugom mora još da uči - objašnjava Eva-Maja, koja stidljivo priznaje da je zadovoljna platom od oko 2.500 evra.

Nije samo Ceca u udžbeniku problem, i Ezopova basna usijala društvene mreže: Roditelji besni, previše krvi se servira deci (FOTO)

Knjige, sveske, školski pribor i ručak su besplatni za sve đake. Foto: Dejan Vukelić

Posao nastavnika veoma je ugledan i cenjen u Finskoj, ali ne može da ga radi svako. Učitelji, prosto rečeno, moraju da vole decu. Eva-Maja je studirala 5 godina, a onda prošla kroz rešeto intervjua i provera da bi dokazala da je adekvatana osoba za profesiju koja će otisnuti u život stanovnike jedne od najnaprednijih zemalja sveta.

Sani Saviko (8) se u školi najviše raduje radu na računaru. Foto: Dejan Vukelić

Kako ona voli decu, tako se i iz svakog gesta vidi da i deca vole nju. Većina njih još ne zna čime žele da se bave u životu, ali strpljivo prate svaku reč i potez nastavnice. Sani Saviko (8) kaže, dok se vrti na stolici sa točkićima, da se u školi najviše raduje radu na računaru.

- Mama i tata mi ne daju da se kod kuće mnogo igram sa računarom, tabletom ili telefonom - objašnjava plavokosa devojčica iz čijeg tona se razaznaje da apsolutno razume odluku svojih roditelja.

KOMPJUTER NAJVIŠE SAT DNEVNO

Na časovima nikad nije dosadno. Foto: Dejan Vukelić

A istu odluku doneli su i ostali roditelji. Kao po nepisanom pravilu, svedoče nam klinci, računar kod kuće radnim danima smeju da koriste najviše sat vremena dnevno, a subotom i nedeljom dva sata dnevno.

Kada završe školu "Lautasaren", koja traje 6 godina, đaci će pohađati drugi nivo osnovne škole, koji traje još tri godine. Nakon devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja, pred njima su dva puta. Jedan ih vodi u trogodišnju srednju stručnu školu u kojoj izučavaju zanat (Telegraf će o ovim školama pisati narednih dana), a drugi u neku vrstu gimnazije koja treba da ih pripremi za fakultet.

(Dejan Vukelić - dejan.vukelic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    11. maj 2018 | 19:16

    Da zato kod nas 28 domacih nedeljno, ispitivanje i kontrolni svaki cas i onda se zale kako imamo lose ocene i ne ucimo na vreme, pa gospodo kako vi mislite da ja sve to postignem, jel vam licim na robota?

  • Duco

    11. maj 2018 | 19:26

    Kod nas je skolstbo najbolje!!!

  • Hemičar

    11. maj 2018 | 20:25

    Sve svoje frustracije lečimo na deci.Finci imaju kao i svi zapadnjaci lako školstvo.Mi se ubijamo,frustriramo učenjem gomilom bespotrebnim informacijama.Kad završio školu iskoristimo 5 % tog znanja.To je dokaz koliko smo neorganizovani.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA