≫ 

Najstariji lider na svetu ima 92 godine: Upravo je postao premijer, nekoliko puta je bio u Sarajevu, a posle pobede poručio "još sam živ" (FOTO) (VIDEO)

Mohamad je već bio premijer Malezije, a pod njegovim rukovodstvom zemlja je doživela period brze modernizacije i ekonomskog rasta, dok je njegova vlada pokrenula niz hrabrih infrastrukturnih projekata

  • 1

Malezijski kralj, sultan Muhamad Peti, odlučio je da pozove Mahatira Mohamada (92) da oformi novu vladu, saopšteno je danas iz predsedničke palate, a time će ovaj malezijski političar postati najstariji svetski lider. On je položio zaklevu u 21.30 sati po lokalnom vremenu i tako je stupio na dužnost premijera, prenosi Bi-Bi-Si.

- Njegovo Visočanstvo snažno podržava i poštuje demokratski proces i želje svojih podanika - zaključuje se u saopštenju malezijske predsedničke palate.

Ubice palestinskog inženjera koristile srpske pasoše: Likvidiran čovek koji je pregovarao sa Severnom Korejom o nabavci oružja (VIDEO)

Ovom odlukom Mahatir Mohamad postao je najstariji svetski lider, nakon iznenađujuće pobede na izborima održanim u Maleziji, na kojima je koalicija opozicionih partija odnela pobedu.

Mohamad je već bio premijer Malezije Foto: Tanjug/AP

VRATIO SE IZ PENZIJE

Prema zvaničnim rezultatima izbora opoziciona koalicija "Savez za nadu" obezbedio je 113 od 222 mesta u parlamentu.

Mohamad je već bio premijer Malezije, a vratio se iz penzije i prešao u opoziciju, kako bi preuzeo mesto premijera od Nadžiba Razaka, svog bivšeg štićenika, a koji se sumnjiči za korupciju, piše BBC.

Istorijskom pobedom na izborima izbacio je koaliciju Barisan Nasional, koja je na vlasti od nezavisnosti 1957. godine. Njegove pristalice izašle su na ulice nakon neočekivane pobede.

- Da, još uvek sam živ - rekao je Mohamad na konferenciji za novinare i dodao da se njegova koalicija neće svetiti, ali će uspostaviti vladavinu prava.

On je istakao i da će biti proglašen dvodnevni praznik, ali da "za pobednike neće biti praznika". Nadžib je nakon proglašenja rezultata kazao da će prihvatiti "presudu naroda".

Njegova koalicija odnela neočekivanu pobedu na izborima Foto: Tanjug/AP

VEĆ JE BIO PREMIJER MALEZIJE

Rastući troškovi života i stalni navodi o korupciji su u velikoj meri uticali na birače da ne glasaju za Nadžiba i njegovu koaliciju.

Mahatir Mohamad bio je malezijski premijer i na čelu BN koalicije  22 godine, od 1981. do 2003. kada se povukao.

Pod njegovim rukovodstvom, Malezija je postala jedna od azijskih tigrova - grupa zemalja čije su se ekonomije rapidno širile '90-ih godina. Zemlja je doživela period brze modernizacije i ekonomskog rasta, a njegova vlada pokrenula je niz hrabrih infrastrukturnih projekata. Bio je dominantna politička figura i osvojio je pet uzastopnih opštih izbora.

Međutim, Mohamad je bio autoritarna ličnost i koristio je kontroverzne zakone da zatvori političke protivnike. Njegov antagonizam prema zapadnim interesima i ekonomskoj politici doveo je do teških odnosa sa SAD, Velikom Britanijom i Australijom. Kao premijer, zagovarao je razvoj trećeg sveta i bio je istaknuti međunarodni aktivista.

Pod njegovom vlašću Malezija ekonomski napredovala Foto: Tanjug/AP

KONTROVERZNA KARIJERA

Njegova politička karijera traje više od 70 godina, od 1946. kada se pridružio Ujedinjenoj malezijskoj nacionalnoj organizaciji.

On je bio i mentor Nadžibu, koji je postao premijer 2008. godine, ali je on ubrzo bio optužen za korupciju.

Nadžib se sumnjiči da je uzeo 700 miliona dolara od Prvog malezijskog razvojnog fonda Berhab koji je osnovao, što on negira, međutim fond je i dalje pod istragom nekoliko stranih zemalja.

Nadžib je optužen i da je ugušio istragu povodom ovog slučaja, tako što je ključne ljude sklanjao sa funkcija.

Svi ovi navodi doveli su do toga da Mohamad pređe iz stranke Barisan Nasional u opozicionu stranku Pakatan Harapan 2016. godine, navodeći da ga je sramota da bude povezan sa strankom koja podržava korupciju.

U januaru ove godine on je najavio da će se ponovo kandidovati za premijera.

Vratio se iz penzije, pridružio opoziciji i odneo pobedu Foto: Tanjug/AP

NEKOLIKO PUTA POSETIO SARAJEVO

U Bosni i Hercegovini Mohamad je smatran za značajnog saveznika. On je posetio Sarajevo u junu 2005. godine kako bi otvorio most u blizini Bosmal tržnog centra, koji je simbol prijateljstva između Malezije i BiH.

Tokom trodnevne posete Visokom posetio je bosansku piramidu sunca u julu 2006, a nekoliko meseci kasnije ponovo je posetio BiH.

Tokom 2007. godine četiri nevladine organizacije iz bivših jugoslovenskih republika nominovale su Mohamada za Nobelovu nagradu za mir.

VIDEO: Istorijski sastanak lidera Severne i Južne Koreje

(Telegraf.rs/A.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA