≫ 

Demokrate objavile više od 3.500 reklama ruske agencije: Da li je ovo dokaz mešanja Moskve u američke izbore?

Demokrate iz Odbora za obaveštajne poslove objavile su ranije jedan deo, ali sada u potpunosti objavljuju te reklame koje su zvaničnici Fejsbuka dostavili Kongresu SAD, nakon što su u septembru priznali da su otkrili rusko delovanje

  • 2

Demokrate iz Odbora za obaveštajne poslove američkog Kongresa objavile su više od 3.500 reklama na Fejsbuku koje je napravila ili promovisala ruska internet agencija, tako pružajući do sada najpotpuniju sliku o ruskim pokušajima da izazovu rasne i političke podele u SAD pre i posle predsedničkih izbora u toj zemlji 2016. godine, piše američka agencija AP.

Većina reklama Agencije za istraživanje interneta je bila zasnovana na određenom pitanju, promovišući argumente za ili protiv imigracija, pitanja LGBT zajednice ili prava o posedovanju vatrenog oružja.

Predsednički izbori u SAD 2016. godine Foto: Tanjug/AP

Velikim brojem reklama takođe su podsticane rasne podele, pominjanjem policijske brutalnosti ili omalovažavanjem međunarodnog pokreta "Životi crnaca su važni" (Black Lives Matter), navodi AP.

Trampove pristalice veruju da on treba da dobije Nobelovu nagradu za mir, a evo šta na to kaže predsednik SAD

U nekim je promovisan aktuelni predsednik SAD Donald Tramp ili americki senator Berni Sanders koji se osim za poziciju predsednika SAD, takmičio i sa Hilari Klinton među demokratama za predsedničku poziciju, a jako malo reklama je promovisalo podršku Klintonovoj.

Hilari Klinton Foto: Tanjug/AP

Demokrate iz Odbora za obaveštajne poslove objavile su ranije jedan deo, ali sada u potpunosti objavljuju te reklame koje su zvaničnici Fejsbuka dostavili Kongresu SAD, nakon što su u septembru priznali da su otkrili rusko delovanje.

Kako navodi agencija, među objavljenim reklamama nalaze se one iz perioda od početka 2015. do sredine 2017, ali ne i 80.000 postova koje je ta ruska agencija takođe šerovala na internetu, a neke reklame su delimično bile redigovane u okviru napora Fejsbuka i kongresnog Odbora da zaštiti osobe čija imena i lica su bila korišćena.

Fejsbuk je u seprembru objavio da je otkrio reklame koje su izazivale podele kao i da su one plaćene ruskim rubljama.

Američki predsednik Donald Tramp Foto: Tanjug/AP

One su se pojavljivale na Fejsbuku i u julu i avgustu 2017. godine, nedeljama pre nego što je Fejsbuk to potvrdio.

U februaru tekuće godine specijalni savetnik za istragu o ruskom mešanju u predsedničku kampanju u SAD 2016, Robert Miler, podigao je optužnice protiv 13 Rusa za zaveru za ometanje tih izbora optužujući nekoliko ljudi povezanih sa Agencijom za istraživanje interneta, da su organizovali ogromnu ali prikrivenu kampanju sa ciljem da pomognu Trampu da porazi Klintonovu, podseća agencija.

VIDEO: Putin četvrti put postao predsednik Rusije

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jova

    11. maj 2018 | 09:59

    Tri i po hiljade Ruskih reklama je promenilo Američke izbore. I mi treba da verujemo u to.

  • Gox

    11. maj 2018 | 09:31

    Kad guraju nos po čitavoj planeti, nikome ništa, a ovo ih još svrbi, da je postalo degutantno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA