≫ 

Otvorena američka ambasada u Jerusalimu: Tramp se obratio preko video poruke, Ivanka otkrila ploču na zidu predstavništva SAD (FOTO) (VIDEO)

Navodi se da je u publici i premijer Izraela Benjamin Netanjahu

  • 2

SAD su danas zvanično otvorile ambasadu u Izraelu koja je premeštena iz Tel Aviva u Jerusalim, prenosi Rojters.

- Danas otvaramo ambasadu SAD u Jerusalimu - rekao je na početku ceremonije američki ambasador Dejvid Fridmen.

Otvara se američka ambasada u Jerusalimu: Jevreji slave 70. godina od osnivanja Izraela, a Palestinci obeležavaju "Nakbu" - katastrofu (FOTO) (VIDEO)

Navodi se da ceremoniji prisustvuje delegacija iz Vašingtona i izraelski lideri.

AP prenosi da su na čelu američke delegacije zet predsednika SAD Donalda Trampa Džered Kušner i predsednikova ćerka Ivanka Tramp, koji su oboje visoki savetnici u Beloj kući, a tu su i američki ministar finansija Stiven Mnučin i četiri republikanska senatora.

Ivanka je došla u pratnji svog supruga Džerada Kušnera Foto: Tanjug/AP

Navodi se da je u publici i premijer Izraela Benjamin Netanjahu.

Ceremonija se održava u trenutku dok Palestinci održavaju masovne proteste na granici Pojasa Gaze s Izraelom u kojima je ubijeno najmanje 38 ljudi, što je dan sa najviše žrtava u prekograničnom nasilju od rata koji je tu vođen 2014. godine.

TRAMPOVA SNIMLJENA PORUKA

Predsednik SAD Donald Tramp u snimljenom poruci emitovanoj na ceremoniji otvaranja američke ambasade u Jerusalimu izjavio je da je i dalje posvećen miru između Izraela i Palestinaca, prenosi Rojters.

- Naša najveća nada je mir. SAD ostaju potpuno posvećene omogućavanju trajnog mirovnog sporazuma. SAD će uvek biti veliki prijatelj Izraela i partner u težnji ka slobodi i miru - poručio je Tramp.

Rojters podseća da je Trampova odluka da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela i prebaci ambasadu iz Tel Aviva razbesnela Palestince i izazvala međunarodnu zabrinutost.

Otkrila je ploču sa oznakom ambasade Foto: Tanjug/AP

"Bi-Bi-Si" prenosi da je njegova ćerka i visoka savetnica u Beloj kući Ivanka Tramp zajedno sa ministrom finansija SAD Stivenom Mnućcinom otkrila ploču na zidu zgrade koja će služiti kao privremeni dom američke ambasade u Jerusalimu.

- U ime 45. predsednika Sjedinjenih Američkih Država želimo vam zvaničnu dobrodošlicu po prvi put u ambasadi SAD ovde u Jerusalimu, prestonici Izraela - kazala je Trampova ćerka.

U jednom trenutku je emitovana Trampova poruka Foto: Tanjug/AP

NETANIJAHU SE ZAHVALIO TRAMPU, KUŠNER OPTUŽUJE PALESTINCE

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da će današnje otvaranje ambasade SAD u Jerusalimu biti u Izraelu pamćeno generacijama, dok je zet i glavni savetnik za Bliski istok američkog predsednika Donalda Trampa Džered Kušner na ceremoniji poručio da su Palestinci koji demonstriraju na granici Pojasa Gaze "deo problema, a ne deo rešenja".

- Ovo je veliki dan. Veliki dan za Jerusalim. Veliki dan za državu Izrael. Dan koji će biti urezan u naše nacionalno pamćenje generacijama - poručio je Netanjahu u govoru na otvaranju ambasade, prenosi Rojters.

Navodi se da se on zahvalio Trampu zbog toga što je "imao hrabrosti" da održi obećanje i premesti ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim.

Netanjahu je govor zaključio time što je Jerusalim nazvao "večnom, nedeljivom prestonicom Izraela".

Netanijahu se zahvalio Trampu Foto: Tanjug/AP

AP prenosi se da je Kušner u govoru na ceremoniji otvaranja izrazio nadu u postizanje mira na Bliskom istoku, ali je palestinske demonstrante u pograničnom području Pojasa Gaze s Izraelom označio kao one koji ruše njegove napore na obezbeđivanju mirovnog sporazuma.

- Kao što smo videli iz prošlomesečnih protesta, pa čak i iz ovih današnjih, oni koji izazivaju nasilje jesu deo problema, a ne deo rešenja - rekao je on.

Kušner je dodao da je "putovanje ka miru započelo time što je snažna Amerika priznala ono što je istina".

VIDEO: KNJIGA O TRAMPU: Delo Majkla Vulfa koje je izazvalo kontraverze u svetu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • max

    14. maj 2018 | 22:32

    Cela familija na okupu vodi Ameriku,nece je daleko odvesti verujte mi!!!!!

  • milica

    14. maj 2018 | 21:12

    Jevreji nisu naučili lekciju nakon 70 godina; i dalje porobljavaju tudje teritorije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA