≫ 

Vlada Turske povukla ambasadore iz Vašingtona i Tel Aviva na konsultacije: Trodnevna žalost zbog poginulih Palestinaca

Ankara je osudila "masakr" Palestinaca koji su izvele izraelske snage bezbednosti i navela da "regionalni i globalni mir i stabilnost neće postojati sve dok se ne postigne trajno pravično rešenje palestinskog pitanja"

  • 8

Vlada Turske povukla je danas svoje ambasadore iz Vašingtona i Tel Aviva "na konsultacije" i proglasila trodnevnu žalost zbog više od 50 Palestinaca koji su poginuli na granici između Izraela i Gaze.

Zbog otvaranja američke ambasade protestuje 35.000 Palestinaca, u vatrenim okršajima poginulo 55 osoba, više od 2.700 ranjeno (FOTO) (VIDEO)

Ankara je osudila "masakr" Palestinaca koji su izvele izraelske snage bezbednosti i navela da "regionalni i globalni mir i stabilnost neće postojati sve dok se ne postigne trajno pravično rešenje palestinskog pitanja", prenosi Sputnjik.

- Oštro osuđujemo odluku američke administracije da preseli svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim, čime krši međunarodno pravo i sve relevantne rezolucije UN. Ponavljamo da je ova akcija pravno ništavna i nevažeća - saopštilo je tursko Ministarstvo spoljnih poslova.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da će Turskae oštro reagovati na današnja dešavanja u Pojasu Gaze.

- Opozvali smo naše ambasadore iz Vašingtona i Tel Aviva na konsultacije. Sazivamo vanredni samit Organizacije za islamsku saradnju i nadam se da ćemo se u petak sastati u Enikapiju (u Istanbulu). Takođe predlažemo i sazivanje vanredne sednice Saveta bezbednosti UN. Razgovaraćemo sa mnogim liderima. Od sutra objavl?ujemo trodnevnu nacionalnu žalost - rekao je Erdogan za televiziju NTV tokom posete Velikoj Britaniji.

Kako se navodi, Erdogan je Izrael nazvao terorističkom državom, a njegove akcije protiv Palestinaca - genocidom.

(Telegraf.rs/)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA