Samo su 32 države od 86 bile na ceremoniji otvaranja ambasade SAD u Jerusalimu: Evo kojoj grupi pripada Srbija (FOTO) (VIDEO)

Uprkos protivljenju velike većine članica EU, na ceremoniji, koje je organizovalo Ministarstvo spoljnih poslova Izraela, prisustvovali su predstavnici zemalja iz svih krajeva sveta, kao i četiri zemlje iz EU

  • 5

Sjedinjene Američke Države u ponedeljak su otvorile ambasadu u Jerusalimu, koja je izazvala gnev predstavnika Evropske Unije i proteste PalestinacaMeđutim, uprkos protivljenju velike većine članica EU, na ceremoniji u Izraelu povodom otvaranja ambasade prisustvovali su predstavnici zemalja iz svih krajeva sveta, uključujući i četiri predstavnika iz EU. Iako su izraelski mediji preneli da je na ceremoniji bio i zvaničnik iz Srbije, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je da "nijedan srpski diplomata nije prisustvovao prijemu".

Premeštanje ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim Palestinci su videli kao provokativan potez koji je narušio ideju o miru. Zbog toga se veliki broj Palestinaca okupio na protestu kod granične ograde između Izraela i pojasa Gaze, na koje je izraelska vojska otvorila vatru.

Zbog otvaranja američke ambasade protestuje 35.000 Palestinaca, u vatrenim okršajima poginulo 55 osoba, više od 2.700 ranjeno (FOTO) (VIDEO)

Sukobi u Gazi zbog otvaranja ambasade Foto: Tanjug/AP

Na ceremoniji, koje je organizovalo Ministarstvo spoljnih poslova Izraela, prisustvovali su predstavnici zemalja iz svih krajeva sveta, kao i četiri zemlje iz EU.

Poziv za proslavu upućen je predstavnicima iz 86 zemalja, ali su samo 32 prihvatile. Četiri od njih su članice Evropske Unije - Mađarska, Češka, Austrija i Rumunija, iako je Brisel bio čvrsto protiv premeštanja ambasade.

Pored delegacije iz SAD, na čijem čelu su bili Ivanka Tramp, ćerka Donalda Trampa, i njen suprug Džered Kušner, proslavi su prisustvovali i predstavnici Albanije i Makedonije. Među gostima bili su još delegati iz Etiopije, Hodurasa, Gvatemale, Nigerije, Perua, Tajlanda i još nekoliko drugih zemalja.

Iako su izraelski mediji preneli da je na ceremoniji bio predstavnik iz Srbije, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je saopštilo da "nijedan srpski diplomata nije prisustvovao prijemu u Ministarstvu inostranih poslova Izraela, koji je izraelski premijer Benjamin Netanijahu upriličio dan uoči otvaranja Ambasade SAD u Jerusalimu".

- Povodom napisa u domaćim medijima u kojima se navodi, s pozivanjem na izraelske medije, da se Srbija našla na spisku 32 države koje su poslale svog diplomatu na prijem koji je izraelski premijer Benjamin Netanjahu upriličio dan uoči otvaranja Ambasade SAD u Jerusalimu, Ministarstvo spoljnih poslova smatra neophodnim da informiše da nijedan srpski diplomata nije prisustvovao prijemu u Ministarstvu inostranih poslova Izraela - kaže se u saopštenju.

Ostatak evropskih delegata nije prisustvovao proslavi, čak ni predstavnici Rusije, Meksika i Egipta nisu došli.

Ivanka Tramp predvodila američku delegaciju Foto: Tanjug/AP

Među zemljama koje nisu prihvatile poziv su Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Argentina, Britanija, Kanada, Kina, Danska, Francuska, Nemačka, Grčka i još mnoge druge.

Za razliku od gala proslave u organizaciji Izraela, nijedan inostrani izaslanik nije pozvan na samu ceremoniju otvaranja ambasade, koju je organizovala američka ambasada.

Ajman Odeh, koji je na čelu Zajedničke arapske liste, jedine arapske partije Izraela, rekao je "kako nema šta da se slavi u premeštanju ambasade".

- Ovo je provokativni potez koji narušava ideju o miru. Alijansa Tramp-Netanijahu nastavlja da produbljuje sukob i podstiče rasizam, mržnju i nasilje. Istočni Jerusalim biće glavni grad Palestine, a Zapad će biti glavni grad Izraela. Ne postoji drugi način - rekao je Odeh.

Prema poslednjim podacima, na protestu je ubijeno 58 ljudi, dok je 2.700 ranjeno. Palestinsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da su kod učesnika protesta rane nanete bojevom municijom, suzavcem i drugim sredstvima.

Ranjeni u sukobima u pojasu Gaze Foto: Tanjug/AP

Sa ovim brojem žrtava, ponedeljak je najkrvaviji dan za Palestince od početka sukoba u pojasu Gaze 2014. godine između palestinskog pokreta Hamasa i Izraela, prenosi Rojters.

Izraelska vojska je taj dan bacala pamflete kojima je poručila da će "reagovati na svaki pokušaj oštećenja bezbednosne ograde ili pokušaja da se naudi bilo kojem vojniku izraelskih snaga odbrane (IDF) ili izraelskom civilu", preneo je AP.

VIDEO: Sukobi u pojasu Gaze sve suroviji

(Telegraf.rs/A.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jako jace

    15. maj 2018 | 18:20

    Bile sve 'sile'!

  • He..

    15. maj 2018 | 18:41

    Ne zamerajte Austrijancima na prijemu ...oni idu samo kad se pije i jede dzabe , a i ovi drugi nisu nista bolji...

  • RICINUS

    15. maj 2018 | 23:50

    Zašto srbija nije učestvovala..... Zašto srbija podržava palestince koi su otvoreno neprijateljski narod prema srbiji.... Koji otvoreno je podržavala i podržava sve secesije srbije...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA