Kvim Tora, zagovornik nezavisnosti, položio zakletvu kao novi lider Katalonije (FOTO)

Tora je formalno preuzeo funkciju u Barseloni, a izabran je u katalonskom parlamentu u ponedeljak

  • 0

Katalonski seprataista Kvim Tora položio je danas zakletvu kao novi lider Katalonije.

Tora je formalno preuzeo funkciju u Barseloni, a izabran je u katalonskom parlamentu u ponedeljak, preneo je AP. Toru su izabrale stranke koje zagovaraju nezavisnost te regije, a i sam dolazi iz jedne od njih - Junts per Catalunya (Zajedno za Kataloniju). Sa 66 glasova za, 65 glasova protiv i 4 suzdržana, Tora je postao novi predsednik.

Katalonski parlament odlučio ko će biti novi predsednik (FOTO)

Španska vlada, koja obično šalje svoje predstavnike na regionalne ceremonije to nije učinila danas jer su katalonske vlasti pokušale da diktiraju ko od vladinih zvaničnika može da bude prisutan, što je Madrid odbacio.

čestitke Tori nakon položene zakletve Foto: Tanjug / AP

Mala katalonska separatistička partija CUP uzdržala se u ponedeljak od glasanja, čime je bio otvaren put da katalonski parlament u drugom i poslednjem pokušaju za novog lidera izabere separatističkog kandidata Kvima Toru i formira novu vladu.

Kvimu Tori, koji je blizak saradnik bivšeg katalonskog lidera Karlesa Pudždemona, nedostajala su prošle subote dva glasa kako bi ostvario potrebnu apsolutnu većinu da postane lider, zbog čega se glasanje ponovilo, ali je bila dovoljna i obična većina glasova cime je okončana višemesečna politička paraliza u Kataloniji, naveo je Rojters.

Tora na protestu održanom zbog uhapšenih političara separatista Foto: Tanjug / AP

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA