Objavljena velika prognoza za leto: Evropu očekuju vrućine, nepogode i opasne oluje, a evo kakvo će vreme biti na Balkanu (FOTO)

Leto ove godine neće biti "pakleno" kako prognoziraju

  • 2

Servis "AccuWeather" objavio je veliku vremensku prognozu za leto za celu Evropu.

Tokom letnjih meseci u delovima zapadne i centralne Evrope očekuju se dugi periodi velikih vrućina. Najviše temperature vazduha u tim će razdobljima prelaziti 32 stepena Celzijusa u Tuluzu i Lionu, Milanu i Firenci, Frankfurtu i Berlinu.

Najekstremnije vrućine dovešće do raste temperatura i do 38 stepeni na jugu Francuske i na severu Italije.

Sve češće se dešavaju u Evropi: Tornado protutnjio Nemačkom (VIDEO)

- Postoji zabrinutost od pojave dugotrajnog toplotnog talasa kasnije tokom leta, u avgustu, koji bi mogao da bude veoma opasan za stariju i mlađu populaciju - rekao je meteorolog "AccuWeathera" Alan Repert.

Toplotni talas očekuje se kasnije tokom leta Foto: A. Nalbantjan

Meteorolog Tajler Rojs dodao je kako "druga opasnost biće i loš kvalitet vazduha koja će posebno uticati na starije i one lošeg zdravstvenog stanja".

Kao posledica velikih vrućina na ovim se područjima očekuje suša, zbog čega bi moglo da dođe do izbijanja velikih šumskih požara. Iako se očekuje ispodprosečna količina padavina, ovom području prete i povremene jake grmljavinske oluje.

RAZORNE I OPASNE OLUJE U POLJSKOJ, ČEŠKOJ I BELORUSIJI

I dok će delove centralne i zapadne Evrope poharati samo mestimične jake oluje, istočnu Evropu čeka niz opasnih grmljavinskih oluja tokom celog leta.

Kombinacija iznadprosečno visokih temperatura i vlažnog vazduha koji će pristizati s Mediterana dovešće do stvaranja jakih grmljavinskih nevremena na području od istočne Poljske i Češke pa sve do Belorusije.

- Najviše će oluja biti u poslepodnevnim i večernjim satima - kaže Rojs.

Opasne oluje pogodiće neke delove Evrope Foto: Tanjug/AP

Najveći rizik od opasnih oluja preti Pragu, Vroclavu, Varšavi i Minsku. Ove oluje pratiće orkanski vetrovi i poplave, što bi moglo da dovede do velikih poremećaja u saobraćaju. Najjače oluje mogle bi da dovedu i do stvaranja tornada.

Ostala područja kojima takođe prete razorne oluje su Minhen, Drezden, Beč i Vilnius.

Česte grmljavinske oluje i opasnost od poplava pretiće cetralnim, istočnim i južnim i jugozapadnim delovima Bosne i Hercegovine, dok Posavina i Krajina su pod pretnjom velikih suša i visokih temperatura.

Veći deo Evrope može da očekuje sušnije leto od proseka, ali južni delovi Italije i Balkana biće pogođeni učestalim grmljavinskim nevremenima. Veliki deo BiH ima rizik od grmljavinskog nevremena.

Ipak, najveća opasnost ipak će biti poplave. Područja poput Rima, Napulja, Tirane i Sofije biće pogođena velikim nevremenima koja mogu da izazovu i po život opasne poplave, upozorava "AccuWeather".

Na ovim se područjima očekuju dugi periodi s obilnom kišom. Mogla bi da traje i danima.

TOPLO, SUVO LETO OD VELIKE BRITANIJE DO BELGIJE I HOLANDIJE

Dugi periodi toplog i sušnog vremena obeležiće leto u Velikoj Britaniji, na severozapadu Francuske, u Belgiji i Holandiji.

Toplo leto očekuje se u Britaniji, Belgiji i Holandiji Foto: A. Nalbantjan

Valovi vrućine mogli bi da pogode jug Francuske i sever Italije. Iako će ova topla razdoblja trajati dugo, ipak neće biti opasnosti od požara ili paklenih vrućina i temperaturnih rekorda.

Ovo će leto biti jedno od tri najtoplija u poslednjih 10 godina na ovom području - kaže meteorolog Rojs.

SUŠA OD UKRAJINE DO HRVATSKE

Suša će ovog leta biti veliki problem za područja od Ukrajine pa sve do Hrvatske i severnog Balkana. Nakon kišovitog marta,, usledio je sušni april i takvo bi vreme trebalo da se nastavi i tokom većeg dela leta.

Ozbiljna suša nakon hladnog februara i početka marta mogla bi da dovede do velikih šteta na poljoprivrednim površinama - upozorava "AccuWeather".

Ovo leto očekuje nas i suša Foto: Tanjug/AP

U nekim delovima Balkana i Ukrajine moglo bi da dođe i do nestašice pitke vode. "AccuWeather" napominje da se i u ovom području očekuju valovi vrućine, iako oni neće biti izraženi kao prošlog leta.

"NORMALNO" LETO U ŠPANIJI I PORTUGALU

Iako će na području Španije i Portugala biti vrućih dana, ovo će leto biti "normalnije" nego proteklih godina, kada su to područje poharale velike vrućine.

Očekuje se i iznadprosečna količina padavina, što bi trebalo da spreči pojavu velikih požara kakvima smo svedočili proteklih godina.

VIDEO: Kako je došlo do pomeranja vremena i ko sve to praktikuje

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lucifer 1.

    17. maj 2018 | 17:18

    To su samo prognoze,kako će biti, videćemo kad dođe leto,nekoga raduju a druge plaše a treći ne obraćaju pažnju.

  • SANJA

    17. maj 2018 | 17:03

    SAMO LEPO VREME I KUPANJAC !!! TO JE TO !!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA