U senci Mundijala 2018: Radnici radili na crno, bez pauze na temperaturama do -35, Putin zloupotrebio prvenstvo za unutrašnju politiku (FOTO)

Izveštaj ističe da će se fudbalski turnir odvijati uz okrutno i pogoršano okruženje za ljudska prava u pozadini.

  • 18

U junu i julu u Rusiji će se održati svetsko prvenstvo u fudbalu, a kako navodi organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW) ova manifestacija održaće se usred "najgore krize u oblasti ljudskih prava u Rusiji od sovjetskog doba"

U izveštaju objavljenom 15. maja pod naslovom "Rusija: FIFA Svetsko prvenstvo 2018 - Vodič za ljudska prava za novinare", HRW navodi da FIFA treba da iskoristi svoj uticaj i da kod ruskih vlasti pokrene pitanja o zloupotrebi radnih prava, ograničenju osnovnih sloboda i aktuelnim sukobima aktivista za ljudska prava, prenosi Radio Slobodna Evropa.

>>> Novinaru koji je pokrenuo doping skandal o ruskim sportistima, zabranjen dolazak na Mundijal (FOTO)

Izveštaj ističe da će se fudbalski turnir odvijati uz okrutno i pogoršano okruženje za ljudska prava u pozadini.

U izveštaju se navodi rutinska upotreba restriktivnog zakonodavstva u cilju smanjenja slobode okupljanja, udruživanja i izražavanja, i pominje se strogo kažnjavanje kroz primenu represivnog zakonodavstva i jačanje cenzure na Internetu, ali i nova pravila o ljudskim pravima koje je usvojila FIFA.

- Globalni sportski događaji kao što je Svetsko prvenstvo izazivaju masovnu medijsku pažnju. Nadamo se da će ovaj vodič pomoći novinarima da van fudbalskog terena sagledaju šire probleme u Rusiji - rekao je Hju Vilijamson direktor HRW za Evropu i Centralnu Aziju.

SP u fudbalu održaće se usred "najgore krize u oblasti ljudskih prava u Rusiji od sovjetskog doba" - Foto: Tanjug/AP

Izveštaj kritikuje Rusiju zbog otvorene podrške Siriji, uprkos dokazima da su njene snage počinile zločine protiv čovečnosti i ratne zločine.

Posebno je naglašena činjenica da je Haju Sepeltu, veteranu nemačkog sportskog novinarstva, zabranjeno da prisustvuje ovogodišnjem Svetskom prvenstvu u fudbalu, nakon što je detaljno izveštavao o skandalu u vezi sa dopingom u sportu u Rusiji.

Haju Sepeltu zabranjeno je da prisustvuje ovogodišnjem Svetskom prvenstvu - Foto: Twitter/@Hajo Seppelt

U izveštaju se navodi i da je FIFA potvrdila da je Grozni, glavni grad Čečenije, domaćin egipatskoj reprezentaciji, iako je reč o regiji sa najvećim stepenom represije u Rusiji, a kritika je upućena i na račun čečenskog lidera Ramzana Kadirova koji je borce za ljudska prava javno nazvao izdajnicima i doušnicima.

Prema izveštaju, većina radnika angažovanih na radovima na stadionima, nije prijavljena. 21 radnik je preminuo tokom izgradnje i renoviranja stadiona, dok su angažovali ilegalno i radnici iz Serverne Koreje. Oni koji su se pobunili, bili su hapšeni ili deportovani. Pored toga, pojedinima nisu isplaćene zarade.

HRW preporučuje da FIFA preduzme čvrste korake za rešavanje i ublažavanje zabrinutosti koje su navedene u izveštaju.

VIDEO: Intervju, Ćiro Blažević: Srbija će nas sve obradovati na Mundijalu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    19. maj 2018 | 08:45

    UVEK AMERI I ZAPADNE ,DEMOKRATE,MORAJU PUTINA I RUSIJU DA BLATE A TI ISTI AMERI SU POSTAVILI ZA SEFICU CIJE ZENU MONSTRUMA KOJA JE I TRUDNICE MUCILA!!!

  • Ečeverija,brat od strica MOMOV!

    19. maj 2018 | 08:47

    Eto u EU i SAD nema radnika na crno:) Ovi naš su svi regularno tamo:))

  • Petar

    19. maj 2018 | 08:34

    Zar neko misli da na zapadu nema rad na crno? Ja sam lično radio na crno. Ovo je tipična demonizacija Rusije pred svetsko prvenstvo a sve u skladu najavljene borbe protiv ruskog informisanja tj. dezinformisanja kako to zapad naziva. Rusi napravili most zapadu smeta, napravili moderne stadione, opet im smeta. Sve što se napravi u rusiji zapadu je to neprihvatljivo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA