Nova direktorka CIA danas polaže zakletvu: Svečanoj ceremoniji će prisustovati i Tramp

Ceremonija će biti obavljena u sedištu CIA u Lengliju, u Virdžiniji

  • 1

Ðina Haspel, koja je imenovana za direktora američke Centralne obaveštajne agencije (CIA), čime postaje prva žena na čelu te službe, položiće danas zakletvu stupajući na novu dužnost, u prisustvu predsednika SAD Donalda Trampa.

Ceremonija će biti obavljena u sedištu CIA u Lengliju, u Virdžiniji, prenosi AP.

Edvard Snouden izneo brutalne optužbe na račun nove direktorke CIA: Učestvovala je u mučenju trudnica

Ðina Haspel (61), dugogodišnji obaveštajac, prošle nedelje je dobila potvrdu Senata za postavljenje na čelo CIA, nakon što su mnogi izrazili zabrinutost zbog njene uloge u primeni brutalnih tehnika ispitavanje te agencije posle napada na SAD 11. septembra 2001.

Haspel, koja iza sebe ima 33 godine provedene u CIA, uživa podršku mnogih u toj agenciji, kao i visokih obaveštajnih zvaničnika, među kojima i bivših direktora CIA i drugih službi za nacionalno obaveštavanje, napominje američka agencija.

Tramp će prisustvovati polaganju zakletve Foto: Tanjug/AP

Protivnici imenovanja Ðine Haspel za direktora CIA tvrde da je bila greška na to mesto postaviti nekoga ko je nadzirao tajni zatvor na Tajlandu, gde su osumnjičeni za terorizam ispitivani uz korišćenje brutalnih metoda uključujući tehniku "simuliranog davljenja".

Tramp je Ðinu Haspel nominovao za direktora glavne obaveštajne agencije SAD nakon što je prethodnog direktora, Majka Pompea, imenovao za državnog sekretara umesto Reksa Tilersona.

VIDEO: KNJIGA O TRAMPU: Delo Majkla Vulfa koje je izazvalo kontraverze u svetu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mungos

    21. maj 2018 | 09:49

    Nije gore moglo biti. Loš predesnik, još lošiji šef CIA

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA