Podeljena mišljenja oko italijanske vlade: EU strahuje od novih poteza, a vlasti u Rimu poručuju da nema razloga (FOTO)

Lider Pokreta pet zvezdica Luiđi Di Majo i Salvini saopštili su juče predsedniku Italije Serđu Matareli da su spremni da formiraju vladu i predložili su profesora prava Ðuzepea Kontea za premijera

  • 0

Lider Severne lige Mateo Salvini, jedne od dve stranke koje će u Italiji činiti vladajuću koaliciju, rekao je da druge evropske nacije nemaju razloga da se plaše nove italijanske vlade.

Salvini je rekao da su ciljevi nove vlade da rastom ekonomije smanje dug i naglasio je da će Italijani biti na prvom mestu, uz dužno poštovanje pravila i granica Evropske unije, prenosi AP.

Lider Pokreta pet zvezdica Luiđi Di Majo i Salvini saopštili su juče predsedniku Italije Serđu Matareli da su spremni da formiraju vladu i predložili su profesora prava Ðuzepea Kontea za premijera.

Veliki dan za Italiju: Silvani i Di Majo predstaviće danas predlog za sastav nove vlade

Konte, koji je blizak Pokretu Pet zvezdica, predaje na Univerzitetu u Firenci i nema političkog iskustva.

- Ponosni smo na naš izbor, neće naljutiti italijanski narod. Za one koji nas kritikuju u Evropskoj uniji, kažem im da nas prvo puste da počnemo, pa posle neka nas kritikuju . rekao je Di Majo, prenosi ANSA.

Da bi i zvanično postao premijer, Konte, kao i program nove vlade, treba da dobije odobrenje predsednika Matarele.

Lider Pokreta pet zvezdica Luiđi di Majo Foto: Tanjug/AP

NOVA VLADA U RIMU BI MOGLA DA UZDRMA EU

Evropska unija strahuje da bi nova Vlada u Italiji svojim programom odricanja od mera štednje i ulaganjem u rast privrede uprkos velikom javnom dugu i deficitu, mogla da uzdrma čitavu Evropsku uniju.

Italijanski predsednik Serđo Matarela razmatra da li će da odobri formiranje vlade, koju će činiti Pokret pet zvezdica i Liga, koje između ostalog traže proterivanje pola miliona ilegalnih imigranata iz Italije, ali i da se otpočne sa hitnim ukidanjem sankcija Rusiji.

U programu buduće vlade se navodi da je Rusija bitan ekonomski i trgovinski partner Italije, kao i da je potrebno obnoviti punu saradnju s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, jer je Moskva strateški sagovornik Rima i Evrope u žarištima poput Sirije i Libije.

Mateo Salvini iz Lige Foto: Tanjug/AP

Evropi, koja ima problema i sa američki predsednikom Donaldom Trampom zbog "Severnog toka 2" i izlaska iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, Italija tako postaje novi problem, prenosi "Blic".

Kako navode analitičari u EU i evropski diplomatski zvaničnici vide i kao znak da će se zaoštriti podele unutar EU i možda dovesti do izvesnog preuređivanja strategijskih odnosa bar ključnih članica Unije sa Rusijom.

Tome u prilog ide i da su izgradnju "Severnog toka 2" i održanje sporazuma s Iranom podržali u Sočiju Vladimir Putin i nemačka kancelarka Angela Merkel.

Pored nevolja EU s pažnjom posmatra dešavanja u Italiji, i eventualnoj koaliciji Pokretu pet zvezdica i Ligi, obe se protive ne samo daljoj integraciji EU, već su u nacrtu programa predvideli i da Italija izađe iz evrozone ako bi o tome na referendumu odlučili građani.

Ðuzepe Konte je predložen za premijera Foto: Tanjug/AP

Francuski ministar ekonomije Bruno Lemer je upozorio da će, ako nova italijanska vlada preuzme na sebe opasnost da ne poštuje obaveze o smanjivanju duga, budžetskog deficita, ali i ozdravljenja banaka, celokupna finansijska stabilnost zone evra biti ugrožena, navodi RFI, a prenosi "Blic".

Italijanski i analitičari u EU objašnjavaju da se do ovoga u Italiji došlo i zato što su građani na izborima glasali za dve populističke stranke koje su najavljivale da sruše poredak korumpiranih i birokratskih stranaka.

Ono što isto tako brine EU je da će nova italijanska vlada zbog antievropskih stavova naići na podršku sličnih snaga i stranaka u drugim zemljama Unije, što bi moglo da poveća podele između bogatih i siromašnih članica Unije.

Mateo Salvini je poručio EU da nema razloga za strah Foto: Tanjug/AP

VIDEO: Istorijski sastanak lidera Severne i Južne Koreje

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA