≫ 

Analiza Trampovog pisma Kimu: Jedna rečenica je veoma bitna - kada se olovka predsednika SAD pretvorila u OTROV (FOTO)

Lično pismo koje je američki predsednik poslao severnokorejskom lideru pruža uvid u stil Trampove administracije i otkriva šta će se možda dogoditi u narednom periodu

  • 5

Odluka američkog predsednika Donalda Trampa da otkaže samit sa predsednikom Severne Koreje Kim Džong Unom iznenadila je Vašington, ali i ceo svet. Tramp je svom kolegi poslao pismo, u kojem je naveo razloge za otkazivanje sastanka, ali je ubrzo promenio ploču i rekao da će se "dugoočekivani samit možda i dogoditi 12. juna ili kasnije". Stručnjaci su analizirali pismo koje je Tramp uputio Kimu.

Lično pismo koje je američki predsednik poslao severnokorejskom lideru pruža uvid u stil Trampove administracije i otkriva šta će se možda dogoditi u narednom periodu, piše Bi-Bi-Si.

Tramp ponovo hvali Kim Džong Una: SAD i Severna Koreja razgovarale o sastanku dveju zemalja

PRVI PARAGRAF

Poruka Donalda Trampa, upućena "njegovoj ekselenciji", koja je neobična titula za Kim Džong Una, počinje kao korporativni oblik pisma u kojem on zahvaljuje Kimu na "njegovom vremenu, strpljenju i naporu".

 

Ovde postoji pasivno-agresivni odnos prema Kimu, ističući da je on taj koji je želeo sastanak, iako je to "potpuno irelevantno" i naglašavanje da je to bio "dugoplanirani sastanak" (ideja se pojavila u martu, a tačan dadum sastanka objavljen je pre nekoliko nedelja).

Severnokorejci su u četvrtak objavili da su srušili tunele na poligonu za nuklearna testiranja, ali da su stalno bili pod pretnjom od nuklearnog rata i ponižavajućim izjavama potpredsednika Majka Pensa, koji je spomenuo "libijski model". Tramp je više puta ponovio da neće pristati na verbalne pretnje od strane Severne Koreje.

Suština se nalazi u poslednjem delu paragrafa, kada se olovka predsednika Trampa pretvara u otrov kada je naveo da "Vi govorite o Vašoj nuklearnoj sposobnosti, ali naša je tako masivna i moćna da molim Boga da nikada ne bude upotrebljena".

Tramp često menja odnos prema Severnoj Koreji i njenom lideru Foto: Tanjug/AP

Tramp je, kako je preneo BBC, ovde odgovorio u stilu jezika "vatre i besa", hvaleći se moćnim i velikim nuklearnim arsenalom.

DRUGI PARAGRAF

U drugom paragrafu, vraća se diplomatskom načinu razgovora. On je ovde podsetio na nedavni "divan dijalog" između dve nacije i nagovestio da "vrata nisu u potpunosti zatvorena".

On je zatim napisao da se i dalje nada susretu i upoznavanjem sa severnokorejskim moćnikom. Oslobađanje trojice američkih zatvorenika nazvao je "divnim gestom" koji veoma ceni.

TREĆI PARAGRAF

Šablon poslovnog pisma ponovo počinje u trećem paragrafu.

- Ukoliko se predomislite u vezi sa ovim najvažnijim samitom, nemojte da oklevate da mi pišete ili da me pozovete - napisao je Tramp u pismu.

Svet i dalje ne zna da li će do samita sa Kimom doći Foto: Tanjug/AP

Zatim je pismo završio tužnom notom, navodeći da je "svet, a pogotovo Severna Koreja izgubila šansu za trajan mir i napredovanje".

U tvitu u kojem je naveo mesto i vreme sada otkazanog samita, Tramp je napisao da bi sastanak mogao da bude "vrlo poseban trenutak za svetski mir".

Trampove pristalice istakle su da on treba da dobije Nobelovu nagradu za mir, a Tramp je odgovorio da "svi to misle", dodajući "nagrada koju on želi je pobeda sveta".

Umesto toga, "ovo je bio tužan momenat za istoriju", zaključio je BBC.

VIDEO:  Obezbeđenje Kim Džong Una na sastanku dveju Koreja svima palo za oko

(Telegraf.rs/A.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA