≫ 

Strepnje uoči samita G7: Tramp "crna ovca" porodice, prkosi svima, sve lidere je izvređao uoči puta za Kanadu (VIDEO)

Iz Bele kuće kasno sinoć stiglo saopštenje da Tramp ipak ide u Kanadu, ali da će samit napustiti na početku drugog dana zasedanja, nakon okončanja sesije pocvećene osnaživanju žena

  • 0

Uoči početka dvodnevnog samita grupe sedam najrazvijenih zemalja sveta (G7) u kanadskoj pokrajini Kvebek konačno je razjašnjeno da li će mu predsednik SAD Donald Tramp prisustvovati, pošto je zvanično saopšteno da će šef Bele kuće doći u Kanadu, ali će je već sutra ujutru napustiti i otputovati za Singapur.

AP navodi da je poslednjih dana Tramp davao ljutite izjave povodom učešća na samitu, gde će licem u lice biti suočen sa političkim odlukama koje je donosio. Navodi se da među američkim saveznicima bilo i spekulacija da bi Tramp mogao da napusti samit ili da se čak uopšte ni ne pojavi.

Kim u Beloj kući? Tramp će pozvati lidera Severne Koreje da poseti SAD ukoliko sastanak u Singapuru prođe dobro (FOTO)

Trampovo učešće u samitu je bilo neizvesno Foto: Tanjug/AP

Ipak, iz Bele kuće kasno sinoć stiglo saopštenje da Tramp ipak ide u Kanadu, ali da će samit napustiti na početku drugog dana zasedanja, nakon okončanja sesije pocvećene osnaživanju žena.

- Predsednik će iz Kanade direktno otputovati u Singapur gde stiže uoči predstojećeg sastanka koji će imati sa liderom Severne Koreje Kim Džong-unom - navela je portparolka Bele kuće Sara Sanders.

Ona je dodala da će po Trampovom odlasku SAD u Kvebeku zastupati zamenik Trampovog pomoćnika za međunarodne ekonomske poslove Everet Ajsenstat.

Grupu G7 čine Kanada, SAD, Japan, Velika Britanija, Italija, Francuska i Nemačka, a samitu će prisustvovati i predstavnici EU.

Tramp odlazi na samit G7 Foto: Tanjug/AP

TRAMP I TRUDO

AP podseća da je domaćin samita G7 Džastin Trudo američke trgovinske tarife namenjene njegovoj zemlji nazvao "uvredljivim" i ocenio da takva taktika nije način na koji dve države, koje su zajedno ratovale u Drugom svetskom ratu, Koreji i Avganistanu, treba da se ponašaju jedna prema drugoj.

Trampova administracija sukobila se sa Kanadom i oko njegovog insistiranja da 24 godine stari Severnoamerički sporazum o slobodnoj trgovini (NAFTA), u kojem su SAD, Kanada i Meksiko, bude promenjen kako bi bolje služio interesima Vašingtona.

Američka agencija navodi da se Trudo isprva suzdržavao od kritika na račun Trampa, nadajući se da bi sa njim mogao da uspostavi lični odnos koji bi mu pomogao da očuva NAFTA sporazum, o čijoj preteči su na samitu G7 održanom 1985. u Kvebek Sitiju pregovarali tadašnji premijer Kanade Brajan Malruni i američki predsednik Ronald Regan.

Kanadski premijer i predsednik Francuske Foto: Tanjug/AP

AP dodaje da su Malruni i Regan brzo uspostavili prijateljski odnos i čak na samitu zajedno pevali pesmu "Kada se osmehnu irske oči" (When Irish Eyes Are Smiling).

Predsednik SAD Tramp optužio je kanadskog premijera Trudoa da je "toliko ogorčen", dok se ova dvojica lidera spremaju za samit G7 koji danas počinje u kanadskoj pokrajini Kvebek.

Rojters navodi da će centralna tema samita verovatno biti neslaganja oko trgovinskih odnosa.

Trudo je na konferenciji za novirare poručio da će ostale zemlje da brane svoje industrije i radnike i da će pokazati predsedniku SAD da su njegove akcije neprihvatljive i da šteti čak i svojim građanima.

Trudo prilikom posete Beloj kući Foto: Tanjug/AP

OŠTAR EMANUEL MAKRON

Kritike na račun Trampa je upitio i predsednik Francuske Emanuel Makron. On ga je optužio za nezakonite ekonomske napade zbog nametanja tarifa u industriji čelika i aluminijuma. Ovaj stav su jednoglasno podržali i drugi lideri iz grupe G7.

Prema pisanju AP, Makron nastoji da preuzme vođstvo "evropske brigade" usmerene protiv predsednika SAD Donalda Trampa na dvodnevnom samitu grupe sedam najrazvijenih zemalja sveta.

Agencija navodi da je Makron uoči otvaranja samita G7 sazvao sastanak sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, britanskom premijerkom Terezom Mej, novim italijanskim premijerom Ðuzepeom Konteom i visokim zvaničnicima EU.

- Američkom predsedniku možda ne smeta da bude izolovan, ali ni ostalih šest zamalja se neće dvoumiti da potpiše sporazum ako bude potrebe za tim. Ovih šest zemalja predstavljaju vrednosti, one su deo ekonomskog tršižta koje ima dugu istoriju i sada predstavljaju pravu međunarodnu silu - napisao je Makron na Tviteru.

Navodi se da je Makron novinarima kazao da stav koji su zauzele SAD mora da druge nacije dovede do toga da "ponovo stvore evropski front".

Evropski lideri su kritikovali Trampa i zbog odluke da napusti nuklearni sporazum sa Iranom, kao i Pariski klimatski sporazum.

- Nijedan lider nije večan. Mi nasleđujemo obaveze koje dosežu dalje od nas. Mi ih preuzimamo. To je život nacija - poručio je Makron u poruci na Tviteru napisanoj na engleskom jeziku.

Makron i Trudo dele zajedničke stavove prema Trampovoj politici Foto: Tanjug/AP

TRAMP VEĆ POČEO SA UVREDAMA

Ono što je već svima jasno jeste da od Trampa uvek može svašta da se očekuje. U svojoj dosadašnjoj vladavini je pokazao da je nepredvidiv i često nije u stanju da se obuzda kada o nečemu govori.

Do sada smo imali brojne primere kako vređa svetske lidere, bivše predsednike i ostale političare, države i organizacije.

Isto je bio i uoči ovog samita kada je opleo po kanadskom premijeru Trudou.

- Premijer Trudo je toliko ogorčen, priča o odnosu koji su SAD i Kanada imali tokom godina i raznim drugim stvarima... ali ne pominje činjenicu da nam oni naplaćuju namete do 300 odsto na mleko - time šteti našim farmerima, ubija našu poljoprivredu! - poručio je Tramp sinoć putem Tvitera.

Nije poštedeo ni svog "velikog prijatelja" francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Svi su komentarisali "prijateljski" odnos Trampa i Makrona Foto: Tanjug/AP

Tramp je ostalim učesnicima samita poručio da on nema nameru da popusti pred agresivnim trgovinskim zahtevima i da ne brine o diplomatskim vezama.

- Molim vas, obavestite premijera Trudoa i predsednika Makrona da oni naplaćuju SAD visoke carine i da nameću nam ostale troškove - napisao je Tramp.

Prema pisanju svetskih medija, Tramp je crna ovca ove porodice, "otuđeni brat" koji je odlučio da se bori sa rođacima neposredno pre dolaska na večeru.

Ovaj spor je prema rečima Trampovog glavnog ekonomskog savetnika Larija Kudlova, više kao neka porodična svađa, sa potencijalno velikim diplomatskim i ekonomskim posledicama.

Što se tiče Trampovih gafova ni oni ne izostaju kada su ovakvi svetski događaji u pitanju. U maju prošle godine je na samitu NATO-a odgurnio crnogorskog premijera kako bi mogao da stane u prvi red zbog fotografisanja.

Na istom samitu je ignorisao hrvatsku predsednicu Kolindu Grabar Kitarović koja je stajala pored njega zeneseno ga gledajući u pokušaju da mu privuče pažnju i popriča sa njim.

Tramp je svojevremeno ignorisao Kolindu Foto: Tanjug/AP

OČEKIVANJA OD SAMITA

Klif Kupčan, spoljnopolitički analitičar, rekao je da očekuje ledenu dinamičnost i da će Tramp dobiti glasne zamerke od svih.

Den Prajs, koji je bio savetnik Bušu prilikom ekonomskih sastanaka je istakao da bi lideri trebali da izraze svoje zabrinutosti Trampu čak iako postiji rizik da ga zbog toga uvrede.

Mark Dubovic, izvršni direktor Fondacije za odbranu demokratije je rekao da zbog "stvarnog ogorčenja i frustracije" evropskih lidera, da je moguće da će sastanci biti prožeti jakim emocijama.

Kada se uporedi raspoloženje koje ostali lideri osećaju prema Trampu u ovom trenutku, može da se uoči da je u pitanju zaista veliki kotntrast u odnosu na njegove hvalospeve povodom predstojećeg sastanka sa liderom Severne Koreje Kim Džong Unom.

Merkelova prilikom posete Beloj kući Foto: Tanjug/AP

Trampova odluka da odustane od sporazuma sa Iranom je naljutila evropske lidere, čije su firme i banke počele da posluju u Iranu kada su ukinute sankcije. Sada će morati da se povuku odatle zbog rizika od sankcija.

- Ne treba potcenjivati ljutnju i frustraciju. Za Evropljane je ovo pitanje suvereniteta. To je direktan izazov za njihove nacionalne bezbednosti - rekao je Dubotivz.

Za sada nije izvesno da je ijedna strana da popusti. Svako smatra da je njegova politika ispravna i toga se i drži, a cene pogrešnih odluka će kao uvek platiti obični ljudi.

VIDEO: KNJIGA O TRAMPU: Delo Majkla Vulfa koje je izazvalo kontraverze u svetu

(Telegraf.rs/A.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA