≫ 

Mundijal samo što nije počeo: Koji svetski političari će otputovati u Rusiju da bodre svoj tim, a koji neće i zašto?

Otkako su se zaoštrili odnosi Rusije i Ukrajine, ali i Rusije i Zapada, sa svih strana se mogu čuti pozivi na bojkot Mundijala u Rusiji kao vid protesta protiv ruske spoljne politike

  • 1

Svetsko prvenstvo u fudbalu počinje za dva dana, a osim onih najsrećnijih koji se nalaze na licu mesta, gledaoci širom sveta željno išekuju početak ovog spektakla.

Nacionalni timovi zemalja koje ove godine učestvuju na takmičenju, već su doputovali u Rusiju i odradili prve treninge, a zanimljivo je da, osim toga, dosta pažnje privlači i spisak državnika koji bi trebalo da se pojave u publici.

>>> Spektakl na prvom treningu Srbije: Oko 2.000 navijača bodrilo Orlove u Rusiji (VIDEO) (FOTO)

Reprezentacija Srbije već odradila treninge u Kalinjingradu - Foto: MN Press

KO NEĆE PRISUSTVOVATI SP?

Otkako su se zaoštrili odnosi Rusije i Ukrajine, ali i Rusije i Zapada, sa svih strana se mogu čuti pozivi na bojkot Mundijala u Rusiji kao vid protesta protiv ruske spoljne politike. Do sada, bojkot su podržali Ukrajina, Velika Britanija i Island. Ukrajina zbog dugogodišnjih sukoba, a Britanija i Island zbog trovanja Sergeja Skripala i njegove kćerke.

Ukrajinski političari pozvali su čak i navijače da ne putuju u Rusiju, a nacionalna televizija odbila je da prenosi utakmice. Ipak ljubitelji fudbala koji sport stavljaju iznad politike, moći će da uživaju u mečevima jer će biti prenosa na drugim televizijama.

Argentinski predsednik neće otputovati u Rusiju zbog ekonomske situacije u svojoj zemlji - Foto: Tanjug/AP

Svetsko prvenstvo neće pratiti ni predsednik Argentine Maurisio Makri, iako je to bilo najavljeno, ali nije u pitanju bojkot Rusije i politike koju vodi Vladimir Putin, već ekonomska situacja u toj zemlji.

O bojkotu razmišljaju i političari Švedske, Danske i Poljske.

U RUSIJU PUTUJU LIDERI FRANCUSKE, BRAZILA, JUŽNE KOREJE

Među državama čiji su predsednici ili premijeri potvrdili posetu Rusiju tokom Svetskog prvenstva za sada se nalaze Francuska, Saudijska Arabija, Brazil, Južna Koreja i Bolivija.

Prilikom nedavne posete Rusiji, francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da će otputovati na Svetsko prvenstvo, ali samo ako Francuska prođe u polufinale.

Emanuel Makron će otputovati u Rusiju ukoliko Francuska prođe u polufinale - Foto: Tanjug/AP

Saudijski princ Mohamed Bin Salman potvrdio je ove nedelje da će prisustvovati svečanom otvaranju prvenstva.

I predsednik Brazila Mišel Temer prihvatio je poziv Rusije da prisustvuje Svetskom prvenstvu, a poznato je da je Vladimir Putin 2014. godine više puta posetio tu zemlju.

Predsednik Južne Koreje Mun Džae-in takođe je rado prihvatio poziv ruskog predsednika.

Predsednik Južne Koreje putuje na Mundijal u Rusiju - Foto: Tanjug/AP

Ambasada Bolivije u Moskvi potvrdila je dolazak predsednika Eva Moralesa, koji bi Rusiju trebalo da doputuje sledeće nedelje.

Na Svetsko prvenstvo najverovatnije će otputovati belgijski kralj, a meč između Belgije i Tunisa sigurno će belgijski pratiti ministar spoljnih poslova Didije Rejnders, koji je prihvatio poziv Sergeja Lavrova.

Angela Merkel, koja inače rado pređe pola sveta kako bi podržala nemački tim, još uvek nije potvrdila svoj dolazak na Mundijal, ali najavila je da postoji takva mogućnost.

Angela Merkel još uvek nije potvrdila odlazak u Rusiju, ali najverovatnije će prisustvovati SP - Foto: Tanjug/AP

Novi premijer Španije, Pedro Sančes, sastao se sa nacionalnim timom svoje zemlje, ali još uvek nije poznato da li će otputovati u Rusiju.

KO JE SVE POZVAN DA PRISUSTVUJE SP U RUSIJI?

Među državnicima koji su pozvani da posete Rusiju tokom Svetskog prvenstva su i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predsednik Kolumbije Huan Manuel Santos, predsednik Portugala Marselo Rebelo, predsednik Irana Hasan Ruhani, kao i premijer Japana Šinzo Abe.

Poziv je upućen i predsednicma Kostarike, Egipta, Meksika, Maroka, Nigerije, Paname, Perua, Švajcarske, Tunisa i Urugvaja, kao i premijeru Australije.

Predsednik Srbije otputovaće na SP ukoliko Srbija prođe u polufinale - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Srbije najavio je da će otputovati u Rusiju ukoliko naš nacionalni tim prođe u polufinale.

Ipak za sada još uvek nije poznato da li će svi zvaničnici kojima je poziv upućen i otputovati na Svetsko prvenstvo u Rusiju.

Rusija je po prvi put domaćin Svetskog prvenstva, koje će se održati od 14. juna do 15. jula u čak 11 gradova na 12 stadiona.

Najverniji navijači svoje timove će bodriti u Moskvi, Sankt Peterburgu, Kazanju, Nižnjem Novgorodu, Saransku, Kalinjingradu, Volgogradu, Jekaterinburgu, Samari, Sočiju i Rostovu na Donu.

VIDEO: Prvi trening Orlova u Rusiji

(M.I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Patriota

    12. jun 2018 | 22:15

    Nas predsednik treba da ode u Rusiju i tako ce veliku podrsku dati nasim fudbalerima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA