Politički zemljotres u Grčkoj zbog dogovora sa Makedonijom oko imena: Parlament raspravlja o zahtevu za glasanje o nepoverenju vladi (FOTO)

Inače, zahtev za glasanje o nepoverenju prihvata se samo ukoliko ga podrži apsolutna većina od oko 300 poslanika izabranih u parlament

  • 0

Grčki parlament počeo je raspravu o zahtevu za nepoverenje vladi premijera Aleksisa Ciprasa, a zahtev je podneo lider glavne opozicione partije Nova demokratija, Kirijakos Micotakis, zbog dogovora sa Makedonijom o novom imenu te bivše jugoslovenske republike.

Rasprava će se okončati do 14:00 sati u subotu, odlučilo je Predsedništvo parlamenta, prenosi ANA.

Predsednik Makedonije prelomio i to konačno: Neće me primorati pritiscima i ucenama, ne podržavam štetan ugovor

Micotakis je, podnoseći zahtev, optužio vladu da i ekonomijom i nacionalnim pitanjima rukovodi "na opasan način i bez parlamentarnog legitimiteta", a sporazum sa Skopljem je nazvao štetnim po nacionalne interese i "konačnim udarcem za Grke koji su pretrpeli godine stroge štednje".

- Cipras se sprema da potpiše sporazum i obaveže zemlju okvirom koji će nas staviti pred svršen čin. Kombinacija ekonomskih i nacionalnih pitanja nije slučajna, već je svestan izbor kako bi se skrenula pažnja sa ekonomskih pitanja - rekao je opozicioni lider.

Grčki premijer Aleksis Cipras Foto: Tanjug/AP

Inače, zahtev za glasanje o nepoverenju prihvata se samo ukoliko ga podrži apsolutna većina od oko 300 poslanika izabranih u parlament, napominje grčka agencija.

Ciprasova vladajuća levičarsko-desničarska koalicija ima 154 mesta u 300-članom parlamentu, pa nema mnogo izgleda da vlada padne, ocenjuje Rojters.

Međutim, ukazuje britanska agencija, ukoliko parlament ipak izglasa nepoverenje vladi, Cipras bi morao da mandat preda predsedniku zemlje.

Grčki parlament Foto: Tanjug/AP

VIDEO: Jermenija opet na nogama: Narod blokirao ulice

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA