Talibani imaju novog vođu: Posle pogibije Fazlule, na njegovo mesto došao Nur Vali Mehsud

Ovo je prvi put da su talibani javno priznali da je Fazlula mrtav

  • 1

Pakistanski talibani su danas za svog novog lidera postavili muftiju Nura Vali Mehsuda, nedelju dana posle pogibije dotadašnjeg vođe Mule Fazlule, ubijenog u vazdušnim udarima američkih snaga u Avganistanu, saopštili su talibani.

Fazlula je ubijen 15. juna u istočnoj avganistanskoj provinciji Kunar, koja se graniči sa Pakistanom, podsetila je agencija Rojters.

Portparol talibana Muhamed Horasani naveo je u saopštenju da je to stvar ponosa da su svi prethodni lideri umrli kao mučenici.

Mula Fazlula, Foto: Wikipedia

Britanska agencija navela je da je portparol mislio na dvojicu Fazlulinih prethodnika koji su, takođe, poginuli u napadima bespilotnim letelicama.

To je prvi put da su talibani javno priznali da je Fazlula mrtav.

Mehsud je u februaru postao Fazlulin zamenik, nakon što je Halid Mehsud koji se nalazio na toj dužnosti poginuo u avganistanskoj provinciji Paktika.

Pakistanski talibani se nasiljem zalažu za striktnu primenu islamskih pravila i većina njihovih boraca je pobegla u Avganistan.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA