"Sultan" Erdogan pomera granice svoje vlasti: O njemu se zna gotovo sve, a evo ko su njegovi naslednici (FOTO)

Erdogan želi da ostane na vlasti najmanje još pet godina, sve do 100. godšnjice republike 2023. godine, a pobeda na izborima održanim u nedelju to mu i omogućava. Ipak, nijednim drugim pitanjem nije tako opsednut kao svojim nasleđem

  • 9

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izašao je kao pobednik iz svog, do sada najvećeg, izbornog izazova u poslednjih 15 godina, koji mu daje velika, dugo očekivana, izvršna ovlašćenja, a ujedno mu obezbeđuje i vladavinu u narednih pet godina, najmanje.

Najpopularniji vođa, ali i vođa koji je zemlju najviše podelio u modernoj turskoj istoriji, obećao je da neće odustati od svoje namere da transformiše Tursku, državu koja je istovremeno i članica NATO-a i barem nominalno kandidat za priključenje Evropskoj uniji.

>>> Apsolutna moć sada je u rukama jednog čoveka: Šta čeka Tursku nakon Erdoganove pobede? (FOTO)

Turski "sultan" Erdogan (64) i njegova vladajuća Stranka pravde i razvoja (AKP) u nedelju su pobedili na predsedničkim i parlamentarnim izborima, porazivši oživljenu opoziciju koja je proteklih nedelja postigla značajan napredak i izgledala je sposobno za preokret.

Pobedom na izborima, Erdogan dobija izvršna ovlašćenja - Foto: Tanjug/AP

KO JE REDŽEP TAJIP ERDOGAN?

- Uz "oca nacije" Kemal-pašu Ataturka, koji se na čelu države-naslednice Osmanske imperije nalazio 15 godina, od 1923. do 1938. godine, Erdogan nesumnjivo predstavlja najznačajniju figuru moderne Turske - ovako ga je opisao bivši ambasador Srbije u toj zemlji Dušan Spasojević u knjizi "Između Turske i Evrope: zapisi i svedočanstva između dve diplomatske misije".

Kako je naveo Spasojević, Erdogan je prešao put od uličnog prodavca đevreka u siromašnoj istanbulskoj četvrti Kasimpaša, preko uspešnog gradonačelnika najvećeg grada u Evropi i političkog zatvorenika, do neprikosnovenog vođe Partije pravde i razvoja, koja već više od decenije vlada Turskom.

>>> I pre referenduma Erdogan je živeo kao sultan: Raskošna rezidencija koštala je 600 miliona evra, a 30 puta je veća od Bele kuće (FOTO)

Erdogan je rođen 1954. godine u porodici s crnomorske obale, a odrastao je u skromnim uslovima u Kasimpaši, radničkom delu Istanbula. U tom gradu živi od 1967. godine, a iako je zbog prirode posla vezan za Ankaru, nikada se u njoj nije osećao prijatno, pa i dan danas svaki slobodan trenutak provodi u svojoj porodičnoj kući u Istanbulu.

Bio je gradonačelnik Istanbula od 1994. do 1998. godine.

Foto: Tanjug/AP

Osnivač je i lider Partije pravde i razvoja (AKP), koja je samo godinu dana nakon osnivanja, na izborima 2002. godine odnela pobedu na parlamentarnim izborima. Njegova partija formirala je vladu, ali Erdogan nije dobio poslaničko mesto iako je bio najpopularniji političar u zemlji.

Nakon osvajanja poslaničkog mandata na ponovljenim izborima u jednoj od provincija, Erdoganu se otvaraju vrata premijerskog kabineta, pošto član njegove partije i premijer, Abdulah Gul, podnosi ostavku.

Premijer Turske postaje 14. marta 2003. i na toj funkciji ostaje do 28. avgusta 2014. godine, kada je postao predsednik države.

ERDOGANOVA SUPRUGA EMINE

Iako se o turskom predsedniku gotovo sve zna, malo toga je poznato o njegovoj porodici. Svojevremeno je nemački "Bild" pisao da njegova deca plivaju u luksuzu i da pritom nema zvaničnih podataka o sredstvima kojima raspolaže njegova porodica.

Kako je preneo taj list, Erdoganova deca žive u luksuznim vilama i imaju sopstveni biznis koji se uopšte ne odlikuje transparentnošću.

Njegova supruga Emine, rođena u Istanbulu, uvek je uz njega, ali veoma retko govori u javnosti.

Emine je uvek uz supruga, ali veoma retko daje izjave - Foto: AP/Tanjug

Njena porodica je arapskog porekla i potiče iz jugoistočne pokrajine Sirt, a ona je najmlađe i jedino žensko dete u porodici. Pohađala je umetničku školu "Mithat paša", koju je dobrovoljno napustila pre mature.

Pridružila se "Idealistima za žensku asocijaciju", tokom čijih aktivosti je upoznala svog muža. Venčali su se 4. jula 1978. godine i imaju četvoro dece, snove Ahmeta i Bilala i kćerke Esru i Sumeje.

>>> KO JE ERDOGANOVA ŽENA: Tvrdi da živi kao prava muslimanka, a troši bogatstvo na skupocenu garderobu (FOTO)

Posvećenost koju Emina pokazuje prema svojoj porodici potpuno se slaže sa stavom "da je žena pre svega majka", koji je njen suprug izneo na svečanosti povodom obeleževanja Dana žena 2016. godine.

Veoma zanimljivi podaci svakako se odnose na njegove kćerke, koje se često mogu videti na konferencijama širom sveta, a koje slede pravac političkog i društvenog zalaganja svoje majke. Iznenađujuće je i to da su sestre Erdogan, inače veoma obrazovane, zastupljenije u političkom životu Turske od svoje braće.

AHMET BURAK ERDOGAN

Ahmet Burak Erdogan rođen je u Istanbulu 4. jula 1979. godine i najstarije je dete turskog predsednika. Za razliku od brata i sestara, Ahmet se nije školovao u Americi, već ima diplomu Istanbulskog Bilgi Univerziteta.

Ahmet Burak Erdogan se pre 20 godina povukao iz javnog života - Foto: biyografya.com

Najstariji sin turskog "sultana" 1998. godine učestvovao je u saobraćajnoj nesreći, nakon koje je pevač klasične muzike Sevim Tanurek preminuo. Ahmet automobilom naleteo na pevača, a navodno nije imao vozačku dozvolu. Pobegao je s mesta nesreće i nikada nije kažnjen za to, a Redžep je u to vreme bio gradonačelnik Istanbula.

Danas je uspešan biznismen i radi kao direktor kompanije "MB Denizcilik", čiji je i većinski vlasnik (poseduje 99% akcija).

Od 2001. godine je u braku sa Semom Ketenči.

NEĐMETIN BILAL ERDOGAN

Bilal Erdogan rođen je 23. aprila 1981. godine u Istanbulu. Nakon završetka srednje škole, 1999. godine preselio se u Sjedinjene Države gde je nastavio školovanje. Diplomirao je političke nauke i ekonomiju na Univerzitetu Indjiana Blumington, a nakon toga i magistrirao na Univerzitetu Harvard 2004. godine.

Bilal Erdogan je više puta sumnjičen za pranje novca - Foto: Profimedia

Nakon diplomiranja, neko vreme je radio kao pripravnik u Svetskoj banci, da bi se 2006. godine vratio u Tursku, gde je otpočeo sopstveni biznis.

Bilal je više puta sumnjičen za pranje novca, a 2013. godine optužen je za korupciju, tokom velikog korupcijskog skandala koji je potresao Tursku.

U oktobru 2015. mlađi predsednikov sin se navodno s porodicom preselio u Bolonju, u Italiji, gde je upisao doktorske studije. Zbog toga je dobio boravišnu vizu u trajanju od dve godine, iako je za doktorske studije dovoljno da završi svoju tezu, ne i njegovo stalno prisustvo u Bolonji.

Iste godine otkrivena je informacija o tome da Bilal pokriva turske biznismene, koji svake godine nelegalno trguju naftom sa teroristima DAEŠ-a u vrednosti od više od 500 miliona dolara.

Nakon diplomiranja, Bilal je neko vreme radio kao pripravnik u Svetskoj banci - Foto: Profimedia

Tokom 2016. godine, Bilal se još jednom našao u centru skandala zbog korupcije. Italijansko tužilaštvo je protiv njega pokrenulo istragu o pranju novca zbog optužbi da je prokrijumčario velike količine novca u Italiju. Te optužbe su ipak odbačene.

Od 2003. godine oženjen je Rejan Uzuner sa kojom ima dvojicu sinova Alija Tahira i Omera.

ESRA ERDOGAN ALBAJRAK

Esra je rođena 1983. godine u Istanbulu. Završila je srednju školu "Kartal Anadolu Imam" u Istanbulu, a potom je, poput Bilala, studije upisala u Americi.

Diplomirala je 2003. godine na Univerzitetu Indijana, a postdiplomske studije završila je na Univerzitetu Berkli u Kaliforniji. Doktorat iz sociologije na Berkliju, posvetila je svom ocu - mom junaku svih vremena ... koji me je naučio da se ponosim time ko sam.

Esra je 2010. godine učestvovala u kampanji "Mi volontiramo, mi smo nastavnici", koja je podržala obrazovanje studenata sa invaliditetom, a tri godine nakon toga bila je umešana u korupcijski skandalzajedno sa bratom Bilalom.

Esra i Sumeje Erdogan - Foto: Profimedia

Za Berata Albajraka, koji je 2015. godine postao ministar energetike, udala se 2004. godine i sa njim ima dvoje dece, Ahmeta Akifa i Mahinur.

Pre nego što ga je Erdogan imenovao za ministra energetike, Albajrak je radio u kompanji "Calik Holding", turskom tekstilnom, energetskom i građevinskom preduzeću, stacioniranom u Njujorku. Sa samo 29 godina, 2007. je postao izvršni direktor, a godinu dana kasnije "Calik" je kupio dnevni list "Sabah".

Iste godine kad je posato ministar, njegov brat Serhat postao je direktor "Calik Media".

Erdogan i braća Albajrak danas dominiraju zemljom i predsednikovo osoblje smatra ih "svetim trojstvom", a turski "sultan" za skoro svaku važnu odluku traži savet od svog zeta.

Berat putuje s Erdoganom u predsedničkoj limuzini, a na sastancima kabineta pokazuje veoma prisan odnos sa tastom. Često se ponašakao da je on predsednik, ministrima govori kako bi trebalo da vode svoja ministarstva, pa čak i koga bi trebalo da zaposle.

Sumeje Erdogan Bajraktar u politiku je ušla 2010. godine - Foto: Profimedia

Po svemu sudeći, Erdogan nakon izbora želi da nastavi sa transformacijom Turske u porodični posao, odnosno želi da postavi temelje političke dinastije. Postavio je rođake na važne položaje, a Albajrak je kandidat za potpredsednika.

SUMEJE ERDOGAN BAJRAKTAR

Sumeje je rođena 22. avgusta 1985. godine u Istanbulu i najmlađe je dete turskog predsednika.

Nakon završetka srednje škole, Sumeje je sledeći stope brata i sestre, školovanje nastavila u Americi. Diplomirala je političke nauke i sociologiju na Univerzitetu Indijana, a magistrirala na prestižnoj Londonskoj školi ekonomije.

U politiku je ušla 2010. godine, kada je postala članica Partije pravde i razvoja gde je bila odgovorna za nadgledanje spoljnih poslovaBila je glavni savetnik svoga oca 2013. godine, kada je obavljao funkciju premijera, a njeno političko delovanje je ozbiljnije od političkih i društvenih poteza njene sestre.

Sumeje se udala 2016. godine za Seldžuka Bajraktara - Foto: Profimedia

Ono što remeti njenu impresivnu biografiju, jeste skandal koji se desio dok je studirala. Na internetu su se tada pojavile njene neprimerene privatne fotografije, koje su povučene pre nego što je šira publika uspela da ih vidi.

Pre dve godine, 16. maja, udala se za Seldžuka Bajraktara, koji posluje u oblasti vojne industrije.

I Esma i Sumeja slede majčin primer kada je nošenje hidžaba u pitanju pa biraju one koji ne pokrivaju lice.

KO ĆE NASLEDITI ERDOGANA?

Erdogan želi da ostane na vlasti najmanje još pet godina, sve do 100. godšnjice republike 2023. godine, a pobeda na izborima održanim u nedelju to mu i omogućava. Ipak, nijednim drugim pitanjem nije tako opsednut kao svojim nasleđem.

Upućeni izvori kažu da bi najviše voleo kad bi ga na mestu predsednika nasledio neko od njegove dece, ali ko?

Erdogan je opsednut pitanjem ko će ga naslediti na vlasti - Foto: Tanjug / AP

Stariji sin Burak povukao se iz javnog života, pre 20 godina, nakon saobraćajne nesreće u kojoj je poginuo pevač Sevim Tanurek.

Mlađi sin Bilal, diskvalifikovao se učešćem u brojnim skandalima i Erdogan mu ne bi dopustio da se bavi politikom.

Veće šanse svakako imaju Sumeje i Esra, koje su inače vrlo aktivne na političkom polju. Sumeje, iako najmlađa, najaktivnija je u politici. Vrlo često je pratila oca, lično je učestvovala u razbijanju protesta u parku Gezi 2013. godine, ali ipak, za sada je nezamislivo da žena bude na čelu islamsko-konzervativne Stranke pravde i razvoja (AKP).

VIDEO: Ovako se čuva turski predsednik

(Telegraf.rs/M.I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    25. jun 2018 | 22:44

    Nesto ne razumem sva deca ovih predsednika se skoluju u americi a posle su ti isti smrtni neprijatelji amerike ili ih proglasavaju diktatorima teroristima ali tako je unazad 100 god dok suradjaju sve super posle odjednom najgori i protiv amerike

  • DLZ

    25. jun 2018 | 22:49

    Diktator.

  • Imenjak

    25. jun 2018 | 22:06

    On nema naslednika posle njega potop

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA