Počinje suđenje za masovnu krađu beba u Španiji: Desetine hiljada dece oteto od roditelja i dato drugim porodicama za vreme diktature (VIDEO)

Doktor prva osoba kojoj se sudi za krađu beba

  • 4

Bivši lekar 85-godišnji Eduardo Vela mora u utorak da se pojaviti na sudu u Madridu nakon što je optužen da je ukrao novorođenče majci i predao ga drugoj ženi, što je praksa za koju se veruje da je uticala na hiljade porodica tokom diktature u Španiji.

Vela, koji je kao specijalista za porođaje radio u bolnici San Ramon u Madridu, biće prva osoba kojoj se sudi za "krađu beba", crnom poglavlju represivnog razdoblja od 1939. do 1975. pod vlašću generala Franciska Franka.

Vela je osumnjičen da je 1969. godine učestvovao u krađi Ines Madrigal, danas 49-godišnje žene. Madrigal ga je optužila za falsifikovanje potvrde u kojoj je navedeno da je njena usvojiteljka biološka majka. Žena koja ju je usvojila je u međuvremenu umrla.

Vlast u Madridu potvrdila ovlašćenja novog lidera Katalonije ali odbila da prihvati novu vladu

Ali kada je Madrigal napunila 18 godina ta joj je žena rekla da je usvojena. Godine 2010. Madrigal je pročitala jedan članak o "ukradenim bebama", aferi u bolnici gde je rođena. To je mesto bilo središnja tačka trgovinom bebama tokom 1960-ih i 1970-ih.

Pomislila sam...moj Bože, nemoj mi reći da je to bio slučaj i sa mnom - rekla je Madrigal. Ona je zaposlena na železnici i živi u jugoistočnoj pokrajini Murciji. Kaže da je kopala i otkrila kako je njen rodni list falsifikovan.

Španski doktor prvi kojem se sudi za krađu beba Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

- To mi je bio težak udarac - napomenula je.

Eduardu Veli će se suditi za falsifikovanje službenih dokumenata, nezakonito usvajanje, nezakonito zadržavanje deteta i za falsifikovanje registracije rođenja. Njegov advokat Rafael Casas nije odgovorio kada ga je kontaktirao AFP.

On je tražio da njegov klijent bude izuzet od suđenja zbog narušenog zdravlja usled starosti. Vela je tvrdio da je dementan ali ministarstvo pravosuđa je nakon lekarskih pregleda ustanovilo da mu "fizičko i psihološko zdravstveno stanje dopušta da bude ispitan" na sudu.

- Vela je lažnoj majci, Ines Perez, rekao da odglumi trudnoću i da mu se javi jedino ako se njena usvojena ćerka razboli - ispričala je Madrigal. Tako niko ne bi otkrio šta se dogodilo.

U optužnici se navodi kako je Vela stupio u kontakt s Perezovima preko jednog sveštenika koji je supružnicima bio rekao da ima "poklon" za njih. Taj poklon bila je Ines Madrigal koja sada vodi sudski postupak.

Državno tužilaštvo za Velu traži kaznu zatvora u trajanju od 11 godina i novčanu kaznu od 15.000 evra.

- Udruženja osoba sa sličnim optužbama tvrde da je sudovima dostavljeno oko 2.000 drugih tužbi ali da niti jedna nije dosad rezultirala pokretanjem sudskog postupka. Slučajevi bi bili odbačeni zbog nedostatka dokaza ili zato što bi sudije presudile da je tužba zastarela - kaže Soledad Lukue, šefica udruženja "Sve ukradene bebe su takođe moja deca".

Lukue, učiteljica fonetike, traži svog brata blizanca koji je nestao 1969. u madridskom porodilištu pod sumnjivim okolnostima. Kao i u drugim slučajevima, lekari su rekli roditeljima da je on umro čim se rodio, bez davanja dokaza, ispričala je ona.

Ilegalna trgovina beba počela za vreme dikature u Španiji Foto: Profimedia/Alamy

Ta je praksa počela nakon što je general Franko pobedio u građanskom ratu pa 1939. sa svojim Konzervativcima došao na vlast. Lukue smatra da je cilj bio da kazni poražene Republikance – socijaliste, komuniste i liberale i da ih spreči od prenošenja "crvenog gena" marksizma na svoju decu.

Spominje se, međutim, i nepolitički razlog. Roditelji koji nisu mogli da imaju decu na ovaj način su naprosto dobijali decu. Zauzvrat bi uglavnom davali novac.

Tokom 1950-ih su lekari, medicinske sestre, časne sestre i sveštenici uzimali bebe rođene u siromašnim porodicama iz porodilišta i davali ih neplodnim parovima bliskim režimu, pokazuju medijski napisi u kojima je 2000. godine buknula ova afera.

Sistem je nadživeo Frankovu smrt 1975. i nastavio s ilegalnom trgovinom bebama do 1987. kada je novi zakon počeo da reguliše usvajanje dece. Aktivisti i istoričari procenjuju da su desetine hiljada beba mogli biti ukradeni tokom nekoliko decenija.

- Ako Vela kaže sve što mora reći, to bi moglo da otvori vrata drugih slučajeva i da dovede do novih suđenja - rekla je Lukue.

Madrigal pak napominje da nije pokrenula sudski proces motivisana isključivo svojim slučajem nego i "zbog svih ljudi koji će doći kasnije".

- To bi bilo moje najveće dostignuće - rekla je dodavši kako je razočarana mišlju da nikada neće saznati ko je njena biološka majka.

- Eduardo Vela...mi nikada neće reći u kakvim me je okolnostima oduzeo iz naručja majke - rekla je.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA