Da li je Kim prevario Trampa? Nakon istorijskog susreta Severna Koreja nastavila s nuklearnim programom

Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton izjavio je prethodno da SAD imaju plan za okončanje programa za razvoj nuklearnog oružja i balističkih raketa Severne Koreje "za godinu dana", a neki eksperti iznose otvorene sumnje da je to moguće

  • 1

Državni sekretar SAD Majk Pompeo sprema se da ove nedelje ponovo poseti Severnu Koreju, dok stručnjaci upozoravaju da su planovi administracije američkog predsednika Donalda Trampa da u roku od godinu dana "rasturi" severnokorejske programe nuklearnog naoružanja i raketa u isto vreme nerealni i riskantni, prenosi AP.

Stejt department je objavio da će Pompeo u petak, 6.jula, stići u posetu Pjongjangu, treću za tri meseca.

>>> Američki i severnokrejski zvaničnik dogovarali posetu Pompea

Ovo će biti prva poseta nekog visokog zvaničnika SAD od istorijskog sastanka Trampa sa liderom Severne Koreje Kim Džong Unom, održanog 12. juna u Singapuru, na kojem se Kim obavezao na "potpunu denuklearizaciju" korejskog poluostrva.

Pompeo treći put u Pjongjangu Foto: Tanjug/AP/White House

Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton izjavio je prethodno da SAD imaju plan za okončanje programa za razvoj nuklearnog oružja i balističkih raketa Severne Koreje "za godinu dana", a neki eksperti iznose otvorene sumnje da je to moguće.

Bolton je u intervjuu za CBS najavio da će Pompeo uskoro razgovarati o tome sa Pjongjangom.

- Državni sekretar Majk Pompeo razgovaraće o tome sa Severnokorejcima u bliskoj budućnosti, o tome kako zaista demontirati ceo njihov program oružja za masovno uništenje i balističke rakete za godinu dana - rekao je Bolton.

Majk Pompeo razgovaraće o denuklearizaciji sa Severnokorejcima - Foto: Tanjug/AP

SEVERNA KOREJA NASTAVLJA S NUKLEARNIM PROGRAMOM?

Prema poslednjim informacijama koje su obaveštajni izvori otkrili američkim medijima, Severna Koreja je i nakon istorijskog susreta Trampa i Kima, nastavila s nuklearnim programom. Kako veruju američke obaveštajne službe, Severna Koreja je i povećala proizvodnju obogaćenog urana, koji služi kao gorivo za atomske bombe i to na više tajnih lokacija.

Neimenovani obaveštajni izvori i grupa eksperata koji prate Severnu Koreju, "38 North", otkrili su da osim "naglog unapređivanja infrastrukture" svog jedinog službenog postrojenja za obogaćivanje nuklearnog goriva, u Jongbjonu, Kimov režim ima još najmanje dve tajne lokacije na kojima takođe vrši obogaćivanje, i to u sve većem opsegu.

Takođe, navode i da ta zemlja nastavlja sa proizvodnjom mobilnih sistema za lansiranje svojih balističkih projektila, koji barem u teoriji mogu da nose nuklearne bojeve glave i s njima dosegnu do američkog tla. Osim toga, ne samo da nije zaustavila, nego je povećala proizvodnju motora na čvrsto gorivo za balističke projektile koji ih čine pokretljivijima i lakšim za lansiranje.

Severna Koreja nije uništila nuklearna postrojenja? - Foto: Tanjug/AP

Pjongjang, prema nekim tumačenjima analitičara, nastavlja s nuklearnim programom upravo zato što joj blagi i dvosmisleni sporazum iz Singapura to ne zabranjuje izričito.

- Ništa od ovih aktivnosti ne predstavlja kršenje bilo kog od sporazuma sa Singapurskog samita. Ovo nikad nije bilo predviđeno kao momentalno i unilateralno (razoružavanje), tako da Kim slobodno može da nastavi s operacijama na postojećim lokacijama - smatra profesor političkih nauka s američkog tehnološkog univerziteta MIT Vipin Narang.

Uprkos tome, prilično je jasno da severnokorejske aktivnosti krše, ako ne slovo, onda duh sporazuma iz Singapura i bacaju veliku sumnju na iskrenost Kimovog režima, a Tramp za to vreme insistira da je "denuklearizacija već počela".

Ipak, postavlja se pitanje zašto američki obaveštajci sad otkrivaju ove informacije medijima. Narang smatra kako je moguće da obaveštajna zajednica ovim potezom namerno vrši pritisak na Trampa kako ne bi bio previše popustljiv u pregovorima i kako bi doveo u pitanje njegov narativ da je "misija izvršena", kad je Severna Koreja u pitanju.

VIDEO: Da li će ovo rukovanje promeniti svet?

(Telegraf.rs/Tanjug/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ognjen

    3. jul 2018 | 14:04

    Tramp mislio da je mnogo pametan, a Bucko ga izradio ko konja.😂😂😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA