9

Drastično pao nivo kiseonika, do dečaka je potrebno roniti čak 6h: Pogledajte kako virtuelno izgleda pećina u kojoj su zarobljeni 14 dana (FOTO) (VIDEO)

Visoki komandant tajlandske vojske Čalogčai Čajakam rekao je da je sada najhitnije dostaviti dečacima boce s kiseonikom. Dečaci se trenutno nalaze oko četiri kilometra od ulaza u pećinu

Tajland, pećina, dečaci
Foto: Youtube/CNN, Tanjug/AP/Tham Luang Rescue Operation Center

Spasavanje dečaka i fudbalskog trenera iz pećine na Tajlandu i dalje traje. Spasioci čine sve što je u njihovoj moći da ih izvuku napolje, ali im mnogi faktori ne idu na ruku. Dečaci ne znaju da plivaju i rone, izuzetno su iscrpljeni, a sezona monsuna je u toku, pa se očekuje još padavina što bi moglo da pogorša njihovu situaciju. 

Oči čitavog sveta su uprte u njih, mnogi su ponudili pomoć, porodice i prijatelji isčekuju dobre vesti i nadaju se najboljem mogućem ishodu.

Spasioci u trci s vremenom, ima li nade za dečake? Očekuju se nove padavine, moraju da se izvuku iz pećine što pre (FOTO)

OGRANIČENO VREME ZA SPASAVANJE

Komandant tajlandskih mornaričkih snaga "Foke" koje rade na spasavanju mladog fudbalskog tima zarobljenog u poplavljenoj pećini na severu zemlje, rekao je jutros da je ostala "ograničena količina vremena" za izvlačenje dečaka.

- Isprva smo mislili da dečake možemo dugo da održavamo u životu u pećini, ali su se sada mnoge stvari promenile. Imamo ograničenu količinu vremena - rekao je jutros komandat "Foka" Arpakorn Jukongkaev na konferenciji za novinare, prenosi AP.

U pećinu je slučajno upumpana dodatna količina vode Foto: Tanjug/AP

Komandat ronilačkih snaga nije izneo više detalja kad je reč o spasavanju 12 dečaka, starosti od 11 do 16 godina, i njihovog 25-godišnjeg trenera iz pećine u koju su ušli posle treninga 23. juna.

Visoki komandant tajlandske vojske Čalogčai Čajakam rekao je da je sada najhitnije dostaviti dečacima boce s kiseonikom. Dečaci se trenutno nalaze oko četiri kilometra od ulaza u pećinu.

Dečaci se nalaze duboko pod zemljom Foto: Tanjug/AP

Problem i dalje prave komunikacije, dok spasioci razmatraju opcije imaju za izvlačenje dečaka uoči sezone monsuna, koja zvanično počinje u subotu.

Vlasti za sada nisu uspele da uspostave telefonsku liniju, a put od dečaka do površine traje nešto više od šest sati.

Zvaničnici su u ponedeljak, kada su dečaci i trener pronađeni, saopštili da su oni malaksali, ali u stabilnom stanju i potpuno zdravi.

Tom prilikom su naglasili da je glavni problem - vreme i da pokušavaju da spreče dalje širenje vode u pećini.

Dečaci se zajedno sa trenerom nalaze na jednom blatnjavom odeljku iznad površine vode, duboko u pećini. Obilne padavine se očekuju u subotu, što bi većinu delova pećine učinilo jako teško ili gotovo neprohodnim.

Dečaci su pronađeni iscrpljeni Foto: Tanjug/AP

Pojedini pećinski stručnjaci izjavili su da bi najbezbednija opcija bila da se dečacima i treneru obezbedi dovoljno zaliha, a da u pećini sačekaju kraj monsunske sezona, koja, međutim, traje do oktobra.

Vlasti istražuju i druge opcije, koje uključuju pretragu pećine i traženje drugih načina za brže ispumpavanje vode.

U akciju spašavanja dečaka uključeno je 1.000 osoba, a među njima su ronioci, vojno osoblje i volonteri. Zvaničnici su rekli i da zabrinjava to što se nivo kiseonika u komori pećine, u kojoj se dečaci nalaze, smanjuje.

Za sada dečaci su u dobrom zdravstvenom stanju i redovno im se dostavljaju hrana i lekovi.

Dečaci se nalaze duboko ispod zemlje, a da bi se donekle stekao utisak kako to izgleda pokušajte zamislite kako bi izgledala dupla visina Empajer Stejt bildinga. Toliko su daleko otišli mladi fudbaleri.

DEČACI ISUVIŠE SLABI DA BI IZRONILI DO SLOBODE

Novi službeni izveštaj lekara pokazuje da dvojica dečaka, kako to javlja CNN, pate od iscrpljenosti i neuhranjenosti, a strahuje se da bi ronjenje moglo dovesti do neželjenih posledica budući da bi to predstavljalo izazov za dečake.

Svakodnevno iz pećinskih hodnika izlazi ogromna količina vode, ali su uski, vijugasti prolazi, i dalje poplavljeni, što znači da je ronjenje kroz mračnu vodu trenutno jedini način ulaska i izlaza.

Spasioci koji ulaze u kompleks pećine na severu Tajlanda moraju da se kreću u tamnim, poplavljenim tunelima, čak i po šest sati da bi stigli do tima. Potrebno je još pet sati da se vrate na ulaz.

Porodice nestalih dečaka Foto: Tanjug/AP

Bivši američki mornarički specijalac Kejd Kortli ocenio je za CNN da bi ronjenje trebalo da bude poslednja opcija jer bi takav pokušaj verovatno doveo do smrtnih slučajeva.

- Potrebno je staviti boce na njih, a ne znaju ni da plivaju. Ima tu mnogo stvari koje bi mogle da krenu po zlu. Za razliku od ronjenja u okeanu gde, kad imate problema sa opremom, izronite na površinu, to se ne može dogoditi u ovi tunelima - upozorio je on.

Podsećamo, dečaci su već 13. dan zarobljeni u pećini, a spasiocima najveći izazov nakon pronalaska dečaka predstavlja njihovo izvlačenje, što otežava nivo vode i naslage blata.

Zbog svih okolnosti neki stručnjaci su procenili da bi deca i trener mogli da ostanu zarobljeni u naredna četiri meseca.

Sa druge strane, spasioci su pronašli rupu koja bi mogla da bude iskorišćenja kao izlaz iz pećini i kroz koju bi mogli da budu spaseni i dečaci i njihov trener.

Kako će stvari dalje odvijati ostaje da se vidi, a spasioci čini sve što je u njihovoj moći da dečake što pre izvuku na površinu.

Naučili su da meditiraju Foto: Tanjug/AP

TRENER UČIO DECU DA MEDITIRAJU

Trener tajlandskog fudbalskog tima je naučio svoje dečake da meditiraju kao bi ostali mirni i sačuvali energiju, dok čekaju spasavanje.

Ekapol Čatavong (25) je još kao dete nakon smrti roditelja i brata, otišao u budustički manastir.

Porodice dečaka veruju da će on da pazi na njih. Ističu da ih je naučio da meditiraju, a da su dečaci medirirali kada su ih spasioci prinašli.

Vlasti razmatraju nekoliko opcija da pomognu dečacima i da ih izvuku napolje. U najgorem slučaju, dečaci bi mogli da ostanu u pećini još nekoliko meseci dok ne prođu monsunske kiše.

Zvaničnici odbacuje te navode, ali ističu da su prepremili namirnice kao meru predostrožnosti, ako do te situacije dođe.

Drugovi iz škole se mole za ove dečake. Neprastano prate vesti koje govore o njima, a nastavnici kažu da su njihovi učiceni jako tužni zbog svojih drugara.

Dečaci su pronađeni živi i zdravi Foto: Tanjug/AP

PREMINUO SPASILAC

Tokom akcije spašavanja 12 dečaka i njihovog trenera iz pećine na severu Tajlanda poginuo je jedan spasilac.

Radi se o bivšem tajlandskom mornaričkom roniocu Saman Gunanu koji je izgubio svest dok je izlazio iz pećinskog kompleksa, u koji je dostavljao boce sa vazduhom, prenosi BBC.

- Njegov zadatak je bio da isporuči boce sa kiseonikom. On nije imao dovoljno kiseonika za sebe dok se vraćao - rekao je jedan tajladski zvaničnik i dodao da se radi o čoveku koji je nekada radio u mornarici a sada se priključio akciji spašavanja.

Porodice dečaka se nadaju dobrim vestima Foto: Tanjug/AP

- U pećini je teško. Na putu iz pećine on se udavio. Njegov kolega je pokušao da mu pruži prvu pomoć ali nije uspeo. Kada smo ga izvukli opet smo pokušali da mu pružimo prvu pomoć, ali nije reagovao, a onda smo ga prebacili u bolnicu - izjavio je komandir tajlandskih mornaričkih foka Arpakorn Jukongku.

On je dodao i da će se operacija spašavanja nastaviti. Međutim, smrt ovog spasioca je pokrenula novo pitanje, a to je da li će količina kiseonika u pećini biti dovoljna ako dečaci moraju da ostanu tamo duže od planiranog.

Ako količina kiseonika padne ispod kritično niske tačke, verovatno će spasilačka operacija morati da se ubrza.

Jedan spasilac je rekao da je nivo kiseonika opao za 15 odsto. To bi moglo da dovede do velikih zdravstvenih poteškoća za dečake.

Jedan spasilac preminuo prilikom akcije spasavanja Foto: Tanjug/AP

VOLONTERI UPUMPAVALI VODU

Situacija sa dečacima zarobljenim u pećini na Tajlandu pogoršana je kada su tokom akcije spašavanja, spasioci volonteri nenamerno umesto da ispumpaju upumpali dodatnu količinu vode.

Komandir akcije spasavnja Narongsak Ostanakorn rekao je da su volonteri, delujući samostalno, upumpali vodu u deo pećine koji je poplavljen i koji se trenutno prazni kako bi dečaci, zajedno sa svojim trenerom, mogli da bezbedno pređu.

- Možda veruju da su njihove tehnike efektne za vađenje podzemne vode, ali sve što nije planirano prvo moraju da provere sa nama. Trkamo se protiv vode koja se sliva u pećinu, iako smo zakrčili kanale kojima teče - rekao je komandir, prenosi Ju-Es-Ej Tudej (USA Today).

Volonterima je ukazano na grešu koju su napravili, a zvaničnik iz Ministarstva unutrašnjih poslova Tajlanda, Punsak Vungsatngiem, rekao je za "Gardijan" da je nivo vode smanjen za 40 odsto u proteklih nekoliko dana, čime je skoro raščišćena deonica od 1.600 metara koju će dečaci morati da pređu.

Potraga za dečacima je trajala devet dana Foto: Tanjug/AP

USA Today navodi da bi idealna situacija bila da se nivo vode spusti do visine strukova dečaka, kako bi mogli da išetaju iz pećine noseći pojase za spasavanje, umesto da ih ronioci izvlače kroz duboku vodu, što bi bio izuzetno opasan poduhvat.

Problem je što pojedini dečaci ne umeju da plivaju, kao i činjenica da su pojedini delovi pećine u potpunosti poplavljeni.

ILON MASK ŽELI DA POMOGNE DEČACIMA

Milijarder i preduzetnik Ilon Mask poručio je na Tviteru da bi bio voljan da pomogne dečacima zarobljenim u pećini na Tajlandu.

Maska je jedan korisnik Tvitera upitao da li bi bio voljan da ponudi svoju pomoć u spasavanju dečaka, na šta je Mask odgovorio: "Verujem da vlada Tajlanda ima ovo pod kontrolom, ali bio bih srećan da pomognem ukoliko postoji način da to uradim".

Veliki broj ljudi je angažovan na ovaj operaciji Foto: Tanjug/AP

"Forčen" navodi da za sada nije jasno kako bi Mask mogao da pomogne, ali podseća da postoji opcija bušenja pećine sa površine i spasavanje dečaka na taj način.

Mask je vlasnik, između ostalog, "Boring kompanije", koja se bavi i bušenjem tunela.

VIDEO: Horor u Meksiku: U eksplozijama vatrometa poginulo najmanje 24 ljudi

(Telegraf.rs/A.T.)

Tagovi: dečaci, Hrana, Kiša, Meditacija, Monsun, pećina, Potraga, Ronjenje, Smrt, spasavanje, spasioci, Tajland, trener, Voda

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (9)
Poređaj komentare:
 • S
  sneki

  Dace gospod Bog da decu i trenera izvuku zive i zdrave iz pecine.Svaka cast ovim ljudima sto ih izvlace sta sve moraju da prodju da bi dosli do njih gospode boze.

 • P
  Petar

  Kojim putem su dospeli tamo,a sada ne mogu da ih izvuku odnosno sps se.

 • L
  Ljubica

  ne dao bog nikome kako im dostavljaju hranu a nemogu da izvuku

Vatikan u strahu od nove knjige koja otkriva šokantne detalje: 80 odsto sveštenika ima seksualne sklonosti

Panika na nebu: Ruski bombarderi preletali Japansko more, Japanci digli avione i pratili ih više od 15 sati (FOTO)

Starica (100) preživela holokaust, a onda je heroinski zavisnik mučki ubio na ulici zbog siće (VIDEO)

Na obali mora uporno se pojavljuju raspadnuta ljudska stopala: Ovde ne hara masovni ubica, već je istina potpuno drugačija

Tramp svakog trenutka može da proglasi vanredno stanje: Evo šta to znači za njega, ali i za zemlju

Poznati američki reper optužen za ubistvo dvojice prijatelja, odala ga popularna pesma (FOTO) (VIDEO)

Netanijahu proveo noć u Varšavi sa suprugom zbog oštećenog aviona: Hitno poslata nova letelica, a premijer stigao na vreme u Izrael za početak Šabata

SAD i Venecuela su prešle put od ljubavi do mržnje: Početkom prošlog veka spojila ih je nafta, Kenedi je posetio Karakas, a sada Tramp preti ratom (VIDEO)

Raspisani prevremeni izbori u Španiji, treći za manje od četiri godine: Još jedan pokazatelj velikog jaza na političkoj sceni

Belgijski šef kontraobaveštajne službe špijunirao za Rusiju, a kontakt mu je bila žena iz Srbije

Još jedan poraz Mej: Parlament protiv premijerkine strategije u pregovorima za Bregzit

Sve je više slučajeva "peglanja" grudi devojčicama u Britaniji: Porodice sakate svoju decu, ali malo ko staje na put zlostavljanju (VIDEO)

Opsada studija Netfliksa: Zaposleni bili zarobljeni u kancelarijama, bivši radnik im pretio pištoljem

Tramp će "zaobići" Kongres i ipak izgraditi zid prema Meksiku?

Konobarica Violeta u kritičnom stanju: Bivši dečko joj pucao dva puta u glavu usred Beča, pa presudio sebi hicem u čelo

Padobranac skočio u smrt! Jeziva nesreća tokom rutinskog skoka, tragediju snimili prolaznici (VIDEO)

El Čapu se smeška zatvor iz kog niko nikada nije pobegao: Cimeri će mu biti teroristi i ubice, a u samici će provoditi 23 sata dnevno (FOTO) (VIDEO)

Vaskrsava Austrougarska na granici sa Srbijom? Ovih 5 zemalja imaće zajedničke specijalne snage

"Veliki zli vuk" mamio žrtve preko interneta i seksualno ih zlostavljao: Za godinu dana silovao je 276 dece (VIDEO)

Tinejdžerka iz Velike Britanije otišla u Siriju, gde se udala za borca ISIS-a: Sada čeka treće dete, ali želi da pobegne iz ratnog pakla i vrati se kući

Ukrajinski komičar favorit na predsedničkim izborima: Uspeo je da uzdrma pozicije Porošenka i Julije Timošenko

Tramp tvrdi da je Islamska država poražena, a ona gomila zlato: ISIS krije 40 tona poluga i milione dolara u istočnoj Siriji

Zaplenjen novac El Čapovog kartela će se možda iskoristiti za realizaciju Trampove ideje, protiv koje je pola Amerike

Ubio je 90 žena i svaku je nacrtao: Pogledajte crteže najgoreg serijskog ubice u istoriji SAD, koje je objavio FBI (FOTO) (VIDEO)

Princ Filip (97), muž kraljice Elizabete II, neće odgovarati za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj su povređene dve žene

Bosanac (42) iz Švajcarske vezao ženu, tukao je kablom i daskama, bacao noževe ka njoj: Za ovo iživaljavanje je dobio samo 6 godina zatvora

Novi napad na Edija Ramu: Poslanik ga isprskao mastilom, neki veruju da je unutra bio otrov (VIDEO)

Pet venecuelanskih "studentskih vođa" bilo u Beogradu kako bi počeli obuku za ustanak: Jedan od njih bio je Huan Guaido

Samoubilački napad na autobus Revolucionarne garde u Iranu odneo 27 života: Sada Teheran preti krvavom osvetom

Amerikanka optužena da je špijunirala za Iran: Odavala je informacije o bivšim kolegama i pomagala u hakerskim napadima na vojsku SAD

Predsednik EP uvredio Hrvate, pa se sad izvinjava: Kolinda je "duboko zgrožena i razočarana" njegovom izjavom o "italijanskoj Istri i Dalmaciji" (VIDEO)

Mračna tajne ruske bakice: Svi su mislili da je klala svinju, a onda je policija videla pse kako se otimaju za ljudsku ruku

Bombardovani teroristi: Američke snage izvršile vazdušni napad na Al Kaidu u Libiji

Miroslava (37) je pre deset godina isekla na komade muža u Nemačkoj, a raskrinkana je tek sad zahvaljujući jednoj tetovaži

El Čapo bi mogao bi da provede ostatak života u zatvoru, a tokom izručenja je plakao pred agentima: Ovo su nepoznate stvari o čuvenom narko-bosu (FOTO) (VIDEO)

Policija "načela" lanac pedofila: Zlostavljali decu po parkovima, uhapšeno 20 ljudi u Engleskoj

Decu prekrivenu fekalijama držali u psećem kavezu: Policija šokirana prizorom koji je zatekla u Teksasu (FOTO) (VIDEO)

Željko je zbog konobarice Violete ostavio suprugu i četvoro dece, a onda joj je ispalio dva metka u glavu: Detalji krvavog zločina u Beču (FOTO)

Banane pune kokaina: Otkriveni detalji kako je albanska narko-mafija u Nemačkoj prokrijumčarila 2 tone droge (FOTO)

Željko (53) pucao u glavu bivšoj devojci Violeti (48) u Beču: Dobio napad ljubomore, a onda presudio sebi (FOTO)

Sneg na Havajima! Vulkanske plaže i stene su bele, vetar bije 300 km/h, a talasi od 12 metara paralisali su ostrvo (FOTO) (VIDEO)

I posle presude narko-lordu El Čapu meksički kartel nastavlja da deluje: Droga i dalje nalazi svoj put

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima