9

Drastično pao nivo kiseonika, do dečaka je potrebno roniti čak 6h: Pogledajte kako virtuelno izgleda pećina u kojoj su zarobljeni 14 dana (FOTO) (VIDEO)

Visoki komandant tajlandske vojske Čalogčai Čajakam rekao je da je sada najhitnije dostaviti dečacima boce s kiseonikom. Dečaci se trenutno nalaze oko četiri kilometra od ulaza u pećinu

Tajland, pećina, dečaci
Foto: Youtube/CNN, Tanjug/AP/Tham Luang Rescue Operation Center

Spasavanje dečaka i fudbalskog trenera iz pećine na Tajlandu i dalje traje. Spasioci čine sve što je u njihovoj moći da ih izvuku napolje, ali im mnogi faktori ne idu na ruku. Dečaci ne znaju da plivaju i rone, izuzetno su iscrpljeni, a sezona monsuna je u toku, pa se očekuje još padavina što bi moglo da pogorša njihovu situaciju. 

Oči čitavog sveta su uprte u njih, mnogi su ponudili pomoć, porodice i prijatelji isčekuju dobre vesti i nadaju se najboljem mogućem ishodu.

Spasioci u trci s vremenom, ima li nade za dečake? Očekuju se nove padavine, moraju da se izvuku iz pećine što pre (FOTO)

OGRANIČENO VREME ZA SPASAVANJE

Komandant tajlandskih mornaričkih snaga "Foke" koje rade na spasavanju mladog fudbalskog tima zarobljenog u poplavljenoj pećini na severu zemlje, rekao je jutros da je ostala "ograničena količina vremena" za izvlačenje dečaka.

- Isprva smo mislili da dečake možemo dugo da održavamo u životu u pećini, ali su se sada mnoge stvari promenile. Imamo ograničenu količinu vremena - rekao je jutros komandat "Foka" Arpakorn Jukongkaev na konferenciji za novinare, prenosi AP.

U pećinu je slučajno upumpana dodatna količina vode Foto: Tanjug/AP

Komandat ronilačkih snaga nije izneo više detalja kad je reč o spasavanju 12 dečaka, starosti od 11 do 16 godina, i njihovog 25-godišnjeg trenera iz pećine u koju su ušli posle treninga 23. juna.

Visoki komandant tajlandske vojske Čalogčai Čajakam rekao je da je sada najhitnije dostaviti dečacima boce s kiseonikom. Dečaci se trenutno nalaze oko četiri kilometra od ulaza u pećinu.

Dečaci se nalaze duboko pod zemljom Foto: Tanjug/AP

Problem i dalje prave komunikacije, dok spasioci razmatraju opcije imaju za izvlačenje dečaka uoči sezone monsuna, koja zvanično počinje u subotu.

Vlasti za sada nisu uspele da uspostave telefonsku liniju, a put od dečaka do površine traje nešto više od šest sati.

Zvaničnici su u ponedeljak, kada su dečaci i trener pronađeni, saopštili da su oni malaksali, ali u stabilnom stanju i potpuno zdravi.

Tom prilikom su naglasili da je glavni problem - vreme i da pokušavaju da spreče dalje širenje vode u pećini.

Dečaci se zajedno sa trenerom nalaze na jednom blatnjavom odeljku iznad površine vode, duboko u pećini. Obilne padavine se očekuju u subotu, što bi većinu delova pećine učinilo jako teško ili gotovo neprohodnim.

Dečaci su pronađeni iscrpljeni Foto: Tanjug/AP

Pojedini pećinski stručnjaci izjavili su da bi najbezbednija opcija bila da se dečacima i treneru obezbedi dovoljno zaliha, a da u pećini sačekaju kraj monsunske sezona, koja, međutim, traje do oktobra.

Vlasti istražuju i druge opcije, koje uključuju pretragu pećine i traženje drugih načina za brže ispumpavanje vode.

U akciju spašavanja dečaka uključeno je 1.000 osoba, a među njima su ronioci, vojno osoblje i volonteri. Zvaničnici su rekli i da zabrinjava to što se nivo kiseonika u komori pećine, u kojoj se dečaci nalaze, smanjuje.

Za sada dečaci su u dobrom zdravstvenom stanju i redovno im se dostavljaju hrana i lekovi.

Dečaci se nalaze duboko ispod zemlje, a da bi se donekle stekao utisak kako to izgleda pokušajte zamislite kako bi izgledala dupla visina Empajer Stejt bildinga. Toliko su daleko otišli mladi fudbaleri.

DEČACI ISUVIŠE SLABI DA BI IZRONILI DO SLOBODE

Novi službeni izveštaj lekara pokazuje da dvojica dečaka, kako to javlja CNN, pate od iscrpljenosti i neuhranjenosti, a strahuje se da bi ronjenje moglo dovesti do neželjenih posledica budući da bi to predstavljalo izazov za dečake.

Svakodnevno iz pećinskih hodnika izlazi ogromna količina vode, ali su uski, vijugasti prolazi, i dalje poplavljeni, što znači da je ronjenje kroz mračnu vodu trenutno jedini način ulaska i izlaza.

Spasioci koji ulaze u kompleks pećine na severu Tajlanda moraju da se kreću u tamnim, poplavljenim tunelima, čak i po šest sati da bi stigli do tima. Potrebno je još pet sati da se vrate na ulaz.

Porodice nestalih dečaka Foto: Tanjug/AP

Bivši američki mornarički specijalac Kejd Kortli ocenio je za CNN da bi ronjenje trebalo da bude poslednja opcija jer bi takav pokušaj verovatno doveo do smrtnih slučajeva.

- Potrebno je staviti boce na njih, a ne znaju ni da plivaju. Ima tu mnogo stvari koje bi mogle da krenu po zlu. Za razliku od ronjenja u okeanu gde, kad imate problema sa opremom, izronite na površinu, to se ne može dogoditi u ovi tunelima - upozorio je on.

Podsećamo, dečaci su već 13. dan zarobljeni u pećini, a spasiocima najveći izazov nakon pronalaska dečaka predstavlja njihovo izvlačenje, što otežava nivo vode i naslage blata.

Zbog svih okolnosti neki stručnjaci su procenili da bi deca i trener mogli da ostanu zarobljeni u naredna četiri meseca.

Sa druge strane, spasioci su pronašli rupu koja bi mogla da bude iskorišćenja kao izlaz iz pećini i kroz koju bi mogli da budu spaseni i dečaci i njihov trener.

Kako će stvari dalje odvijati ostaje da se vidi, a spasioci čini sve što je u njihovoj moći da dečake što pre izvuku na površinu.

Naučili su da meditiraju Foto: Tanjug/AP

TRENER UČIO DECU DA MEDITIRAJU

Trener tajlandskog fudbalskog tima je naučio svoje dečake da meditiraju kao bi ostali mirni i sačuvali energiju, dok čekaju spasavanje.

Ekapol Čatavong (25) je još kao dete nakon smrti roditelja i brata, otišao u budustički manastir.

Porodice dečaka veruju da će on da pazi na njih. Ističu da ih je naučio da meditiraju, a da su dečaci medirirali kada su ih spasioci prinašli.

Vlasti razmatraju nekoliko opcija da pomognu dečacima i da ih izvuku napolje. U najgorem slučaju, dečaci bi mogli da ostanu u pećini još nekoliko meseci dok ne prođu monsunske kiše.

Zvaničnici odbacuje te navode, ali ističu da su prepremili namirnice kao meru predostrožnosti, ako do te situacije dođe.

Drugovi iz škole se mole za ove dečake. Neprastano prate vesti koje govore o njima, a nastavnici kažu da su njihovi učiceni jako tužni zbog svojih drugara.

Dečaci su pronađeni živi i zdravi Foto: Tanjug/AP

PREMINUO SPASILAC

Tokom akcije spašavanja 12 dečaka i njihovog trenera iz pećine na severu Tajlanda poginuo je jedan spasilac.

Radi se o bivšem tajlandskom mornaričkom roniocu Saman Gunanu koji je izgubio svest dok je izlazio iz pećinskog kompleksa, u koji je dostavljao boce sa vazduhom, prenosi BBC.

- Njegov zadatak je bio da isporuči boce sa kiseonikom. On nije imao dovoljno kiseonika za sebe dok se vraćao - rekao je jedan tajladski zvaničnik i dodao da se radi o čoveku koji je nekada radio u mornarici a sada se priključio akciji spašavanja.

Porodice dečaka se nadaju dobrim vestima Foto: Tanjug/AP

- U pećini je teško. Na putu iz pećine on se udavio. Njegov kolega je pokušao da mu pruži prvu pomoć ali nije uspeo. Kada smo ga izvukli opet smo pokušali da mu pružimo prvu pomoć, ali nije reagovao, a onda smo ga prebacili u bolnicu - izjavio je komandir tajlandskih mornaričkih foka Arpakorn Jukongku.

On je dodao i da će se operacija spašavanja nastaviti. Međutim, smrt ovog spasioca je pokrenula novo pitanje, a to je da li će količina kiseonika u pećini biti dovoljna ako dečaci moraju da ostanu tamo duže od planiranog.

Ako količina kiseonika padne ispod kritično niske tačke, verovatno će spasilačka operacija morati da se ubrza.

Jedan spasilac je rekao da je nivo kiseonika opao za 15 odsto. To bi moglo da dovede do velikih zdravstvenih poteškoća za dečake.

Jedan spasilac preminuo prilikom akcije spasavanja Foto: Tanjug/AP

VOLONTERI UPUMPAVALI VODU

Situacija sa dečacima zarobljenim u pećini na Tajlandu pogoršana je kada su tokom akcije spašavanja, spasioci volonteri nenamerno umesto da ispumpaju upumpali dodatnu količinu vode.

Komandir akcije spasavnja Narongsak Ostanakorn rekao je da su volonteri, delujući samostalno, upumpali vodu u deo pećine koji je poplavljen i koji se trenutno prazni kako bi dečaci, zajedno sa svojim trenerom, mogli da bezbedno pređu.

- Možda veruju da su njihove tehnike efektne za vađenje podzemne vode, ali sve što nije planirano prvo moraju da provere sa nama. Trkamo se protiv vode koja se sliva u pećinu, iako smo zakrčili kanale kojima teče - rekao je komandir, prenosi Ju-Es-Ej Tudej (USA Today).

Volonterima je ukazano na grešu koju su napravili, a zvaničnik iz Ministarstva unutrašnjih poslova Tajlanda, Punsak Vungsatngiem, rekao je za "Gardijan" da je nivo vode smanjen za 40 odsto u proteklih nekoliko dana, čime je skoro raščišćena deonica od 1.600 metara koju će dečaci morati da pređu.

Potraga za dečacima je trajala devet dana Foto: Tanjug/AP

USA Today navodi da bi idealna situacija bila da se nivo vode spusti do visine strukova dečaka, kako bi mogli da išetaju iz pećine noseći pojase za spasavanje, umesto da ih ronioci izvlače kroz duboku vodu, što bi bio izuzetno opasan poduhvat.

Problem je što pojedini dečaci ne umeju da plivaju, kao i činjenica da su pojedini delovi pećine u potpunosti poplavljeni.

ILON MASK ŽELI DA POMOGNE DEČACIMA

Milijarder i preduzetnik Ilon Mask poručio je na Tviteru da bi bio voljan da pomogne dečacima zarobljenim u pećini na Tajlandu.

Maska je jedan korisnik Tvitera upitao da li bi bio voljan da ponudi svoju pomoć u spasavanju dečaka, na šta je Mask odgovorio: "Verujem da vlada Tajlanda ima ovo pod kontrolom, ali bio bih srećan da pomognem ukoliko postoji način da to uradim".

Veliki broj ljudi je angažovan na ovaj operaciji Foto: Tanjug/AP

"Forčen" navodi da za sada nije jasno kako bi Mask mogao da pomogne, ali podseća da postoji opcija bušenja pećine sa površine i spasavanje dečaka na taj način.

Mask je vlasnik, između ostalog, "Boring kompanije", koja se bavi i bušenjem tunela.

VIDEO: Horor u Meksiku: U eksplozijama vatrometa poginulo najmanje 24 ljudi

(Telegraf.rs/A.T.)

Tagovi: dečaci, Hrana, Kiša, Meditacija, Monsun, pećina, Potraga, Ronjenje, Smrt, spasavanje, spasioci, Tajland, trener, Voda

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (9)
Poređaj komentare:
 • S
  sneki

  Dace gospod Bog da decu i trenera izvuku zive i zdrave iz pecine.Svaka cast ovim ljudima sto ih izvlace sta sve moraju da prodju da bi dosli do njih gospode boze.

 • P
  Petar

  Kojim putem su dospeli tamo,a sada ne mogu da ih izvuku odnosno sps se.

 • L
  Ljubica

  ne dao bog nikome kako im dostavljaju hranu a nemogu da izvuku

18 novih tačaka optužnice protiv Asanža: Špijuniranje je samo jedno od njih

Skripalj snimljen prvi put nakon što je otrovan: Čestitao mami i nećaki praznik snimkom od 30 sekundi

Ako ste na ulici, odmah potražite sklonište! Policija upozorava na razorni tornado u Merilendu

Vesnin rođak ispričao nove detalje užasa u Beču: Ovo je porodična tragedija, sestra joj je isto umrla. Nestajala je, bežala od nasilnog muža, ali nije imala psihičkih problema

Afere svetskih političara moćnika 20. veka koje su tresle svet: Neki su snosili posledice, a neki učvrstili vladavinu (FOTO)

Šumski požari bukte Izraelom: Policija evakuiše stanovništvo, traži se pojačanje iz inostranstva (FOTO)

Predsednik Irana oštro odgovorio Vašingtonu: Nećemo se predati čak i ako budemo bombardovani

Bili smo u zgradi strave gde su nađena tela majke Vesne i bliznakinja: Komšije u Beču misle da nisu umrle od gladi zbog čudnog detalja (FOTO, VIDEO)

Dečak spasen iz auta tokom najtoplijeg dana u godini: Dok je on spavao, otac je sa drugo dvoje dece bio u marketu (VIDEO)

Kurc u debelom problemu: Pokušava da izbegne pad prelazne vlade

Bocvana ukinula zabranu ubijanja slonova

Irina je oslobodila devojke koje su pozivale na proteste protiv Putina, a sada su procurile njene golišave fotke

Srbi i Hrvati u središtu afere Ibica: Zašto austrijska stranka FPO posebno voli Srbe i šta uopšte može bez njih

Ubijena devojčica (10) iz Pakistana: Otac tvrdi da je silovana i da je na nju bačena kiselina

Posle izbora u EU počinje "Igra prestola": Biće napeto, jure se najuticajnije pozicije, nekim od njih će se "trgovati", ali postoje i ovi uslovi

Novi surovi izazov na društvenim mrežama, mladi snimke nasilja masovno dele: Ako ubodete osobu, dobijate poene, glava "nosi" najviše!

Nemački jutjuber (26) ruši Angelu: Istraživao partije, pa shvatio da su protiv omladine. Snimak ima 4 miliona pregleda (VIDEO)

Još jedan napad u srpskoj porodici u Beču: Sin pretukao oca, pa ga nožem ubo u leđa

Srpkinja Vesna i njene ćerke bliznakinje (18) u Beču umrle od gladi!

Porno-zvezda Stormi Danijels dobila "nož u leđa": Posle seksa sa Trampom, advokat joj je napravio haos od života (VIDEO)

Šta se nalazi u ostatku snimka sa Ibice, koji traje čak 7 sati: "Odvratne scene seksa i konzumiranja droge"

"Dejan Stanković" već 5 dana čeka popravku na aerodromu u Berlinu

Zemljotres jačine 6,1 stepen po Rihteru pogodio ostrva u blizini Aljaske

Bivši špijun otkrio ko stoji iza videa koji je srušio Štrahea i uzdrmao austrijsku političku scenu

Dva tornada pogodila američku državu Misuri: Pričinjena je materijalna šteta, policija proverava da li ima povređenih (FOTO)

Hrvat (25) nasmrt pretukao sinčića (2) u Italiji: Na Fejsbuku se hvalio pištoljima i drogom (FOTO)

Brat i sestra potpuno sami proveli noć u šumi: Otac ih je ostavio i otišao po pomoć, koja je stigla tek narednog jutra (FOTO)

Majka i ćerke bliznakinje iz Srbije pronađene mrtve u stanu u Beču: Komšije opisale šta se čulo iza zatvorenih vrata

Nazivaju ga "belim Obamom", a Amerikanci lome jezik zbog njegovog prezimena: Ko je muškarac koji može da postane prvi gej predsednik SAD? (FOTO) (VIDEO)

Britanski "Tajms" tvrdi da Tereza Mej podnosi ostavku u petak (FOTO)

"Štrahe i Gudenus podneli žrtvu za dobrobit tirkizno-plave koalicije i Austrije"

Nije fatalna Srpkinja kriva za pad austrijske vlade, već opasna Ruskinja?

Strašno nevreme razorilo centralne delove SAD, najmanje troje mrtvih: Strahuje se da će nove padavine napraviti još veći užas (VIDEO)

Britanci ismevaju Vladimira Putina, predstavili ga kao lika iz 3D filma koji vodi TV emisiju

Demokrate traže opoziv Trampa: Predsednik SAD-a umešan umešan u slučaj zataškavanja?

Na čitulji Zvjezdane koju je ubio Srbin u Las Vegasu izostalo je jedno ime: Njena majka za to krivi bivšeg supruga (FOTO)

Najavljuju se tužbe protiv Kurca zbog njegovih optužbi o skandaloznom snimku sa Ibice

Počela izgradnja krova na crkvi Svetog Save u Njujorku, koja je uništena u požaru na Uskrs pre tri godine

Tanja je sa ćerkicom (2) u naručju skočila u provaliju: Pre smrti je ostavila jednu poruku (FOTO)

"Ovo je samo početak dugog i krvavog rata": Upozorenje UN za Libiju, ugrožen ceo Mediteran

Teroristi Al-Nusre ispalili 17 raketa na rusku vazdušnu bazu u Siriji

Francuska monahinja obezglavljena u Centralnoafričkoj republici: Otišla da podučava siromašnu decu pa brutalno ubijena

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima