Tramp imenovao bivšeg savetnika Džordža Buša za novog sudiju Vrhovnog suda (FOTO) (VIDEO)

Tramp je izabrao Kavanoa kao kandidata za novog sudiju Vrhovnog suda, umesto Entonija Kenedija koji odlazi u penziju

  • 0

Američki predsednik Donald Tramp imenovao je Breta Kavanoa, bivšeg savetnika nekadašnjeg predsednika Džordža Buša, za novog sudiju Vrhovnog suda.

Kavano (53) je, kako navodi AP, prilično konzervativan sudija sa dobrim političkim vezama, a njegovim imenovanjem kreće žestoka bitka sa demokratama pošto Tramp nastoji da Vrhovni sud "pomeri" još više udesno.

>>> Odjeknula vest o penzionisanju sudije Kenedija: Šta to znači za Trampa i zbog čega bi moglo da promeni lice Amerike? (FOTO) (VIDEO)

Bret Kavano - Foto: Tanjug/AP

Ovo je možda jedna od najdalekosežnijih odluka Trampa u njegovom predsedničkom mandatu, konstatuje Glas Amerike.

Tramp je izabrao Kavanoa kao kandidata za novog sudiju Vrhovnog suda, umesto Entonija Kenedija koji odlazi u penziju.

- Nema osobe u Americi koja je više kvalifikovana ili više zaslužuje taj položaj - izjavio je Tramp u televizijskom obraćanju naciji u udarnom večernjem terminu iz Bele kuće.

Tramp je Kavanoa nazvao "briljantnim pravnikom" koji je "posvetio život javnoj službi".

Tramp je Kavanoa nazvao "briljantnim pravnikom" koji je "posvetio život javnoj službi" - Foto: Tanjug/AP

Konzervativno orijentisan Kavano je proteklih 12 godina bio federalni sudija. Nije mu strana politika izvršne grane vlasti, a povremeno ga je pratila kontroverza.

Pre nego što je postao sudija, sredinom 1990-ih bio je deo tima specijalnog tužioca Keneta Stara i dobio zadatak da istraži smrt zamenika pravnog savetnika Bila Klintona, Vinsa Fostera.

Pojedini konzervativci, teoretičari zavere, sumnjali su da je reč o ubistvu a ne samoubistvu. Međutim, Kavano i ostatak Starovih istražitelja zaključili su da je Foster zaista izvršio samoubistvo, podseća Glas Amerike.

Kavano je takođe obavio preliminarni rad i prikupljanje pravne dokumentacije u okviru procesa opoziva predsednika Klintona zbog afere sa pripravnicom u Beloj kući Monikom Levinski. Takođe je bio angažovan u ponovnom brojanju glasova u državi Floridi 2000. godine, kada je Džordž Buš izabran za predsednika.

Konzervativno orijentisan Kavano je proteklih 12 godina bio federalni sudija - Foto: Tanjug/AP

Posle toga je postao Bušov sekretar osoblja i često putovao sa predsednikom.

Kavano je poznat kao pobožni katolik, a njegov stav prema jednom od politički najkontroverznijih pitanja u Americi - abortusu - izazvao je zabrinutost obe strane.

Zagovornici prava žena da se odluče na abortus bili su uznemireni kada je Kavano presudio protiv tinejdžerke, imigrantkinje u federalnom pritvoru koja je tražila da joj se odmah omogući abortus.

Međutim, neki konzervativci su bili razočarani što Kavana nije proglasio da tinejdžerka nema ustavno pravo na abortus.

Kavano je u Beloj kući izjavio da je duboko počastvovan nominacijom - Foto: Tanjug/AP

Kavano je u Beloj kući izjavio da je duboko počastvovan nominacijom.

Naveo je da mu je majka studirala prava, postala tužilac, a potom i sudija a kako mu je otac studirao prava u večernjoj školi.

On je najavio da će danas početi da se sastaje sa članovima Senata, da će svakom senatoru preneti svoje neizmerno poštovanje prema Ustavu, obećavajući da će svakom slučaju pristupati otvorenog uma i bez predrasuda.

Tramp je prethodno objavio da je svoj izbor suzio na nekoliko osoba, nastojeći da stvori uzbuđenje u javnosti, što je izazvalo neke kritike.

Republikanci se nadaju da će imenovati novog sudiju pre nego što Vrhovni sud nastavi sa radom u oktobru, kao i pre kongresnih izbora u novembru.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA