≫ 

Ubila 10 osoba, mahom Turaka, da "pročisti Nemačku": Neonacistkinja Beate Šepe osuđena na doživotnu robiju

Sedam godina neometanog delovanja terorističke ćelije ukazalo je na nemoć Nemačke da svoje neonacističke grupe nadgleda i saseca u korenu

  • 5

Članica neonacističke grupe Beate Šepe (43) proglašena je danas krivom za ubistva 10 ljudi, uglavnom etničkih Turaka i građana Nemačke. Za ova ubistva na rasnoj osnovi sud u Minhenu odredio joj je doživotnu robiju.

Otac četvoro dece popio otrov nekoliko sati pošto su mu isekli struju zbog duga od 22.000 dinara: Zbog bede i siromaštva raseljenik sa Kosova umro u najtežim mukama (FOTO)

Pored turskih žrtvi, Šepe je osuđena i za ubistva jednog grčkog državljanina i nemačke policajke. Svih 10 krvoprolića ona je počinila u okviru terorističke ćelije Nacionalno- socijalističko podzemlje (NSU), u kojoj su bili i Uve Mundlos i Uve Bunhart, sa kojima je živela u gradu Cvikau. Zločine su počinili između 2000. i 2007. godine.

"Čišćenje" Nemačke od ne-nemačkog stanovništva im je glavni cilj Foto: Profimedia

Sedam godina neometanog delovanja NSU ukazalo je na nemoć Nemačke da svoje neonacističke grupe nadgleda i saseca u korenu i pokrenulo javno pitanje zašto je policija podbacila da otkrije zaveru da se ubijaju građani koji nisu etnički Nemci.

Žrtve su pre svega bili etnički Turci, kojima su presudili pištoljem. Jedna žrtva bio je Grk, dok je poslednja bila policajka u koju su pucali dok se sedela u patrolnim kolima. Veza između ovih ubistava otkrivena je tek godinama kasnije i to sasvim slučajno.

Policija je godinama sumnjala da su ubice i same etnički Turci koji su živeli unutar islamske zajednice, te im čak i dali nadimke "Ubice sa Bosfora" i jedan mnogo uvredljiviji - "doner ili kebab ubice".

Žrtve su mahom bili Turci Foto: Tanjug/AP, Wikimedia

Jedno vreme se smatralo da su ovi muškarci ubijeni zbog toga što su se bavili kriminalom, što je kasnije odbačeno. Posle svega, porodice žrtava uverene su da su nemačke institucije rasno ostrašćene i da je to kočilo i istrgu i suđenje.

Naročito su ogorčeni na nemačku obaveštajnu službu BfV, koja je uništila sva dokumenta vezana za ovu terorističku ćeliju, nakon što su ona objavljena 2011. godine i sprečila svoje doušnike u neonacističkim grupama da svedoče u potpunosti.

Abdulkerim Simsek imao je 13 godina kada je njegov otac Enver, cvećar i prva žrtva NSU, ubijen 2000. godine. Abdulkerim i njegova porodica veruju da je još odgovornih za ovaj zločin na slobodi.

- Neko ko poznaje našu zajendicu mora da je pratio žrtve. Drugi članovi NSU i dalje šetaju slobodno i to mi mnogo smeta - rekao je on.

GLAVNI NEONACISTI SE UBILI PRE NEGO DA SE PREDAJU POLICIJI

Na teret se NSU stavljaju se i dva bombaška napada u kojima je povređeno preko 20 ljudi, kao i 15 pljački banaka.

Da se neonacisti nalaze iza ovih zločina, policija je saznala sasvim slučajno, nakon što je u 2011. godini jedan snimak procureo nemačkim medijima. Na njemu je prikazan Pink Panter koji sa panou ukazuje na ubistva, poruke NSU-a i slike bombardovanja. Iste godine Mundlos i Bunhart opljačkali su banku, ali je policija uspela da im uđe u trag i opkoli karavan kojim su pobegli. Iako su bili naoružani, nisu pružili otpor. Mundlos je pucao u Buharta, pa se onda ubio, samo da se ne preda policiji.

Jedno od najvećih suđenja u istoriji Nemačke Foto: Tanjug/AP

Saznavši to, Šepe je zapalila stan u kome su svi živeli, kako bi uklonila dokaze. Vatra, ipak, nije spalila DVD sa Pink Panter snimkom, niti oružje kojim su počinjena ubistva.

NASMEJANA SASLUŠALA PRESUDU

Šepe se predala policiji nakon nekoliko dana. Ubrzo je počelo jedno od najdužih (pet godina) i najvećih (preko 600 svedoka) suđenja u nemačkoj istoriji.  Ona je porekla da je izvršila ove zločine, za koje je "samo znala kada su ih Mundlos i Bunhart izvršili".

Presudu saslušala mirno Foto: Tanjug/AP

Danas je u sudnici nasmejana i opuštena saslušala doživotnu presudu. Njeno tamničenje će donekle zadovoljiti porodice žrtava, ali mnoga pitanja ostala su nerešena: Kako su ubice birale svoje žrtve? I zašto su nemačke vlasi učinile toliko malo da ih zaštite?

Javnost je ostala zgrožena činjenicom da je je jedna neonacistička ćelija operisala u Nemačkoj punih 11 godina i ubila 10 ljudi, a da to policja nije ni znala. Problem je stigao i do Bundestaga koji je pre tri godine izglasao veća ovlašćenja svojoj obaveštajnoj agenciji, kako se ovako nešto ne bi ponovilo.

(D.D.S./Telegraf.rs/BBC)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zilot

    12. jul 2018 | 09:33

    Pošto je kod nas popularno pravda za ovo pravda za ono i ja ću da napišem ,,PRAVDA ZA BEATE“

  • RICINUS

    12. jul 2018 | 07:13

    Počelo da se dimi

  • Тодорић

    12. jul 2018 | 10:20

    Један неонациста кажњен,десет жртава...то је проста математика.опрез.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA