≫ 

Dan D za celu planetu dešava se u Helsinkiju: Putin i Tramp lome koplja, pre javnog susreta sastanak lidera u 4 oka (FOTO) (VIDEO)

Tramp se sastao s predsednikom Ninisteom, nahvalio Finsku

  • 7

Predsednik SAD Donald Tramp sastao se jutros sa finskim predsednikom Saulijem Ninisteom u predsedničkoj rezidenciji Mentinijemi prestonici Helsinkiju, gde će danas biti održan samit Trampa i predsednika Rusije Vladimira Putina.

Finska državna televizija YLE javila je da je Tramp hvalio Finsku i nazvao je divnom zemljom, istovremeno zahvalivši predsedniku Ninisteu na pomoći vezanoj za ovaj samit i lepom dočeku.

Za samo nekoliko sati počinje prvi bilateralni sastanak Trampa i Putina: Oči celog sveta uprte u Helsinki (FOTO)

Navodi se da je Tramp tokom razgovora takođe pohvalio prošlonedeljni samit NATO u Briselu i ocenio da Alijansa nikada nije koherentnija i jača.

Pre početka samita Trampova supruga Melanija dobila je cveće od Ninistea i njegove supruge Dženi Haukio.

Pre početka samita Trampova supruga Melanija dobila je cveće od Ninistea i njegove supruge Dženi Haukio; Foto: AP/Tanjug

Američki državni sekretar Majk Pompeo objavio je na Tviteru da se nalazi u Helsinkiju i da je spreman za sastanak sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim, u okviru samita predsednika SAD i Rusije.

- Dobro jutro iz Helsinkija. Spreman sam za sastanak sa ruskim kolegama i ministrom spoljnih poslova Finske. Hvala narodu Finske na dobrodošlici i marljivom radu, koji je omogućio ovaj sastanak - napisao je Pompeo na ovoj društvenoj mreži.

Putin i Tramp najpre će razgovorati u četiri oka uz prisustvo prevodioca; Foto: AP/Tanjug

Inače, sastanak Trampa i Putina bi trebalo da počne oko 13 časova, a pre toga, obojica čelnika imaće bilateralne razgovore s finskim predsednikom Saulijem Ninistom.

Putin i Tramp najpre će razgovorati u četiri oka uz prisustvo prevodioca, a nakon toga, za radnim ručkom pridružiće im se i ostali članovi delegacije.

Američki predsednik Donald Tramp smatra da će njegov sastanak s ruskim kolegom Vladimirom Putinom proći dobro.

Sastanak Trampa i Putina bi trebalo da počne oko 13 časova; Foto: AP/Tanjug

Tramp je to rekao tokom radnog doručka sa finskim predsednikom Saulijem Ninisteom u predsedničkoj rezidenciji Mentinijemi u Helsinkiju, gde će danas biti održan samit Trampa i predsednika Rusije Vladimira Putina.

Presednik SAD zahvalio je svom finskom kolegi na tome što je njegova zemlja domaćin samita, a govorio je i o svojoj posvećenosti NATO, navodi AP.

Finska državna televizija YLE javila je da je Tramp hvalio Finsku i nazvao je divnom zemljom, istovremeno zahvalivši predsedniku Ninisteu na pomoći vezanoj za ovaj samit i lepom dočeku.

Navodi se da je Tramp tokom razgovora takođe pohvalio prošlonedeljni samit NATO u Briselu i ocenio da Alijansa nikada nije koherentnija i jača.

Transparent se odnosi na klimatske promene; Foto: AP/Tanjug

Organizacija za zaštitu životne sredine "Grinpis" postavila je danas na tornju luteranske crkve Kalio u Helsinskiju ogroman transparent o borbi protiv klimatskih promena uoči početka samita predsednika SAD i Rusije Donalda Trampa i Vladimira Putina u finskoj prestonici.

Na snimku finske državne televizije YLE vidi se da na transparentu piše "Ugrejte nam srca, a ne planetu".

YLE javlja i da su se "Grinpis", na nekoliko mesta okupili i drugi aktivisti, pa je tako grupa mladih kod parka Esplanada držala transparente na kojima piše "Učini da Amerika ponovo trguje!" (Make America Trade Again!) što je poruka Trampu u odnosu na njegov predizborni slogan "Učini Ameriku ponovo velikom!" (Make America Great Again!)

AP je javio da su se noćas u finskoj prestonici okupile i desetine Trampovih pristalica; Foto: AP/Tanjug

Na trgu Elielina održan je manji protest organizacije za zaštitu ljudskih prava "Amnesti internešenel" tokom kojeg su prolaznicima deljeni pamfleti.

Kolona crnih automobila čeka Putina u Helsinkiju, avion ruskog predsednika kasni 20 minuta: Pomerena cela satnica (FOTO) (VIDEO)

AP je javio da su se noćas u finskoj prestonici okupile i desetine Trampovih pristalica koji su mahali američkim zastavama i zbog kojih je postavljen policijski kordon blizu hotela u kojem su odseli predsednik SAD i njegova supruga Melanija. Deo pristalica bio je iz antiimigracione stranke Pravi Finci, a sa druge strane ulice bila je nekolicina protivnika Trampove politike.

MINISTRI SPOLJNIH POSLOVA OGRADILI SE OD TRAMPOVIH IZJAVA

Ministri inostranih poslova EU distancirali su se danas od izjave američkog predsednika Donalda Trampa da su Unija i SAD neprijatelji.

Državni sekretar u Ministarstvu inostranih poslova Nemačke Mihael Rot rekao je danas u Briselu da Tramp pokušava da podeli Evropu.

- Austrija zasigurno ne posmatra SAD kao neprijatelja, a tako to ne čini ni EU - poručuje šefica austrijske diplomatije Karin Knajsel.

Šef luksemburške diplomatije Žan Aselborn kritikovao je Trampovo pogled na svet.

- Nadam se da će prilikom igranja golfa u Škotskoj, gde je bio na svežem vazduhu, Tramp uspeo da nešto jasnije sagleda kategorije neprijatelj i ko nije neprijatelj - naglasio je on.

Aselborn je rekao da, ako su Rusija i Kina konkurentni SAD i Evropa neprijatelj, onda je tu nešto poremećeno.

- Nadam se da svet u glavi Trampa nije u potpunosti poremećen- kazao je on.

Kada je reč o Samitu Trampa sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Helsinkiju Aselborn kaže da je jasno da će „stanje uma“ Trampa imati važnu ulogu.

Prema njegovom mišljenju je za Putina Samit već sada pobead.

- On ne želi više da bude samo regionalna sila kao što je to tvrdio nekadašnji šef američke države Barak Obama, i to je već pobeda za njega - rekao je on.

Knajsel je, vezano za Samit, rekla da se Samit ne sme preceniti, ali dodaje da je važno da ponovo razgovaraju SAD i Rusija.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Liki

    16. jul 2018 | 11:39

    ne lupetaj PUTIN nije mason izvini se

  • Rs

    16. jul 2018 | 10:50

    Dan D, C, B... Ma samo jadan narod prave budalama... U nikog vise ne verujem sem u Boga dragog... Ovo je zafrkancija iz masonskih loza...

  • YUXA

    16. jul 2018 | 11:54

    Ne, moja baba nije mason.Svi oni rade za isti tim, imas lozu masona na Istoku,i na Zapadu.Rasprostranjeni su svuda!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA