≫ 

Američki lovac na Srbe: Decenijama tražio osumnjičene za ratne zločine koji su se skrivali u SAD, a jedan ga je posebno namučio

Mekvin, koji ima 68 godina, proveo je poslednje tri decenije tražeći ratne zločince koji su se sakrili u Americi

  • 19

Majk Mekvin, istoričar koji radi na Odeljenju za državnu bezbednost, decenijama je proučavao dokumenta iz perioda rata u Bosni, u potrazi za ratnim zločincima koji su izbegli pravdi.

Dokumenti sadrže imena najviših oficira koji su učestvovali u masakru osam stotina muslimanskih zarobljenika u školi u istočnoj Bosni 1995. godine. Primetio je da se ime jednog oficira bosanskih Srba ponavlja u logorima. Ime Ilije Josipovića (60).

Mekvin je postao ekspert za rat koji se na Balkanu odvijao pre dve decenije, savladao je srpskohrvatski jezik, boravio je u nekoliko navrata u ovom regionu i svedočio na suđenjima. Upoznao se sa imenima mnogih ključnih ličnosti uključenih u zločine, ali nikada nije sreo Josipovića. Zato je zadao sebi zadatak da sazna šta se desilo sa srpskim oficirom.

Ljudi su goreli zagrljeni u kolima, zapaljena devojčica je skočila u more da se spase: Jeziva svedočenja preživelih u Grčkoj (FOTO)

Mekvin koji ima 68 godina, iako je istoričar, po opisu posla je bliži policijskom detektivu.

Njegova opsednutost ratnim zločinima odvela ga je u inostranstvo gde je intervjuisao preživele ili pribavio dokumenta od vlasti iz Bosne, Hrvatske i Litvanije.

STOTINE UČESNIKA U RATU U BOSNI SE KRIJE U AMERICI

To je nekada značilo i kucanje na vrata osumnjičenih u SAD, ali većinu vremena sedeo je u svojoj kancelariji nedaleko od Kapitola, listajući jedan za drugi dokument od 300.000 stranica spisa o konfliktima koje je prikupio.

Kako je rekao, to je znao da bude mučan i dosadan posao. Jedna mala fonetska greška u inostranom dijalektu može da ugrozi slučaj.

Nakon što je pronašao Josipovićevo ime u spisima, Mekvin je rešio da otkrije šta je on radio tokom rata. "Dokumenti su ga naveli kao oficira u jedinici bosansko-srpske vojske, koja je umešana u ubistvo sedam hiljada muslimanskih muškaraca i dečaka u Srebrenici, koji će postati prvi genocid u Evropi posle Drugog svetskog rata", piše Njujorker.

Izgledao je kao oficir koji je preuzeo odgovornost tokom rata. Gde je on živeo, nije bilo poznato. Mekvin je znao da neko sa njegovim dosijeom ne može da uđe u SAD. Međutim, verovao je da su na stotine ratnih prestupnika predstavljene kao izbeglice usred priliva od oko 20.000 Bosanaca koji su pobegli iz sukoba.

Majk je godinama proučavao dokumenta Foto: Ice.gov

Nakon istraživanja, shvatio je da je jedan od najtraženijih oficira osumnjičenih za ratne zločine povučeno živeo u SAD od 2003. godine.

Većina slučajeva Mekvina uključivala je bosanske Srbe, ali njegova jedinica je poslala u zatvor ili deportovala čitav niz bosanskih Hrvata i muslimana koji su takođe optuženi za zločine. On kaže da je više od 50 bosanskih imigranata koje je istraživao prisilno izvlačeno iz zemlje.

Osam Bošnjaka osuđeno na 60 godina zbog ratnog zločina nad civilima u logorima: Srpski logoraši nezadovoljni presudom

Mekvin je odlučan da nastavi da radi na istragama osumnjičenih koje je već identifikovao i pomogne tužiocima da ih odvedu na sud.

Tokom 2014. godine, koristeći bosanska dokumenta i zapisa američke vlade, počeo je da se bavi Josipovićem. Nije bilo očiglednih svedoka Josipovićeve uloge, ali je Mekvin pronašao dokumente koji su pokazali da je imao značajnu odgovornost u nizu operacija, uključujući i pozivanje kamiona koji su prevozili zatvorenike na mesto pogubljenja, kao i raspoređivanje osoblja radi čišćenja krvi i ostataka iz škola.

KUCANJE NA JOSIPOVIĆEVA VRATA

Josipović se 2003. preselio u SAD. Njegov život izgledao je kao život mnogih drugih izbeglica. Bio je oženjen, imao je troje dece. Govorio je engleski i radio u fabrici, imao je hipoteku na kuću i dobio je nekoliko kazni, ali nije imao većih problema sa zakonom.

25 godina od stradanja sarajevskih Romea i Julije: Smrtno ranjena Admira dopuzala je do mrtvog Boška, zagrlila ga i izdahnula (FOTO) (VIDEO)

U septembru 2014. Mekvin je dobio nalog za pretres i sa četiri imigraciona agenta zakucao na Josipovićeva vrata. Nakon što su mu pokazali svoje akreditacije, postao je uznemiren ali je pristao da odgovori na neka pitanja. Razgovor je počeo na engleskom, ali je Josipović počeo da psuje na srpsko-bosanskom jeziku kada su ga pitali o ratu.

Josipović nije priznao kako je bio u vojsci i rekao je još nekoliko neistina, zbog čega je Mekvin shvatio da on laže vladu SAD više od 10 godina.

IZJASNIO SE KRIVIM I DEPORTOVAN

Dve godine je njegov slučaj bio stopiran zbog zaostalih predmeta imigracije. Fotografije koje je postavljao na Fejsbuku tokom tog vremena pokazuju ga kako se smeje, uživa sa decom na proslavama i na ceremoniji diplomiranja svoje ćerke. Početkom prošle godine stvari su se promenile. Savezni tužioci u Ohaju optužili su Josipovića za imigracionu prevaru, a tri nedelje kasnije, ušao je u saveznu sudnicu u Akronu.

Odlučio je da se izjasni krivim, što je značilo da će biti deportovan.

26 godina od zločina u Dobrovoljačkoj ulici: Za brutalna ubistva i mučenja vojnika JNA niko nije odgovarao

Josipovića su stavili u avion i poslali ga u Bosnu prošlog leta. Njegov sin Boro Josipović (31) rekao je da je za njega i njegove sestre, koji su ostali u Ohaju, bilo "srceparajuće" dok su gledali kako im oca deportuju posle 40 godina u Americi.

Kako prenosi Njujorker, od deportacije Josipović živi sa rođakom u Zvorniku. Njegov sin Boro rekao je kako nije dobrog zdravlja i da ne želi da ponovo bude intervjuisan.

Bošnjačke vlasti rekle su Mekvinu da će razmotriti krivično gonjenje Josipovića za optužbe za ratne zločine. Josipović pokušava da pronađe posao u Zvorniku, a otac i sin pričaju preko Skajpa kad god mogu, rekao je Boro. Mekvin nije čuo ništa o Josipoviću mesecima nakon deportacije i ne zna da li je Bosna pokrenula istragu protiv njega.

(Telegraf.rs/A.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran BGD

    28. jul 2018 | 21:53

    Bolje da si tražio američke zločince iz Vijetnama, Kambodže, Iraka, Avganistana i mnogih drugih ratova koje ste vodili da bi živeli u blagostanju na račun drugih

  • Јован

    28. jul 2018 | 19:37

    Ма супер само се Срби лове лов је отворен на Србе а други су чисти са свих страна али даће Бог промениће се и то!

  • ja

    28. jul 2018 | 20:48

    Zatupljen mozak antisrpskom propagandom iz devedesetih.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA