≫ 

Preminuo Serđo Markione, bivši izvršni direktor Fijata: Stvorio je milijarde, a mrzeo je odela i kravate (VIDEO)

Markjone se povukao sa čela kompanije Fijat Krajsler iz zdravstvenih razloga, a njegovu funkciju preuzeo je generalni direktor kompanije Džip Majk Menli.

  • 1

Bivši izvršni predsednik kompanije Fijat Krajsler Serđo Markione preminuo je u 67. godini u bolnici u Cirihu, prenosi BBC.

Markione je imao operaciju ramena 27. juna i sve je isplanirao kako bi se ponovo vratio na posao, ali je nakon operacijeimao komplikacije. Vest o njegovoj smrti saopštio je predsednik grupe Džon Elkan, unuk Đanija Anjelija. 

>>> Radnici Fijata ulaze u štrajk zbog Ronalda u Juventusu: Dok mi stežemo kaiš, vi trošite milione na bogaćenje jednog čoveka (FOTO)

Po izveštaju lekara, Markione je doživeo moždanu emboliju tokom operacije invazivnog sarkoma na ramenu, vrste karcinoma od kojeg je harizmatični šef italo-američkog konglomerata patio već izvesno vreme.

Upravni odbor FCA je u subotu imenovao Majka Menlija, dugogodišnjeg direktora "Džipa", za izvršnog direktora FCA, čime je ubrzana tranzicija prvobitno planirana za početak naredne godine.

Markione je postao prepoznatljiv po svojim crnim džemperima, oštrom jeziku i radoholičarskom načinu života - Foto: AP/Tanjug

Akcije automobilske kompanije Fijat Krajsler Automobili (FCA) su u pale za četiri odsto, nakon vesti o Serđovoj neočekivanoj smeni.

Markione se pridružio Fijatu 2004. godine, nakon smrti vlasnika Đanija Anjelija, a smatran je pokretačkom snagom rasta FCA.

U maju 2004. Džon Elkan mu je ponudio upravu nad firmom.

- Rođen sam u ovoj zemlji. Svaki Italijan gaji poštovanje prema porodici Anjeli. Kad vam jedan od njenih članova zatraži nešto to ne može da se odbije - izjavio je tada Markione.

Iako je bio bez ikakvog iskustva u automobilskom sektoru, Markione je u roku od godinu dana otpustio sve stare menadžere. Smanjio je troškove i lansirao nove modele "fijat grande punto", "500", "alfa 159" i spasio italijansku automobilsku kuću od propasti.

Iako je bio bez ikakvog iskustva u automobilskom sektoru, Markione je u roku od godinu dana otpustio sve stare menadžere, smanjio troškove i lansirao nove modele - Foto: AP/Tanjug

Nekoliko godina nakon što je došao na čelo Fijata govorilo se da je imao na raspolaganju oko dve milijarde dolara, a od njih je napravio 72 milijarde.

Markione je bio po mnogo čemu poseban, bio je neobičan biznismen, menadžer koji je retko kad bio u odelu i skoro nikada nije nosio kravatu.

- Ne bih stavio kravatu ni pri potpisivanju ugovora. Nisam je stavio ni kada sam pregovarao sa Timotijem Gejtnerom u američkom ministarstvu finansija - izjavio je jednom prilikom za kanadske medije.

Markione koji je postao prepoznatljiv po svojim crnim džemperima, oštrom jeziku i radnoholičarskom načinu života, smatra se najzaslužnijim za spas FCA od bankrota.

O njegovom poštenju i naravi govori činjenica da je u govoru na "The Brookings" institutu 2014, rekao: "Ukoliko razmatrate kupovinu 500l, nadam se da ga nećete kupiti, jer svaki put kada ga prodam, on me košta 14.000 dolara".

Poslednji put se u javnosti pojavio pre nekoliko dana u Rimu, kada je bio na primopredaji "Jeep" terenaca Karabinjerima. Serđov otac je inače bio karabinjer, pa u njegovom poslednjem pojavljivanju u javnosti mnogi vide simboličan momenat.

Markione potiče iz provincije italijanske regije Abruco, a kada je imao 14 godina emigrirao je sa roditeljima u Kanadu.

Posao ga je vratio u Evropu, u Ženevu gde je od 2002. godine biio na čelu SGS-a iz Ženeve, svetskog lidera za industrijsku sertifikaciju i obračun, a ovu kompaniju je u kratkom vremenskom roku izvukao iz krize i duplirao joj zaradu.

Iako je radio u Italiji, od 2008. je sa porodicom živeo u Švajcarskoj, na obali jezera Lemano.

Bio je žestok pušač i nije podnosio hijerarhiju u društvenim odnosima, koju je poredio sa holesterolom u venama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    25. jul 2018 | 12:24

    BIO JE PRAVI GOSPODIN I COVEK KOJI JE CENIO RADNIKA I NIKAD NIJE TRUDNA ZENA DOBILA ODKAZ -FIJAT JE IMAO DOBRU SOCIJALU STO JE DANAS RETKOST U NEOLIBERALIZMU!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA