Posle krvavih nereda, Emerson Mnangagva zvanično novi predsednik Zimbabvea: Opozicija tvrdi da su izbori namešteni

Lider opozicije u Zimbabveu Nelson Čamisa u četvrtak je izneo tvrdnju da je pobedio na predsedničkim izborima, kao i da predsednik Emerson Mnangagva zna da je izgubio jer bi u suprotnom rezultati bili ranije objavljeni

  • 0

Emerson Mnangagva pobedio je na predsedničkim izborima u Zimbabveu, saopštila je Izborna komisija te zemlje, dok opozicija osporava rezultate tvrdeći da su izbori namešteni.

Mnangagva je osvojio 50,8 odsto glasova, dok je njegovom opozicionom protivkandidatu Nelsonu Čamisi pripalo 44,3 odsto glasova, javlja Rojters.

>>> Krvoproliće nakon izbora: Vojska i policija u Zimbabveu udarili na svoj narod, troje izgubilo život u neredima (FOTO)

Mnangagva je osvojio 50,8 odsto glasova - Foto: Tanjug/AP

Očekuje se da će pobeda Mnangagve ostaviti Zimbabve sa dubokim političkim podelama, pogoršanim pogubnim neredima u prestonici, napominje američka agencija AP.

Policija Zimbabvea saopštila je juče da je broj poginulih porastao na šest, dan nakon sukoba između bezbednosnih snaga i pristalica opozicione partije u Harareu, tokom kojih he 14 osoba povređeno, a 18 uhapšeno u prostorijama glavne opozicione partije.

Vladajuća partija Zimbabvea ZANU-PF osvojila je većinu mesta u skupštini na parlamentarnim izborima u toj zemlji, čime je utaban put do pobede njenog kandidata Emersona Mnangagve na predsedničkim izborima, održanim zajedno s parlamentarnim u ponedeljak u Zimbabveu.

U sukobu bezbednosnih snaga i pristalica opozicione partije u Harareu stradalo je šest osoba - Foto: Tanjug/AP

Opozicione stranke, nedazadovoljne rezultatima, organizovale su u sredu proteste tokom kojih je došlo do sukoba između pristalica opozicije i bezbednosnih snaga.

Lider opozicije u Zimbabveu Nelson Čamisa u četvrtak je izneo tvrdnju da je pobedio na predsedničkim izborima, kao i da predsednik Emerson Mnangagva zna da je izgubio jer bi u suprotnom rezultati do sada bili objavljeni.

Međunarodni posmatrači pozvali su Izbornu komisiju Zimbabvea da objavi rezultate izbora sto je pre moguće kako bi izbegla da opet dođe do nasilja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA