Tramp ponovo spustio rampu za Iran: Nema više finansijskih transakcija, aviona i zlata. Za naftu još nema prepreka (VIDEO)

Sankcije koje se odnose na iranski naftni sektor i centralnu banku, trebalo bi da stupe na snagu u novembru

  • 3

Prvi set američkih sankcija prema Iranu, koje su bile ublažene nakon postizanja nuklearnog sporazuma sa Teheranom, stupio je na snagu rano jutros na osnovu izvršne naredbe američkog predsednika Donalda Trampa.

Taj set sankcija odnosi se na finansijske transakcije u dolarima, iransku automobilsku industriju, kao i kupovinu komercijalnih aviona i metala, uključujući zlato, prenosi AP.

Brutalni odgovor Irana na Trampovu ponudu: Ne prihvatamo sastanak, mi nismo Severna Koreja

Sankcije koje se odnose na iranski naftni sektor i centralnu banku, trebalo bi da stupe na snagu u novembru.

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je u ponedeljak izvršnu uredbu o ponovnom uvođenju brojnih sankcija Iranu, najavljujući da će američka politika nametnuti "maksimalni ekonomski pritisak" na tu zemlju.

Tramp je u saopštenju naveo da je međunarodni sporazum o obustavljanju iranskog nuklearnog programa u zamenu za ukidanje sankcija "strašan, jednostrani dogovor" kojim je iranska vlada zaradila novac koji koristi za raspirivanje konflikta na Bliskom istoku.

- Pozivamo sve države da preduzmu korake koji pokazuju da se iranski režim suočava sa izborom: ili da promeni svoje preteće, destabilzujuće ponašanje i reintegriše se u globalnu ekonomiju ili da nastave putem ekonomske izolacije - rekao je Tramp.

On je upozorio da oni koji ne prekinu ekonomske veze sa Iranom "rizikuju teške posledice" prema uvedenim sankcijama.

IRAN ŽELEO DA RAZGOVARA

Iranski predsednik Hasan Rohani izjavio je da bi Teheran bio spreman da razgovara sa Sjedinjenim Američkim Državama samo ako Vašington pokaže da je pouzdan sagovornik, a nakon što je izašao iz nuklearnog sporazuma i ponovo uveo sankcije Iranu.

- Uvek smo za diplomatiju i razgovore... Ali za razgovor je potrebna iskrenost. SAD ponovo uvode sankcije Iranu i povlače se iz nuklearnog sporazuma, a onda žele da razgovoraju sa nama - rekao je Rohani u obraćanju koje je prenosila državna televizija, javlja Rojters.

Rohani je ocenio da je poziv američkog predsednika Donalda Trampa na direktne razgovore samo za unutrašnju upotrebu u Americi, a kako bi stvorio haos u Iranu.

On je dodao da su SAD izolovane u svetu i da će zažaliti zbog uvođenja sankcija Iranu.

- Amerika će zažaliti zbog uvođenja sankcija Iranu...Oni su već izolovani u svetu. Uvode sankcije iranskoj deci, pacijentima i celoj naciji - kazao je Rohani u obraćanju.

EU OHRABRUJE TRGOVINU SA IRANOM

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini izjavila je danas da Evropska unja ohrabruje preduzeća da povećaju svoje poslovanje sa Iranom, jer ta zemlja poštuje obaveze iz nuklearnog sporazuma.

Mogerini je, tokom posete Novom Zelandu, rekla da je na Evropljanima da odluče sa kim će trgovati, prenosi AP.

- Činimo sve da zadržimo Iran u sporazumu, da Teheran nastavi da ima ekonomsku korist od toga, jer verujemo da je to u interesu bezbednosti ne samo našeg regiona, već i sveta. Ako postoji neki deo međunarodnih sporazuma o zabrani nuklearnog oružja koji daje rezultate, on mora da se sačuva - rekla je Mogerini.

Uprkos upozorenjima i žaljenju evropskih saveznika, danas je stupio na snagu prvi set novih sankcija SAD protiv Irana, sa ciljem da se izvrši veći pritisak na Teheranu.

VIDEO: Čiji je stisak bio jači? Rukovali se Tramp i Putin

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA