≫ 

Tajni agenti "Tihog neba" prate putnike na aerodromima: Ovo ne bi trebalo da radite ako ne želite da budete osumnjičeni kao terorista

Od 11. septembra 2001. stalno se pooštravaju mere bezbednosti u avio saobraćaju. Nije poznato kako neki putnik može postati meta posmatranja, ali ako bilo koji detalj iz vaše istorije putovanja podigne sumnju, to je savršeno dovoljno

  • 3

Nakon terorističkog napada 11. septembra 2001. godine, Amerika je podigla nivo bezbednosne provere na svojim aerodromima, a sada je pokrenut novi program pod nazivom "Tiho nebo".

Ko god je putovao u SAD posle 11. septembra osetio je na svojoj koži pooštrene mere: od obaveznog skidanja obuće, kaputa i jakni pa do zabrane unosa tečnosti u avion.

Sada se obraća pažnja i na najmanju sitnicu, mnogi postupci više nisu dozvoljeni, a sada se ide i korak dalje. Naime, Amerika je razvila novi program pod nazivom "Tiho nebo". To je program nadgledanja američke Agencije za bezbednost transporta (TSA) , koji operiše u tajnosti na nacionalnom nivou.

Aerodrom na Floridi prvi u SAD uvodi skeniranje lica svih putnika: Niko ne zna šta se radi sa prikupljenim podacima

Nije poznato kako neki putnik može postati meta posmatranja, ali ako bilo koji detalj iz vaše istorije putovanja podigne sumnju, to je savršeno dovoljno. To je trenutak kad počinje neverovatno detaljno praćenje.

Policajci u program dobijaju listu osoba koje prate na aerodromima i kasnije na letovima. Ako su nervozni, vrpolje se, često idu u toalet, pričaju na mobilni, ako im se “drma” Adamova jabučica, imaju hladan, prodorni pogled ili gledaju svoj odraz u staklu – to će sve biti u potpunosti zabeleženo na listi praćenja, navodi “Njuzer”.

Kontole će biti još rigoroznije Foto: Pixabay

“Abnormalna” svest o okruženju, pojačano znojenje, brzo treptanje, trljanje ruku, spavanje tokom leta – sve to može od putnika načiniti metu nadzora. Iz TSA nisu rekli mnogo o programu, ali su američki mediji uspeli da potvrde njegovo postojanje, zahvaljujući policajcima koji misle da to nije samo trošenje vremena i sredstava već narušavanje privatnosti.

KRAJEM PROŠLE GODINE DODATNO POVEĆANA BEZBEDNOST

Međunarodne aviokompanije će početi da primenjuju nove bezbednosne mere za letove za SAD, koje uključuju detaljnija ispitivanja putnika, saopštilo je danas više kompanija.

Portparolka američke vlade rekla je da će se nove bezbednosne mere za letove koji idu za Ameriku iz inostranstva odnositi "na sve letove", prenosi agencija AP.

Napad na kule bliznakinje u Njujorku Foto: AP/Tanjug

Liza Farbstin, portparolka Uprave SAD za saobraćajnu bezbednost (Transport Security Administration), rekla je za AP da će nove mere pogoditi oko 2.100 letova koji dnevno stižu u SAD.

Ona je rekla da bi nove bezbednosne mere "mogle da uključe" pojačani "skrining" putnika, pojačani "skrining" elektronike i pojačane bezbednosne mere i dodala da će i državljani SAD i stranci biti podvrgnuti istim bezbednosnim proverama.

Nove bezbednosne mere "mogle bi da uključe" pojačani "skrining" putnika, pojačani "skrining" elektronike i pojačane bezbednosne mere.

Ranije kontrola nije bila toliko rigorozna Foto: Pixabay

Šest svetskih aviokomapnija koje imaju interkontinentalne letove, saopštilo je da će početi da postavljaju "bezbednosna pitanja" putnicima pre ukrcavanja na letove za SAD, na zahtev američkih zvaničnika.

Aviokompanije Emirejts (Emirates), Er Frans (air Frans) i Norvidžan (Norweigian) potvrdile su za Frans pres da su američke vlasti tražile strože kontrole, a druge kompanije su navele u saopštenjima da će se takođe povinovati zahtevima SAD.

KONTROLA NA AERODROMIMA PRE 11. SEPTEMBRA 2001. GODINE

Privatne kompanije su vršile kontrolu na aerodromu, a ne vlada SAD. Uprava za bezbednost u saobraćaju je stvorena samo dva meseca nakon napada.

Zapošljavanje i obuka približno 60.000 radnika u ovoj agenciji predstavlja najveću mobilizaciju savezne vlade od Drugog svetskog rata.

Mogli ste da unasete i oštre predmete u avion Foto: Profimedia

Na aerodromima zaposleni pregledaju torbe u potrazi za zabranjenim predmetima i kontrolišu sumjivo ponašanje putnika. Godinu dana nakon 11. septembra, počeli su da se koriste sistemi za otkrivanje eksploziva.

Pre napada ste mogli da unesete razne stvari u avion. To je uključivalo i noževe određene veličine. Federalna uprava za vazduhoplovstvo ih nije smatrala pretnjom.

Bejzbol palice, grickalice za nokte, pikado, igle za pletenje i makaze takođe su bile dozvoljene u avionu. Međutim, svi ovi predmeti su odmah zabranjeni nakon napada.

Vaše ponašanje ranije nije bilo razlog za zabrinutost i nije budilo nikakvu sumnju. Tako da ranije ljudi nisu morali da brinu da će naći na spisku kao potencijalni teroristi.

Sve se promenilo nakon napada Foto: Shutterstock

VIDEO: Bivša žena američkog predsednika sletela u Beograd

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bendzo Kosta

    9. avgust 2018 | 08:58

    Previse parametara se koristi za stvaranje profila sumnjica.Evo ja bi po tome bio oznacen za vreme leta 5 puta teroristom.Em idem za vreme leta cesto na pipi pa me hvata nervoza pa trepcem pa gledam levo desno pa zatvorim oci kao da spavam a nisqm terorista.E sad kako cemo sad🤣

  • sale

    9. avgust 2018 | 09:01

    Je li im i disanje sumnjivo?

  • hasan

    10. avgust 2018 | 10:20

    Nikad da naucimo da teroristickog napada 11 septembra nije bilo.To su uradili ameri sami da bi odglumili zrtvu i naravno rat protiv islama a sve smisljeno unapred.A spijuniranje svih imate primer na mobilnim telefonima gde svi znaju vase podatke.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA