Bivši brazilski predsednik iz zatvora učestvuje na izborima: Iako služi kaznu zbog korupcije, vodi u svim anketama

Lula se uspeo na društvenoj lestvici od čistača obuće i uličnog prodavača do najpopularnijeg političara u istoriji Brazila

  • 0

Brazilska radnička stranka (PT) kandidovala je u sredu bivšeg predsednika Luis Injasija Lulu da Silvu za predsedničke izbore u oktobru uprkos tome što on služi zatvorsku kaznu za korupciju, a što su podržale na hiljade Lulinih pristalica.

Lula da Silva je proglašen krivim za korupciju i pranje novca u vezi sa obnovom skupog penthausa na obali što je finansirala firma koja je nastojala da osigura poslove sa državnim naftnim divom Petrobrasom.

Služi kaznu od 12 godina zatvora u gradu Curitiba na jugu zemlje.

Bivši brazilski predsednik odbio da se preda policiji po naređenju suda: Osuđen je zbog korupcije, sklonio se kod svojih pristalica

Najmanje 13 kandidata podnelo je kandidaturu do srede, a Lula je daleko ispred ostalih po anketama.

Trenutno služi kaznu zbog korupcije Foto: Tanjug/AP

Oko 10.000 Brazilaca u sredu je marširalo do Vrhovnog izbornog suda (TSE) kako bi podržalo kandidaturu bivšeg predsednika koji je i dalje izuzetno popularan uprkos sudskom procesu i dosuđenoj kazni.

Očekuje se da će TSE poništiti Lulinu kandidaturu na temelju zakona koji ne dopušta osobama osuđenim za kriminal da se kandiduje za predsedničku dužnost.

Lula da Silva važi za najpopularnijeg političara Foto: Tanjug / AP

Lula se uspeo na društvenoj lestvici od čistača obuće i uličnog prodavača do najpopularnijeg političara u istoriji Brazila.

Smatra se da su za vreme njegovog mandata (2003.-2010.) desetine miliona Brazilaca izvukli iz siromaštva, delimično kroz društvene programe koji su se finansirali prihodima od nafte.

Sud bi svoju odluku trebao objavi do 17. septembra.

VIDEO: Putin četvrti put postao predsednik Rusije

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA