≫ 

Tramp otkazao vojnu paradu u Vašingtonu: Uštedeće 92 miliona dolara, a Dan veterana će provesti u Parizu

Jedan američki zvaničnik je rekao da nije bitno šta je dovelo do odlaganja, ali da je povećavanje troškova događaja izazvalo zabrinutost i da bi to mogao da bude jedan od razloga

  • 4

Američki predsednik Donald Tramp je izjavio danas da je otkazao vojnu paradu planiranu za novembar jer je cena "apsurdno visoka" i da će, umesto toga, posetiti Pariz 11. novembra kako bi prisustvovao komemoraciji za Dan veterana.

Američko Ministarstvo odbrane prethodno je saopštilo da je odložilo održavanje parade bar do naredne godine, podseća Rojters.

Otpušten agent FBI, da li je to kraj istrage o ruskom mešanju u američke izbore? I Donald Tramp ima svoje mišljenje o ovome

- Prvobitno smo ciljali na 10. novembar 2018. godine, ali smo se složili da događaj odložimo za 2019. godinu - rekao je portparol američkog ministarstva odbrane.

Kritičari su istakli da je apsurdno trošiti toliki novac na paradu Foto: Tanjug/AP

- Možda ćemo uraditi nešto naredne godine kada troškovi (održavanja parade) značajno padnu - napisao je Tramp na Tviteru, nakon što su se pojavile spekulacije da bi parada koštala SAD oko 92 miliona dolara.

Tramp je prošle godine pozvao na održavanje patriotske vojne parade, nakon što je prisustvovao proslavi Dana Bastilje u centru Pariz na poziv francuskog predsednika.

Jedan američki zvaničnik je rekao da nije bitno šta je dovelo do odlaganja, ali da je povećavanje troškova događaja izazvalo zabrinutost i da bi to mogao da bude jedan od razloga.

Parada u čast američkih vojnih vetarana i obeležavanje 100 godišnjice od kraja Prvog svetskog rata bi mogla da košta više od 90 miliona dolara, izjavio je američki zvaničnik navodeći da su to podaci koji su tri puta veći nego to je bila prvobitna procena Bele kuće.

Tramp je prisustvovao paradi u Parizu prošle godine Foto: Tanjug/ AP

Tramp je još u februaru zatražio od Pentagona da istraži kako bi mogla da se organizuje vojna parada, nakon što je prisustvovao na vojnoj paradi u Parizu povodom Dana Bastilje prošle godine.

Ranije je šef budžeta Bele kuće izjavio da će parada poreske obveznike SAD koštati između 10 i 30 miliona dolara.

Nije poznato zašto su troškovi tako naglo porasli i šta je sve u njih bilo uključeno.

Kritičari kažu da vlada ne bi trebala da troši novac na skup vojnika i oružja, kada se Pentagon bori da pokrije troškove obuke, podrške i osoblja.

Tom prilikom se družio sa Makronom Foto: Tanjug/AP

VIDEO: Britanska javnost ne podnosi Donalda Trampa

(Telegraf.rs/Tanjug/Dejli Mejl)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljubiša

    17. avgust 2018 | 22:20

    A da li vi stvarno mislite da je parada odkazana zbog para...ili zaog toga što ne mogu da impresioniraju Ruse,kao Rusi njih,pa im nabili komleks.

  • Obrad

    17. avgust 2018 | 17:44

    Sirotinja! Mi paradu pravimo u novembru, ima se moze se!

  • D WELLE

    17. avgust 2018 | 18:58

    Pametan čovek,treba štedeti kad ima da se štedi a Srbija priprema paradu za novembar i kad nema onda i ne treba štedeti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA