Dva miliona muslimana na hodočašću u Meki: Polazak iz Srbije košta 3.600 evra, a evo koliko je ljudi sa Balkana otišlo na hadžiluk (FOTO)

Kada bude zalazak sunca, hodočasnici će se okupiti u području Muzdalifa, na oko devet kilometara zapadno od Arafata

  • 7

Oko dva miliona muslimanskih vernika okupilo se danas u dolini planine Arafat, na oko 20 kilometra od Meke u Saudijskoj Arabiji, u danu koji označava vrhunac godišnjeg hodočašća, uoči početka Kurban bajrama.

Hodočasnici rame uz rame stoje tokom dana pokajanja i molitve na mestu za koje muslimani veruju da je prorok Muhamed održao svoju poslednju propoved, kojom je pozvao na jednakost i ujedinjenje muslimana, prenela je agencija AP.

Put smrti u Meki: 300.000 muslimana prelazi upravo sada preko ovog mosta, a tragedija može da se desi u svakom trenutku (FOTO) (VIDEO)

Svi hodočasnici su obučeni u belo Foto: Tanjug/AP

Muslimani veruju da je molitva na današnji dan na planini Arafat najbolja šansa da se izbrišu gresi iz prošlosti i da se krene iz početka, prenose Agencije.

Provešće dan u molitvi Foto: Tanjug/AP

Kada bude zalazak sunca, hodočasnici će se okupiti u području Muzdalifa, na oko devet kilometara zapadno od Arafata.

Oni će tu provesti noć i potom u povratku u grad Mina pokupiti kamenice kojima će simbolično kamenovati đavola.

Okupili su se u podnožju planine Arafat Foto: Tanjug/AP

HODOČASNICI OBILAZILI OKO KABE

Na početku svetkovine hodočasnici su juče obilazili oko Kabe, kockaste građevine koja je centralno svetilište islama i kojoj se muslimani iz celog sveta okreću u molitvama, prenela je agencija AP.

Saudijski zvaničnici su rekli da je raspoređeno više desetina hiljada pripadnika snaga bezbednosti zbog hodočasnika, pošto je pre tri godine u metežu koji je nastao na hadžiluku u Saudijskoj Arabiji nastradalo oko 2.300 vernika, navodi Frans pres.

Svaki musliman mora bar jednom u toku svog života da dođe na hodočašće Foto: Tanjug/AP

Hadžiluk u Meki je jedan od pet stubova islama. Svaki musliman, po verskom zakonu, dužan je da bar jednom u životu ode na hadžiluk.

Hodočašće se sastoji od puta u Meku, dolaska u Meku i svetkovine hadžiluka, koji obuhvata devet osnovnih obreda.

Kaba, kockasta građevina koja je centralno svetilište islama Foto: Tanjug/AP

Mnogi hodočašće počinju u Medini, mestu gde je sahranjen prorok Muhamed, prenose Agencije.

Muškarci na kraju hadžiluka briju kosu, a žene seku pramen kose kao znak preporoda. Muslimani širom sveta obeležavaju kraj hadžiluka proslavom Kurban bajrama.

Mnogi muslimani počinju hodočašće u Medini Foto: Tanjug/AP

DATUM HODOČAŠĆA I NJEGOVA PRAVILA

Održava se svake godine između 8. i 12. poslednjeg meseca islamskog kalendara. Za razliku od gregorijanskog kalendara koji se primenjuje na zapadu, islamski kalendar je zasnovan na kretanjima Meseca.

Hodočašće će ove godine trajati od 30. avgusta, do 4. septembra, potvrdio je visoki sud u Saudijskoj Arabiji.

Muslimani moraju da se pridržavaju strogih pravila tokom petodnevnog događaja. Svi koji putuju u Meku moraju da nose belu odeću koja simbolizuje njihovu čistoću.

Tada je zabranjeno brijanje, upotreba mirisnog sapuna, svađa i seks. Kada uđu u Veliku Džamiju u Meki, otpočeće Tavaf, tokom kojeg će oni napraviti sedam krugova oko Kabe, a zatim kleknuti da se pomole.

Kaba je crna svilenkasta kocka u centru džamije, koju je prema islamskom verovanju izradio Abraham u biblijska vremena.

Mere bezbednosti u Saudijskoj Arabiji su velike Foto: Tanjug/AP

Tokom drugog dana, muslimani će se uputiti na planinu Arafat u istočnom delu grada, gde je Muhamed održao svoju poslednju propoved, prenosi express.co.uk.

Nakon zalaska sunca oni će ostatak dana provesti sakupljajući kamenčiće, koje će ceremonijalno bacati na tri zida pod nazivom Jamarat, kako bi simbolično "kamenovali đavola". Tokom tih dana muslimani će živeti, jesti i moliti se u šatorima.

Na platou Velike džamije, zvane na arapskom Masdžid al-Haram (sveta džamija) prskalice sa vodom čine vrućinu podnošljivijom. Nekoliko puta dnevno radnici, većinom Azijati, čiste plato vodom.

Hodočašće je neporeciv izvor prihoda za saudijsko kraljevstvo. Plan ekonomskih reformi "Vizija 2030.", zacrtan u kontekstu pada cene nafte, obuhvata razvoj verskog turizma.

Tokom ovakvih manifestacija neretko se dešavaju i nesreće. Naime, bilo je dosta slučajeva stampeda, u kojima je poginuo veliki broj vernika. Postojali su i slučajevi misteriozne smrti, a do danas nije objavljeno od čega su ti vernici umrli.

Hodočašće je veliki izbor prihoda za Saudijsku Arabiju Foto: Tanjug/AP

MUSLIMANI SA BALKANA

Prema podacima koje je Anadolija dobila od nadležnih verskih institucija u zemljama u regionu, hodočasnici će ove godine platiti veću cenu u odnosu na prošlu godinu za odlazak na hadž.

Rast cena hadža je posledica rasta cena u Saudijskoj Arabiji. Najviša cena plaćena za hadž je iz Bosne i Hercegovine 4.168 evra i Makedonije 4.100 evra, dok će vernici iz Albanije platiti najnižu cenu od 3.500 evra. Iako u većini zemalja prijava za hadž još uvek traje, očekuje se da će najviše hodočasnika otići na hadž iz BiH, 1.680 osoba, a najmanje iz Hrvatske, 15 osoba.

Iz Islamske zajednice Makedonije (ICM) tvrde su da je cena hadža ove godine 4.100 evra, dok je prošlogodišnja cena iznosila 3.380 evra, što znači da je hadž skuplji za oko 720 evra u odnosu na prošlu godinu.

- Poboljšani uslovi, hotel, sigurnije i udobno putovanje, rast troškova različitih poreza diktira cenu koja je nešto veća nego u 2017. godini - navodi ICM.

Na hodočašće dolaze i muslimani sa Balkana Foto: Tanjug/AP

Prema podacima Udruženja muslimana u Albaniji, troškovi hodočašća za 2018. godinu iznose 3.500 evra, dok je cena u 2017. godini bila je 3.000 evra. Najmanje 1.680 vernika iz Bosne i Hercegovine će ove godine ići na hadž, najveće muslimansko godišnje hodočašće u Meki i Medini.

Direktor kancelarije za hadž Nezim Halilović je potvrdio kako će ove godine hodočašće hadža obaviti najmanje 1.680 vernika iz BiH.

Prošle godine hadž je obavilo 1.738, a godinu ranije 1.407 vernika. Cena hadža za vernike iz BiH iznosi 8.150 konvertibilnih maraka (4.168 evra), a u cenu su, osim smeštaja, hrane i drugih troškova, uračunate i sve neophodne takse.

Iz Srbije najmanje 235 hodočasnika i ove godine će ići na hodočašće, rekao je poglavar Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović.

Ovo godine je putovanje znatno skuplje Foto: Tanjug/AP

Kako je objasnio, taj broj nije konačan, jer postoji veliki broj Arapa iz Srbije koji žele da idu na hodočašće. Nasufović je naglasio da troškovi odlaska i boravka na hodočašću iznose 3.600 evra, prenosi Bljesak.info.

Za odlazak hodočasnika u Meku i Medinu ove godine prijavljene su 54 osobe iz Crne Gore. Poziv za prijavu je još uvek otvoren, a iz Islamske zajednici Crne Gore, saopštili su da će konačan broj biti oko 60 vernika. Cena aranžmana hodočašća je ove godine veća za 300 evra i iznosi 3.800 evra. Prošle godine na hadž iz Crne Gore otišla su 83 vernika, dok je godinu dana ranije, 2016. godine, ta brojka iznosila 50.

Iz Hrvatske putuje 15 vernika Iz Islamske zajednice u Zagrebu su saopštili su kako ove godine očekuju petnaestak osoba koje će u organizaciji IZ otputovati na hadž. Reč je o gotovo dvostrukom broju hadžija u odnosu na prošlu 2017. godinu.

Na hodočašće ide najviše muslimana iz Bosne i Hercegovine Foto: Tanjug/AP

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Невена

    20. avgust 2018 | 15:06

    Има ли икакву симболику или значење та "Каба" осим што се према вашим наводима окрећу и моле тој "Каби" сви муслимани ? Да ли је баш тачно да се моле баш сви муслимани ? ПС Нека буду срећни предстојећи празници припадницима исламске вјероисповијести !

  • Marijana Bakov

    20. avgust 2018 | 15:20

    Sve je to lepo da veru praktikuju na pravi nacin.Covecanski bi bilo , da jedni drugima cestitamo praznike , pozelimo od srca ono sto zelimo nama,ali ne.Kada su nasi praznici utrkuju se ko ce vise da se ismeva,idu dotle da su nasu svetiteljku nazvali starletom,a onda kada im to kazem onda me napadnu da sam luda , sasava ,mrziteljka it.Bog sve vidi kako se oni nama rugaju tako neka vrati .

  • Ivko

    20. avgust 2018 | 14:34

    Ja gledo sinoc dnevnik cinimi se dasam video dalilu i dejana.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA