Panika u Maleziji: Neko je ukrao radioaktivni uređaj od kog može da se napravi "prljava bomba"

Uređaj, koji se koristi u teškoj industriji, nestao je iz kamiona ovog meseca

  • 1

U Maleziji traje potraga za radioaktivnim uređajem koji je nestao iz jednog kamiona ranije ovog meseca, a strahuje se da bi od materijala iz njega mogla da se napravi i prljava bomba.

NATO SE BOJI: Islamska država može da razvije oružje za masovno uništavanje

Radi se o radiografskom aparatu koji se koristi u teškoj industriji, a nadležni upozoravaju da radioaktivna supstanca koja se nalazi u njemu može da izazove opasnu kontaminaciju ukoliko se njome nestručno rukuje, prenosi BBC. Postoji i bojazan da bi takva supstanca mogla da se iskoristi za pravljenje "prljave bombe".

Kako navodi BBC, industrijski radiograf pripadao je kompaniji koja se bavi testiranjem, merenjem i inspekcijama za naftne, gasne i druge kompanije koje se bave teškom industrijom. Opasna materija u uređaju je radioaktivni izotop iridium-192.

Malezijske vlasti potvrdile su da je radiografski aparat nestao, ali tvrde nama razloga za brigu i da je sve pod kontrolom. Glavni policijski inspektor Mohamad Fuzi Harun kazao je da sličan incident dogodio i prošle godine i da se od tada ništa ne zna o tada nestalom radioaktivnom uređaju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA