≫ 

Preminuo američki senator Džon Mekejn: Podržavao NATO bombardovanje 1999. godine, umro od tumora na mozgu

Mekejn je poznat kao političar koji je podržao sve vojne intervencije, pa i agresiju na Jugoslaviju 1999. godine, a zalagao se i za kopnenu invaziju na našu zemlju

  • 59

Džon Mekejn, jedan od najuticajnijih američkih senatora preminuo je u 81. godini nakon borbe sa tumorom na mozgu koji mu je dijagnostikovan sredinom 2017. godine.

Karcinom mu je otkriven tokom operacija uklanjana krvnog ugruška iznad oka. U decembru iste godine je napustio Vašington, a u petak je, prema saopštenju porodice, odlučio da prekine da uzima terapiju.

Senator Džon Mekejn opleo po Trampu u novoj knjizi: Predsednik SAD nije uspeo da podrži američke vrednosti

Njegova supruga Sindi saopštila je na Tviteru: "Preminuo je onako kako je i živeo, pod svojim uslovima, okružen ljudima koje je voleo, u mestu koje je najviše voleo".

 

Mekejn je rođen 29. avgusta 1936. godine u američkoj pomorskoj bazi u zoni Panamskog kanala - američkoj teritoriji u to vreme. Sin i unuk admirala, Mekejn je bio pilot tokom rata u Vijetnamu. Nakon što mu je 1967. godine oboren avion, proveo je više od pet godina u zarobljeništvu.

U zatvoru je često bio mučen, zbog čega je imao trajne fizičke posledice, a dve godine je proveo u samici. U Senatu je bio žestok protivnik surovih metoda ispitivanja osumnjičenih za terorizam.

Džon Mekejn je u Senatu zastupao Arizonu u šest mandata, a 2008. godine je bio i predsednički kandidat Republikanske stranke. Na izborima je izgubio od Baraka Obame, prvog afro-američkog predsednika SAD.

Odajući poštu svom nekadašnjem političkom rivalu, Obama je u saopštenju naveo da su on i Mekejn, uprkos "potpuno različitim životnim iskustvima" i političkim razlikama, delili "vernost nečem višem - idealima za koje su se generacija Amerikanaca i imigranata borile, marširale i žrtvovale se".

 

U Senatu je bio poznat kao konzervativac, ali je sarađivao je sa demokratama na pitanjima reforme imigracionog sistema, klimatskih promena, finansiranju kampanje.

Nedugo nakon što je oboleo od raka, održao je govor u Senatu 25. jula 2017. godine u kojem je, između ostalog, pozvao republikanske kolege da se suprostave Trampu, a sve članove Kongresa da rade zajedno da bi Amerika i dalje bila "svetionik slobode" u svetu.

Na Tviteru se od političkog rivala oprostio i američki predsednik. Tramp je izjavio saučešće porodici preminulog senatora.

 

Mekejnova ćerka Megan na Tviteru je saopštila: "Dani i godine pred nama neće biti isti bez mog oca - ali će biti dobri dani, ispunjeni životom i ljubavlju zbog primera koji nam je dao svojim životom."

 

Senator Džon Mekejn bio je zainteresovan za dešavanja na Balkanu i često je putovao u zemlje našeg regiona. Takođe je bio snažan zagovornik članstva Crne Gore u NATO-u, a u martu 2018. godine je odlikovan Ordenom crnogorske zastave prvog stepena zbog doprinosa razvoju bilateralnih odnosa SAD i Crne Gore.

Mekejn je poznat kao američki političar koji je podržao sve vojne intervencije, pa i agresiju na Jugoslaviju 1999. godine, a zalagao se i za kopnenu invaziju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mladic

    26. avgust 2018 | 08:58

    Sad ce trodnevni dan zalosti u Sarajevu Podgorici Zagrebu i Pristini

  • Sas@

    26. avgust 2018 | 08:41

    I sad ce verovatno Vucic i zvanicna Srbija uputiti izraze saucesca i ovom 'psu'!? Ukoliko deluju suprotno u tom slucaju obradovace naciju! No, konacno je crko!! Obzirom kako mu je deo zivota bio i pakao u Vijetnamu i ne cudi da je postao zlotvor koji je svojim odlukama krojio sudbine i balkanskih i drugih prostora gde se njega pitalo. Sem toga Ameri nigde nisu resili sr..e tamo gde su mesali prste ukoliko to nisu bombama brutalno cinili. Ne postoji krizno zariste gde su mir doneli lepo i lagano diplomatijom na ustrb ocuvanja zivota ljudi i njihovih zivotnih prostora. Gde god su se petljali sve su 'preorali'! Tako je i MekKejn svoje frustracije robijaskih dana mladosti i sl. lecio bombardovanjem svih i svuda, dok je odlucivao. Nije lepo ali je logicno da mu pozeli i Srbija, Srpski narod i Balkan ceo da gori u paklu! Manje zasluzio nije, sto se nas tice! Verovatno smo gnusni u njegovom slucaju ali.. Ovozemaljski svet je od danas bogatiji - jedan zlikovac manje!!

  • lalovic

    26. avgust 2018 | 07:50

    Jedan zlikovac manje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA