≫ 

Merkel traži od Putina da spreči humanitarnu krizu u Siriji

Sirijski ministar spoljnih poslova Valid al-Mualem rekao je u četvrtak da će vladine snage ''ići do kraja'' u planiranoj ofanzivi na Idlib, poslednjem utočištu militanata u Siriji, i da će glavne mete Damaska biti islamisti al-Nusre

  • 5

Nemačka kancelarka Angela Merkel očekuje od Kremlja da iskoristi svoj uticaj kod sirijske vlade kako bi sprečila humanitarnu katastrofu u pobunjeničkoj regiji Idlib, rekao je portparol nemačke vlade u petak.

Merkel je o tome razgovarala s američkim predsednikom Donaldom Trampom i ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a nemačka vlada prati događaje u regiji sa zabrinutošću.

>>> Rusija se sprema za vojne vežbe u Sredozemnom moru: 25 brodova i 30 aviona pokazaće moć borbenih snaga

- Očekujemo od Rusije da utiče na sirijsku vladu kako situacija ne bi eskalirala i kako bi se sprečila humanitarna katastrofa - rekla je portparolka Ulrike Demer.

Merkel traži od Putina iskoristi svoj uticaj kod sirijske vlade i tako spreči humanitarnu katastrofu u Idlibu - Foto: AP/Tanjug

Ona napominje kako je imperativno da humanitarne organizacije dobiju slobodan prolaz do civilnog stanovništva u Idlibu.

Sirijski ministar spoljnih poslova Valid al-Mualem rekao je u četvrtak da će vladine snage ''ići do kraja'' u planiranoj ofanzivi na Idlib, poslednjem utočištu militanata u Siriji, i da će glavne mete Damaska biti islamisti al-Nusre. Napomenuo je da Sirija neće upotrebljavati hemijsko oružje ni u jednom napadu, te da, takođe, takvog hemijskog arsenala i nemaju. Dodao je kako će pokušati da izbegnu civilne žrtve.

Rusija s druge strane napominje da će započeti veliku pomorsku vojnu vežbu u Mediteranskom moru u subotu, u potezu koji, kako se čini, služi kao ometanje zapadnih sila u mogućem napadu na sirijske vladine snage.

Ujedinjene Nacije pozvale su Rusiju, Iran i Tursku da odlože bitku koja bi mogla da utiče na milione civila, tražeći od njih da otvore koridore za transport civilnog stanovništva.

Vladimir Putin gostovaće na samitu u Teheranu 7. septembra zajedno s turskim i iranskim predsednicima, objavio je njegov portparol.

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • boris

    31. avgust 2018 | 17:43

    ti humanitarni konvoji su mi vec poznati vise puta sada kada je gusto daj da razgovaramo a kada smo jaci suti i ne pita te niko nista

  • Tara

    31. avgust 2018 | 22:13

    Koga ona štiti? Ubice i teroriste, pa se jada nad nihovom sudbinom?

  • David

    31. avgust 2018 | 21:10

    Imate li nešto novo za svoju odbranu?Izazovete haos.Sa njim upravljate po svojoj volji.Pljaćkate do besvesti...Sada kada gubite tražite pomoć kao neki dobrotvor ali za teroriste ili one koji su ginuli za vaše interese.Verovatno tražite povod za agresiju na suverenu državu...ali ruski medved je tamo...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA