≫ 

Nije gotovo, Ukrajina traži samostalnu crkvu, ali su Rusi protiv: Šta će odlučiti Sveti sinod u Istanbulu?

Od subote do ponedeljka u Instanbulu se održava Arhijerejski sabor na kome učestvuju svi episkopi Carigradske crkve

  • 18

Odluku o tome hoće li da prizna autokefalnost Ukrajinske pravoslavne crkve ili ne, Carigradska patrijaršija tek treba da donese na zasedanju svog Svetog sinoda, pišu Večernje Novosti.

To što su neki ukrajinski mediji saopštili da je priznanje osamostaljivanja Ukrajinske pravoslavne crkve od Ruske pravoslavne crkve gotova stvar jeste predstavljanje želje kao stvarnosti - izjavio je mitropolit Ilarion, koji rukovodi Odeljenjem spoljnih crkvenih veza Ruske pravoslavne crkve.

Jake reči koje bi trebalo da nas vode kroz nedaće života: Ovako je govorio patrijarh Pavle

Mitropolit Ilarion je prisustvovao razgovorima patrijarha Kirila i Vartolomeja u petak u Istanbulu.

U Moskovskoj patrijaršiji kažu da ne žele da odgovaraju na pisanje ukrajinskih medija, a svoje komentare će davati samo ako se oglase predstavnici Carigradske patrijašije.

Ukrajinskim medijima je jedini dokaz da su patrijarh Kiril i njegovi saradnici nezadovoljni napustili Instanbul to što nisu ostali na ručku kod domaćina.

Ruski patrijarh Kiril Printskrin: Youtube/Balkanweb Com

Od subote do ponedeljka u Instanbulu se održava Arhijerejski sabor na kome učestvuju svi episkopi Carigradske crkve, a Sveti sinod bi trebalo da bude održan od 10. do 12. septembra.

Da patrijarh Vartolomej vidi rešenje u dijalogu jasno je iz njegovog govora nakon susreta sa patrijarhom Kirilom.

A u Carigradskoj patrijaršiji znaju da autokefalnost ne traži najbrojnija i najuticajnija pravoslavna crkva u Ukrajini na čelu sa mitropolitom Onufrijem Berezovskim, koja je lojalna Moskvi, nego raskolnička koju vodi samoproglašeni patrijarh Filaret.

Rusi ne daju Ukrajincima autokefalnost Foto: Tanjug/AP

PRIJATELJSKI RAZGOVOR

U Moskvi ističu da je susret dvojice patrijarha u Instanbulu bio u vrlo iskrenoj atmosferi i završio je prijateljski. Mitropolit Ilarion ne spori da između Vaseljenske i Ruske patrijaršije postoje razlike o raznim pitanjima, ali susret patrijarha je bio koristan da se razmene mišljenja.

- Zato smo iz Instanbula otišli u dobrom raspoloženju. Inače, patrijarsi Vartolomej i Kiril se poznaju od 1977. i sarađivali su i pre nego što su postali poglavari crkava - kaže mitropolit Ilarion.

VIDEO: Rusi predstavili najnovije nuklearno naoružanje

 

(Telegraf.rs/Večernje Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bole

    2. septembar 2018 | 16:53

    Vatikan radi svoj posao u pravoslavnim zemljama koje je nato uzeo pod svoje.

  • Раднаскела

    2. septembar 2018 | 19:42

    Треба да постоји једна једина православна црква, невезана за било коју нацију. Овако се само прави раздор. Да то ваља и католичка би била подељена. Питам се само ко то ради на разбијању православља?

  • stvarno?

    2. septembar 2018 | 19:10

    ukrajinci kao i hrvati. samo da je kontra. da li je to glupost ili inat?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA