≫ 

Ko će formirati vladu u Švedskoj: Vladajuća partija osvojila najviše glasova na izborima, a za vratom im diše ekstremna desnica (FOTO)

Ti izbori su prvo izjašnjavanje Šveđana otkako je vlada 2015. dozvolila ulazak 163.000 migranata u zemlju s deset miliona stanovnika

  • 2

Švedska vladajuća Socijademokratska stranka premijera Stefana Levena osvojila je najviše glasova na parlamentranim izborima, ispred konvervativaca i ekstremne desenice, koja je stigla na treće mesto prema preliminarnim rezultatima izborne komisije, prenela je agencija AP.

Socijaldemokrate su prema tim rezultatima osvojile 28,1 odsto, konzervativna stranka Umereni 19,2 odsto a ekstremno desničarska antiimigrantska partija Švedske demokrate 17,9 odsto.

U kojim državama Evrope je obavezno služenje vojske, a u kojima nije: U Francuskoj će svi mladi morati da prođu obuku odbrane i zaštite (FOTO) (VIDEO)

Premijer Švedske sa suprugom Foto: Tanjug/AP

Šveđani su juče glasali na parlamentarnim izborima za koje se očekivalo da budu među najnepredvidljivijim i najuzbudljivijim izbornim trkama u Švedskoj u više decenija, usled oštre debate o imigraciji.

Ti izbori su prvo izjašnjavanje Šveđana otkako je vlada 2015. dozvolila ulazak 163.000 migranata u zemlju s deset miliona stanovnika, prenosi N1.

Pošto nijedna stranka nije osvojila većinu u parlamentu od 349 mesta, Švedsku verovatno očekuju nedelje i meseci pregovora o formiranju vlade.

Šveđani su juče izašli na parlamentarne izbore Foto: Tanjug/AP

LIDER OPOZICIJE TRAŽI DA PREMIJER PODNESE OSTAVKU

Lider švedske opozicione partije desnog centra, Ulf Kristerson, pozvao je socijaldemokratskog premijera Stefana Levena da podnese ostavku, nakon što su preliminarni rezultati parlamentarnih izbora pokazali neznatnu razliku u glasovima opozicione koalicije Alijansa i vladajućeg levog centra.

Slavlje u izbornoj noći Foto: Tanjug/AP

- Ova vlada je istrčala svoju trku. Sada bi trebalo da podnese ostavku - rekao je Kristerson u obraćanju na stranačkom skupu, prenosi Rojters.

Kristerson je lider Partije umerenih i kandidat Alijanse za premijera, napominje britanska agencija.

Lider švedske opozicione partije desnog centra, Ulf Kristerso Foto: Tanjug/AP

Švedski vladajući blok levog centra u neznatnom je vođstvu nad Alijansom desnog centra, prema preliminarnim rezultatima koje je objavila izborna komisija nakon parlamentarnih izbora održanih u nedelju u Švedskoj.

Mesta u parlamentu pripala su i antiimigraciono nastrojenim Švedskim demokratama, kao što se i očekivalo, zbog čega su i blok desnog centra i vladajući blok levog centra ostali bez osvojene većine glasova.

Rezultati, dobijeni na osnovu prebrojavanja glasova u 4.800 od ukupno 6.004 izborna okruga, pokazuju da je vladajuća koalicija Socijaldemokratske partije i Zelene stranke, zajedno sa Levom partijom, osvojila 40,6 odsto glasova.

Džimi Akeson Foto: Tanjug/AP

Opozicionom bloku Alijansa, sačinjenom od Partije umerenih, Hrišćansko-demokratske stranke, Centrističke partije i Liberalne partije, pripalo je 40,1 odsto glasova.

Nacionalistički nastrojene Švedske demokrate na putu su da osvoje 17,8 odsto poslaničkih mesta u parlamentu od ukupno 349 poslanika, pokazuju preliminarni podaci o ishodu glasanja.

Pristalice slave u izboroj noći Foto: Tanjug/AP

Rezultati su delimični i mogu se neznatno razlikovati od konačnog ishoda, napominje britanska agencija.

AP je ocenio da će ovo biti među najnepredvidijim i najuzbudljivijim izbornim trkama viđenim u ovoj skandinavskoj zemlji u poslednjih nekoliko decenija, a razlog je - žestoka debata o migraciji koja je obeležila kampanju.

Jan Bjorklund Foto: Tanjug/AP

ŠVEDSKI PREMIJER: OSTAJEM NA ČELU VLADE

Švedski premijer Stefan Leven poručio je da će ostati na toj funkciji, nakon što je njegova stranka levog centra zabeležila najgore izborne rezultate.

Leven, koji je na čcelo švedskih socijaldemokrata došao 2012. godine, a premijer postao 2014. godine, naveo je da su rezultati izbora "još uvek nejasni", ali je priznao da bi formiranje naredne vlade moglo potrajati, prenosi agencija AP.

Onima koji ga podržavaju je poručio da je "sada na političkim strankama da odgovorno sarađuju i da formiraju jaku vladu".

Premijer Švedske poručuje da će ostati na vlasti Foto: Tanjug/AP

Preliminarni rezultati jučerašnjih izbora pokazuju da je Levenova stranka osvojila 28,1 odsto glasova, što znači da će izgubiti 13 mesta u švedskom parlamentu od ukupno 175 mesta.

Reagujući na veću podršku desničarskoj stranci Švedske demokrate i moguće dobijanje dodatnih 14 mesta u parlamentu, Leven je rekao da "stranke sa korenima u nacizmu nikada neće ponuditi bilo šta odgovorno, već samo mržnju".

Prethodno je lider švedske opozicione partije desnog centra, Ulf Kristerson, rekao da je obezbedio mandat da formira novu vladu i pozvao je socijaldemokratskog premijera Stefana Levena da podnese ostavku.

Jonas Sjostedt Foto: Tanjug/AP

VIDEO: Evo ko je političar koji nikada nije izgubio izbore

(Telegraf.rs/Beta/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marijana Bakov

    10. septembar 2018 | 10:32

    Zasto ljude nazivate ekstremna desnica?Ljude koji zele da sacuvaju svoj indetitet,veru i kulturu.U Svedskoj od kako su dosli migranti zabelezeno je 160 hiljada silovanja,narodu se vise smucilo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA