• 6

Americi preti veća apokalipsa nego što se mislilo, a sati su u pitanju: Plutaće u otrovnom otpadu, moguć scenario 6 Fukušima!

Stručnjaci strahuju da nuklearne elektrane nisu dovoljno pripremljene da podnesu nalet uragana

 • 6

Šest nuklearnih elektrana nalazi se na putu uragana Florens, koji je pogodio istočnu obalu SAD. Dok su državni službenici uvereni kako su one osigurane, neki eksperti upozoravaju da obilne padavine i poplave mogu da pređu preko sistema zaštite i izazovu katastrofu kao što se desilo u Japanu nakon cunamija 2011.

- Šest nuklearki u Severnoj i Južnoj Karolini nalazi se tačno na predviđenoj putanji uragana - izjavila je Meri Katrin Grin, portparolka kompanije Djuk enerdži, koja je njihov vlasnik.

Elektrane Brunsvik i Šeron Haris nalaze se najbliže oluji, piše Si-E-En, dok Savezna agencija za upravljanje kriznim situacijama (FEMA) građanima i zabrinutoj javnosti poručuje kako "za sada još nema razloga za brigu".

Zbog uragana Florens, Amerika ne spava - preti zdravstvena katastrofa! Obezbeđuju se nuklearne elektrane, toksični i životinjski otpad mogao bi da završi u vodi za piće

- Jasno je da su elektrane posebno ojačane nizom mera zaštite. Imaju i dodatne generatore za struju, a nakon oluje odmah će se napraviti detaljna kontrola postrojenja, a naravno monitoring će se odrađivati i na "daljinu" tokom oluje - rekao je Džef Bjard iz FEMA-e.

Neki nisu poslušali savete nadležnih Foto: AP/Tanjug

Sa druge strane, Unija zabrinutih naučnika, koja okuplja stručnjake i građane sklone tim temama, posebno je zabrinuta za Brunsvik elektranu i njenu mogućnost da podnese udar uragana. Oni ističu da nema dovoljno javnosti dostupnih informacija o njenoj spremnosti za krizu.

Oni tvrde kako Komisija za regulaciju nuklearnih elektrana (NRC) nije objavila podatke koji pokazuju da je postrojenje "ojačano" u slučaju poplava.

Poplave u nuklearnim postrojenjima postale su zabrinjavajuće nakon što je 2011. godine snažan zemljotres doveo do cunamija koji je izazvao jednu od najgorih nuklearnih katastrofa nakon incidenta u Černobilju 1986. Tada su se tri nuklearna reaktora u elektrani Fukušima Daiči pregrejala i izazvala veliku količinu zračenja.

Od tog incidenta, NRC je pooštrila kriterijume koje elektrane moraju da ispune.

Katastrofa u Fukušimi Foto: Tanjug/AP

- To su zgrade čiji su zidovi debeli nekoliko metara. Sve je napravljeno kako bi se sprečilo probijanje vode, vetra ili nečeg trećeg - rekao je nekadašnji šef NRC-a.

Iz FEMA kažu da postrojenje u Brunsviku već ima postavljene procedure kako bi se sistem sam ugasio ako proceni da je napolju vreme koje predstavlja ozbiljan izazov. U samim postrojenjima ostataće i deo ekipe koji će se brinuti za sistem i procenjivati situaciju, a napravljene su i simulacije "priskakanja u pomoć" tj. odakle najbrže povući ljude u slučaju da nešto pođe po zlu.

Stručnjaci pak upozoravaju da bi talasi mogli da dostignu između pet i sedam metara, a većina postrojenja je napravljena da mogu da podnesu talase najviše do tri metra. Oni dodaju i kako je elektrana Suri potpuno nepripremljena za kiše jer se nalazi na terenu za koji se, do sada, smatralo da ne može doći do poplava.

Oni na kraju podsećaju na katastrofu u Japanu, koja se po količini oslobođenog radioaktivnog materijala poredi sa Černobiljem. Posledice incidenta iz 2011. godine do danas nisu sanirane.

 

AMERICI PRETI ZDRAVSTVENA KATASTROFA

Uragan Florens donosi obilne padavine, snažne vetrove i poplave koje mogu da izazovu zdravstvenu katastrofu. Očekuju se padavine od 100 centimetara koje bi mogle da preplave skladišta sa toksičnim otpadom iz nuklearnih termoelektrana, industrijskih postrojenja, kao i mesta gde se skladišti životinjski otpad. 

Stručnjaci upozoravaju da bi otrovni otpad mogao da završi u domaćinstvima, a mogle bi da budu ugrožene i rezerve pijaće vode.

Prašina od uglja, nusprodukt sagorevanja uglja za proizvodnju struje, takođe može da izazove potencijalni rizik po zdravlje. Prašina sadrži potencijalno štetne količine žive, arsenika i olova, koje ako završe u vodi za piće, mogu da predstavljaju opasnost.

NADLEŽNI DANIMA UPOZORAVALI GRAĐANE DA NAPUSTE SVOJE DOMOVE

Jedan od najkatastrofalnijih uragana koji je pogodio istočnu obalu SAD naterao je milione ljudi na evakuaciju. Nadležni su danima upozoravali da građani pronađu bezbedno mesto za život ili da se prebace na više spratove zbog obilnih poplava koje se očekuju.

Oni koji odbiju da se evakuišu, rizikuju svoj život. Iako je uragan oslabio na kategoriju jedan, i dalje je vreme opasno po ljude. Vetrovi duvaju jačinom od oko 150 km/h, ali najveću opasnost predstavljaju plimski talasi, odnosno nadolazak mora.

Očekuju se talasi od čak 13 metara, a strahuje se da će nakon udarca uragana ostati teške posledice.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Mirka

  14. septembar 2018 | 14:25

  Bacali su uranijum na nas, a sada će se daviti u sopstvenom. Sve se vraća, sve se plaća.

  32
  3

  Podelite komentar

 • milosrdni anđeo

  14. septembar 2018 | 14:45

  Bog sve vidi!!!

  26
  2

  Podelite komentar

 • Miljenje

  14. septembar 2018 | 16:40

  Narod nije kriv a Americka administracija proslih godina i sada su jrivi zbog razarana Srbije. Ali bog sve vidi mora se zaustaviti Americi otpor protiv interesa drzava celog sveta kao na KiM Srba. Ne mesajuci se u tudje interese mogu samo silni otpor se moze upotrebiti protiv terorista a ne unistavanje Sirije svrgavanje Basara Elasada i kao sto su svrgnuli ubili Gadafia i kao sto su podrzali NATO agresiju na tadasnju Jugoslaciju. Narod nije kriv sve nakbolje naeodu sve je zbog americke administracije koci cini sto netreba da cini koji sam govorio.

  13
  1

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok