Putin ima važnija posla od zasedanja Generalne skupštine UN: Ruski predsednik rešava ove probleme dok svetski lideri drže govore

Putin je do sada bio na zasedanju Generalne skupštine 2000, 2003, 2005, a poslednji put 2015. godine, na jubilarnom 70. zasedanju GS UN

  • 4

Dok su se svetski lideri okupili u Njujorku, na 73. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, samo dve zemlje nisu predstavljali predsednici ili premijeri, a to su Rusija i Kina. Ruski predsednik Vladimir Putin treću godinu zaredom nije prisustvovao jesenjem zasedanju, a svi su se pitali da li je Putin ima neke važnije obaveze.

U avgustu je Putinov portparol Dmitrij Peskov saopštio da ruski predsednik ne planira da putuje u Njujork u septembru. Putin je 9. avgusta odredio ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova da predvodi delegaciju zemlje na 73. zasedanju Generalne skupštine UN. Zašto je Putin odlučio da treću godinu zaredom preskoči događaj u SAD, nije saopšteno.

Putin je do sada bio na zasedanju Generalne skupštine 2000, 2003, 2005, a poslednji put 2015. godine, na jubilarnom 70. zasedanju GS UN. U poslednjem govoru pred liderima u Njujorku fokusirao se na Bliski istok i naglasio način na koji je "NATO nastavio da se širi, zajedno sa svojom vojnom infrastrukturom", uprkos kraju Sovjetskog Saveza.

Da li je ovo početak Putinovog kraja? Kandidati njegove stranke gube na izborima i to od članova partije Vladimira Žirinovskog

Tom prilikom sukobio se sa tadašnjim predsednikom SAD Barakom Obamom zbog situacije u Siriji u odvojenim govorima u UN. Dvojica lidera su kasnije održala hladan sastanak u UN, gde nisu uspeli da se dogovore o budućnosti sirijskog predsednika Bašara al Asada.

Prilikom poslednjeg obraćanja na GS UN, Putin se sastao sa Obamom Foto: Tanjug/AP

Naredne tri godine izdato je samo saopštenje da ruski predsednik neće prisustvovati događaju u Njujorku, bez navođenja detalja zašto.

Izgleda da se Vladimir Putin prethodnih dana bavio unutrašnjim pitanjima u zemlji, među kojima je i reforma penzionog sistema, koja je izazvala talas protesta i pad njegove popularnosti.

RUSKI PARLAMENT USVOJIO AMANDMANE PREDSEDNIKA O PENZIONOJ REFORMI

Ruski parlament je u sredu, 26. septembra jednoglasno usvojio predlog zakona za sprovođenje nepopularnog plana penzionih reformi, koje su dovele do izbijanja javnog besa u zemlji.

Donji dom parlamenta, Državna Duma, odobrila je Putinov predlog da se reforma ublaži i da se starosna granica za odlazak u penziju kod žena podigne na 60 godina, umesto na 63.

Protesti protiv reforme penzija u Rusiji Foto: Tanjug/AP

- Postigli smo konsenzus u ovom pitanju i svi su podržali amandmane predsednika - rekao je sredu portparol Dume Vjačeslav Volodin.

Da bi postao zakon treba da ga usvoji i gornji dom ruskog parlamenta i potpiše predsednik Vladimir Putin.

PUTIN IDE NA CIS SAMIT

Dok je američki predsednik Donald Tramp držao govor u sredu na Generalnoj skupštini UN, u Moskvi je saopšteno da će Putin prisustvovati samitu CIS u glavnom gradu Tadžikistana, Dušanbe.

Putinov portparol Dmitrij Peskov saopštio je da će Putin "u četvrtak uveče, 27. septembra, biti na neformalnoj večeri u Dušanbeu, a svi događaji će se održati u okviru samita CIS u petak, 28. septembra".

- Pre toga, u četvrtak ujutru Putin će otići u Baku, gde će se održati forum rusko-azerbejdžanskih regija. Vladimir Putin i predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev razgovaraće sa šefovima regija, ali pre toga će ruski predsednik prisustvovati nekim takmičenjima u okviru Svetskog prvenstva u džudou, koji se održava u Bakuu - navodi se u saopštenju.

ODOBRIO LANSIRANJE PRVE HIPERSONIČNE RAKETE

Putin je u sredu odobrio lansiranje prve hipersonične rakete na Arktiku. Na snimcima koji su objavljeni vidi se K-300P Bastion-P mobilni odbrambeni raketni sistem, koji je prvi put prikazan tokom vojnih vežbi ruske severne flote na ArktikuP-800 Oniks hipersonična krstareća raketa navodno je pogodila metu udaljenu 60 km na kopnu.

Putin je na ovaj način rešio da modernizuje rusku odbranu na Arktiku. Ovo se dogodilo nakon što je kralj Jordana Abdulah II  u utorak u GS UN izdao oštro upozorenje na početak "Trećeg svetskog rata zbog širenja globalnog terora".

- Ujedinjene nacije su rođene iz pepela Drugog svetskog rata, iz dubokih želja da se zaštite nove generacije od patnji, ratova i uniuštenja. Danas se ove nade i dalje suočavaju sa izazovima, mir i stabilnost sa pretnjama. Previše ljudi i dalje se isključuje iz obećanja o prosperitetu, a globalni teror nastavlja da se bavi svim narodima ovde u skupštini. Ja to zovem Trećim svetskim ratom - rekao je on u UN.

PUTINOV NAJVEĆI KRITIČAR PUŠTEN IZ ZATVORA, PA PONOVO UHAPŠEN

Najistaknutiji lider opozicije u Rusiji, Aleksej Navaljni, u ponedeljak je pušten iz zatvora, a potom je ponovom odmah uhapšen i osuđen na još 20 dana zatočeništva. Navaljnog su policijski službenici zaustavili na vratima moskovskog centra za pritvor dok je izlazio, nakon odsluženja kazne od 30 dana zatvora za organizovanje neovlašćenog mitinga.

Odmah je odveden u policijsku stanicu, a u ponedeljak uveče osuđen je na još 20 dana zatvora zbog novog kršenja zakona.

Navaljni je postao najpoznatije lice opozicije i kritikovanja Vladimira Putina, i redovno je hapšen zbog organizovanja demonstracija kritikujući nedostatak političkih sloboda i navodne korupcije pod vladavinom predsednika Putina.

Hapšenje Navaljnog, Putinovog glavnog kritičara Foto: Tanjug/AP

On je iz zatvora organizovao proteste 9. septembra zbog najavljenje reforme penzionog sistema, a sud ga je drugi put osudio zbog nanošenja štete osobi ili imovini tokom demonstracija. Šteta koje je tužilaštvo navelo jeste da su tokom protesta, u kojem je uhapšeno stotinu ljudi, demonstranti izgrebli farbu na policijskom vozilu.

Navaljni je optužio sud da izmišlja slučaj i da to rade kako bi postavili temelje za mnogo teži krivični postupak protiv njega, koji bi mogao da ga zatvori na pet godina.

Video: Da li će doći do incidenata između Rusije i NATO-a iznad Crnog mora?

(Telegraf.rs/A. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    28. septembar 2018 | 07:59

    TAMO PUTIN I KINEZI NEJDU JER JE TO AMERICKA FIRMA KOJA SPROVODI NJIHOVE INTERESE -UVODI SANKCIJE I OKUPIRA MALE ZEMLJE KOJE IH NESLUSAJU-POSTAVLJAJU MARIONETE -TAKOZVANE DEMOKRATE.!!! TU SE VEC DECENIJAMA NE DONOSI MIR VEC RAT!!!

  • Kale

    28. septembar 2018 | 14:10

    UN je u sluzbi mocnih zemalja zapada, treba je reformisati jer i onako ne funkcionise!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA