• 16

Srušio se američki avion od 100 miliona dolara: Pao je samo dan posle saznanja da je gađao talibanske mete po Avganistanu

"Bi-Bi-Si" prenosi saopštenje američkih marinaca da se avion F-35B srušio u saveznoj državi Južna Karolina

  • 16

Američka vojska pretrpela je prvo rušenje izuzetno skupog borbenog aviona iz programa F-35, vrednog oko 100 miliona dolara, samo dan nakon što je objavljena vest da je verzija tog aviona koju su koristili marinci imala prvo borbeno dejstvo po talibanskim metama u Avganistanu.

"Bi-Bi-Si" prenosi saopštenje američkih marinaca da se avion F-35B srušio u saveznoj državi Južna Karolina, da je pilot uspeo da se katapultira i prođe bez povreda. U saopštenju je navedeno da je istraga o uzroku pada u toku.

Navodi se da je program aviona F-35 najveći i najskuplji program naoružanja ove vrste na svetu i da je projektovano da bi američka kompanija "Lokid Martin" mogla da proda više od 3.000 ovih letelica.

"Bi-Bi-Si" podseća da je program kritikovan kako zbog cene i kašnjenja u isporuci, tako zbog i efikasnosti u borbi.

Američki lovački avion F-15 Igl u sklopu Izraelskog ratnog vazduhoplovstva. Foto: Wikipedia/ public domain

Rojters je objavio da je novi ugovor koji je Pentagon juče potpisao za nabavku rekordnog broja od 141 borbenog aviona F-35, pri čemu je pređašnja cena od oko 100 miliona smanjena na 89,2 miliona dolara po letelici.

"Lokid Martin" pravi ove avione u tri varijante, pri čemu oznaka A znači da ima konvencionalno poletanje, oznaka je za skraćeno poletanje i vertikalno sletanje, a C za katapultiranje sa nosača aviona.

"Si-En-En" je juče preneo navode američkih vojnih zvaničnika da je borbeni avion F-35B u četvrtak prvi put upotrebljen u Avganistanu protiv fiksne talibanske mete.

- Tokom misije, F-35B izveo je napad kao vid podrške operacijama američkih trupa na kopnu i bio je uspešan - potvrdile su mornaričke snage SAD.

"Si-En-En" je naveo da ovaj avion favorizuje američki predsednik Donald Tramp, koji je nekoliko puta hvalio F-35 zbog sposobnosti da bude "nevidljiv".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Laki

    Sigurno guma, tako ja padoh sam bike-a. Puče guma i ja tresnuh o ledinu.

  • Viki

    Ima se, moze se.

  • Tane

    Svi popadali, u ime pravde i kazne za njihovo bezakonje koje čine po svetu.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima