Srpska porodica je rizikovala živote kako bi spasila Jevreje tokom Holokausta, a njihove potomke danas proteruju iz Izraela

Unuka pokojne heroine je sa suprugom i tri ćerke emigrirala u Izrael 2011. godine

  • 2

Izraelske imigracione vlasti ukinule su status privremenog boravka dvema praunukama Srpkinje koja je spasila Jevreje tokom Holokausta. Ana Dudas, unuka preminule heroine, može da ostane u zemlji, ukoliko je njene ćerke i suprug napuste, prenose mediji u Izraelu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova ranije ovog meseca poslalo je pismo u kojem je objasnilo svoju odluku Ani Dudas, unuci pokojne spasiteljke, koja je 2011. emigrirala u Izrael sa suprugom i tri ćerke.

Prema izraelskom zakonu, jevrejska država daje državljanstvo onima koje priznaje kao pravednike među narodima (izraz za ne-Jevreje koji su rizikovali svoje živote kako bi spasili Jevreje od genocida) i njihove potomke do tri generacije.

Tramp želi da Izrael i Palestina budu dve države, a zacrtao je i rok do kada ovaj sukob treba da bude rešen

Dudas, koja je dobila ime po svojoj baki, na osnovu tog zakona je emigrirala sa svojom porodicom. Prihvaćena je kao kandidat za naturalizaciju, dok su njen suprug i ćerke dobili privremeni boravak u skladu sa njenim statusom. Međutim, Ministarstvo je ovog meseca obavestilo Dudas da njenim ćerkama i suprugu ne mogu da produže boravišne vize.

Njena najstarija ćerka udala se za državljanina Izraela i sa njim je dobila dete, pa stoga ispunjava uslove za državljanstvo, bez obzira na status svoje majke.

Anini baka i deda sakrili su jednu jevrejsku porodicu za vreme holokausta Foto: Wikipedia/Ilustracija

Kako prenose izraelski mediji, Anin zahtev za državljanstvo zavisi od toga da li će njen suprug i dve mlađe ćerke napustiti zemlju, jer njihove boravišne vize neće biti produžene.

- Kako ja da odem? Majka ne ostavlja svoje male devojčice, ali to znači da neću biti pored najstarije ćerke. Veoma je teško - izjavila je Dudas na hebrejskom za medije.

Ana je zamolila vlasti da produže dozvolu za boravak njenim ćerkama za još nekoliko godina, dok ne napune 18.

Njeni deka i baba, Palo i Ana Dudas, živeli su u selu Lug, u blizini srpsko-hrvatske granice. Kada je svim Jevrejima bilo naređeno da se registruju i predaju imovinu, Palo i Ana su ponudili utočište porodici jevrejskih trgovaca i sakrili ih u kolibama kojie su bile rasprostranjene na njihovim njivama.

Da bi sakrili njihov identitet, obukli su ih u seljačku odeću i stavili ih da rade u polju. Njihova osmogodišnja ćerka Katarina svakog dana je porodici nosila hranu.

- Porodica Dudas je puno rizikovala jer je većina lokalnog stanovništva podržala ustaše, saradnike nacista - piše u centru sećanja na holokaust, koji je prepoznao heroizam pokojnog para 1995. godine.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da postoje određena pravila koja moraju da se poštuju.

- Postupak za pravednike među narodima omogućava deci i unucima da ostanu i rade u Izraelu određeni period. Kada se podnese prijava, ova pravila su poznata podnosiocima. Ana ima pravo na produženje dozvole za boravak u skladu sa procedurom - rekli su u Ministarstvu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Istina

    1. oktobar 2018 | 13:54

    Veliki je broj Srbskih porodica štitio jevrejske familije tokom II svetskog rata, a da pri tom nisu očekivali ništa za uzvrat osim, možda, metka od nacista ili njihovih slugu, što je na ponos celom Srbskom narodu, Neki od njih, da ne kažem mnogi jevreji, nikada se više nisu javili svojim dobročiniteljima. No, i to je ljudski, ne zameramo.

  • Milan

    1. oktobar 2018 | 14:31

    Cini se da su unuci logorasa postali strazari. Kao da se na ovom ruznom svetu nista znacajno nije promenilo, samo je drugacija podela uloga.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA