≫ 

Amerikanac, Francuz i Kanađanka dobitnici Nobelove nagrade za fiziku: Jedan od njih je razvio optičke pincete kojima se hvataju virusi

Prvi put nakon 55 godina jedna žena je dobitnica Nobelove nagrade za fiziku

  • 0

Troje naučnika iz SAD, Francuske i Kanade dobili su Nobelovu nagradu za fiziku za unapređenje laserske fizike.

Švedska kraljevska akademija nauka dodelila je polovinu od 1,01 miliona dolara Arturu Aškinu iz SAD, dok drugu polovinu nagrade dele Žerar Moro iz Francuske i Dona Strklend iz Kanade, preneo je AP.

Čovek koji je pobedio pustinju, farmer i ljudi koji su se uhvatili u koštac sa korupcijom, pravi su heroji: Oni čine svet boljim i za to su dobili priznanje

Akademija je navela da je Aškin razvio "optičke pincete" kojima mogu da se uhvate sitne čestice poput virusa, a da se ne oštete.

Striklandova i Moro pomogli su u razvijanju kratkih i intenzivnih laserskih impulsa koji imaju široku industrijsku i medicinsku primenu.

Inače, Dona Strklend je treća žena koje je dobila Nobelovu nagradu za fiziku, a pre nje tu nagradu su dobile Marija Kiri 1903. godine i Marija Gepert-Majer 1963. godine, preneo je BBC.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA