Dobitnik Nobelove nagrade za medicinu posvetio je život pronalaženju leka za rak i za to ima užasno tužan motiv

Alison i Hondžo će podeliti nagradu od milion dolara

  • 1

Amerikanac Džejms Alison sa Univerziteta Teksas i Japanac Tasuku Hondžo s Kjoto univerziteta dobili su juče Nobelovu nagradu za medicinu za otkrića u imunoterapiji za lečenje raka.

Njihova otkrića su prekretnica u borbi protiv kancera, naveo je Nobelov komitet u obrazloženju nagrade. Alison i Hondžo će podeliti nagradu od milion dolara.

Otkrivamo sve o revolucionarnom istraživanju o raku koje je osvojilo Nobelovu nagradu za medicinu u 2018.

Naučnik iz Japana je izgubio druga u razredu zbog raka Foto: Tanjug/AP

Zanimljivo je da je Hondžo istraživanjem tumora počeo da se bavi kao mladi lekar 1960-ih godina, kada mu je drug iz razreda preminuo od raka na želucu.

- Moj san je bio da otkrijem lek za rak - rekao je Honjo u razgovoru za New Scientist 2016. godine.

Ovogodišnji laureati pokazali su kako različite strategije za sprečavanje "kočnica" u imunom sistemu mogu biti korišćene za lečenje raka.

Podeliće nagradu od milion dolara Foto: Tanjug/AP

Stimulisanjem urođene sposobnosti imunog sisteme da napadne ćelije tumora, ovogodišnji laureati su ustanovili potpuno nov princip za lečenje raka.

Alison je izučavao kako proteini funkcionišu kao kočnice u imunom sistemu i uvideo da postoji mogućnost da se spreče te kočnice i time oslobode imune ćelije da napadaju tumor, naveo je Nobelov komitet.

Džejms Alison iz SAD Foto: Tanjug/AP

Hondžo je paralelno otkrio protein na imunim ćelijama i posle pažljivog ispitivanja njegove funkcije otkrio da on funkcioniše i kao kočnica koja sprečava napad na ćelije tumora.

Terapije zasnovane na njegovom otkriću pokazale su se kao veoma efikasne u borbi protiv raka, navedeno je u obrazloženju.

(Telegraf.rs/Beta/Jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    2. oktobar 2018 | 18:43

    LEK JE U COVEKU -RANO ODKRIVANJE KARCINOMA JE VAZNO -OVDE U SRBIJI MUSKARCI STARI PREKO 50GODINA NE KONTROLISU PRISTATU A TO JE KOD MUSKARACA BOLEST BROJ 1PO SMRTNOSTI U SVETU A AKO SE NA VREME ODKRIJE PODPUNO JE IZLECIVO!!! JEDNOM GODISNJE SRBI IDITE NA KONTROLU A SRPKINJE 2PUTA SE KONTROLISITE !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA