Ujedinjenje dve Nemačke je označilo kraj Hladnog rata: Posle 28 godina, Merkelova kaže da taj proces još nije završen (FOTO)

Iako je od tada učinjen veliki napredak, ekonomske i druge razlike između istoka i zapada još uvek postoje

  • 3

Nemačka proslavlja 28. godišnjicu ujedinjenja Istočne i Zapadne Nemačke, procesa za koji kancelarka Angela Merkel kaže da još nije okončan.

Nemačka je ujedinjena 3. oktobra 1990. godine nakon više od četiri decenije hladnoratovske podeljenosti.

>>> Putin u intervjuu poručio: Zainteresovani smo da ujedinimo Evropu, ne želimo da je delimo

Kako prenosi AP, iako je od tada učinjen veliki napredak, ekonomske i druge razlike između istoka i zapada još uvek postoje.

Merkelova koja je odrasla u Istočnoj Nemačkoj, izjavila je da "28 godina kasnije znamo da je ono što zovemo proces nemačkog jedinstva dugačak put" - Foto: Tanjug/AP

Lideri nemačke obeležavaju godišnjicu ceremonijom u Berlinskoj državnoj operi.

Merkelova koja je odrasla u Istočnoj Nemačkoj, izjavila je da "28 godina kasnije znamo da je ono što zovemo proces nemačkog jedinstva dugačak put".

Ona je rekla da je za Nemce važno da slušaju jedni druge.

PUTIN: UJEDINJENJE POKRENULO NOVI NIVO ODNOSA RUSIJE I INEMAČKE

- Ujedinjenje Nemačke je veliki istorijski događaj koji je obeležio kraj Hladnog rata u Evropi i pokrenuo novi nivo u odnosima Rusije i Nemačke - izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

U pešačkoj zoni u blizini vlade, postavljeno je 11.400 "tabli" sa nazivima gradova iz nekada Isočne i Zapadne Nemačke - Foto: Tanjug/AP

On je to napisao u čestitki nemačkom predsedniku i kancelarki Frank Valter Štajnmajeru i Angeli Merkel, a povodom nacionalnog praznika te zemlje, prenosi Tass.

Putin je istovremeno izrazio uverenje da je u današnjoj teškoj međunarodnoj situaciji od izuzetne važnosti da se sačuva potencijal rusko-nemačke saradnje i razviju obostrano korisne ekonomske veze i dijalog o glavnim problemima u svetu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    3. oktobar 2018 | 16:07

    Oni se ujedinili a Jugoslaviju rasturili !

  • Tole

    3. oktobar 2018 | 17:15

    Oni se sastavili, a Evropa plaća još uvek taj brak.

  • Ljuba

    4. oktobar 2018 | 06:29

    To sta kaze stara majka Angela nema veze sa mozgom. Oni se nisu dovoljno ujedinili zbog ekonomske razlike bivsih drzava ali su zato ponosno krenuli da razvaljuju sve druge oko sebe i pogotovu otvorili sukob sa Rusijom do sizofrenih razmera. Upravo zemlja koja im je omogucila mirnu reintegraciju je opet postala predmet njihovog odvratnog ponasanja zajedno sa engleskim olosem do razmera izbijanja novog rata...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA