Šta se dešava sa šefom Interpola koji je pre mesec dana bio u Srbiji? Francuzi zbunjeni zbog njegovog nestanka i pretnji, Kinezi tvrde da je pod istragom

Interpol je saopštio da je upoznat sa izveštajima u vezi s Mengovim "navodnim nestankom"

  • 2

Francuska je zbunjena zbog nestanka šefa Interpola Menga Honveija i zabrinuta je zbog pretnji koje je primila njegova supruga, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova u Parizu.

- Razmena (informacija) s kineskim vlastima se nastavlja. Francuska je zbunjena zbog situacije oko direktora Interpola i pretnji upućenih njegovoj supruzi -navodi se u saopštenju francuskog ministarstva.

Nestanak Menga je prijavljen pošto je otputovao u rodnu Kinu.

Nestao predsednik Interpola: Pokrenuta hitna istraga

Njegova porodica se, prema navodima ministarstva, s njim nije čula od 25. septembra, što je četiri dana ranije od datuma koji su ranije objavili neimenovani policijski izvori, prenosi Rojters.

Šefa Interpola Meng Hongvej Foto: Tanjug/AP

Mengova supruga, koja je kontaktirala policiju u Lionu, gde je i sedište Interpola, rekla je da joj je prećeno putem telefona i na društvenim mrežama.

Prethodno je hongkonški list "Saut Čajna Morning Post", pozivajući se na neimenovane izvore, objavio je Meng pod istragom u Kini i da je odveden na ispitivanje odmah po dolasku u zemlju.

Meng (64) je, kako se navodi, u Kinu doputovao prošle nedelje. Na sajtu kineskog Ministarstva za javnu bezbednost Meng je naveden kao zamenik ministra, ali je funkciju izgubio na komitetu Komunističke partije u aprilu, navodi list.

Za direktora Interpola imenovan je 2016. godine.

Interpol je saopštio da je upoznat sa izveštajima u vezi s Mengovim "navodnim nestankom".

- Ovo je pitanje za relevantne vlasti u Francuskoj i Kini - navela je agencija u saopštenju.

Francuska policija pokrenula je istragu pošto je Mengova supruga prijavila njegov nestanak.

Mengova supruga, koja je kontaktirala policiju u Lionu, gde je i sedište Interpola, rekla je da joj je prećeno putem telefona i na društvenim mrežama Foto: Tanjug/AP

Supruga direktora Interpola, koja živi u Lionu, gde je i sedište te međunarodne policijske organizacije, pozvala je policiju jer se nije čula sa suprugom od kada je otputovao u Kinu krajem septembra.

MENG U SRBIJI - SASTANAK SA VUČIĆEM I STEFANOVIĆEM 

Da podsetimo, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se 11. septembra 2018. godine sa predsednikom Interpola, Mengom Hongvejom, koji je izrazio zadovoljstvo odličnom saradnjom Interpola i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, koje je već pet godina među deset najboljih partnera te organizacije.

Predsednik Vučić je tom prilikom izrazio zahvalnost što Interpol poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i rekao da postoji potreba za produbljivanjem saradnje srpske policije i te međunarodne organizacije, kako bi se zajednički suprotstavili aktuelnim globalnim izazovima.

Predsednik Intepola Meng je rekao da je ta organizacija spremna za jačanje saradnje sa Srbijom, kao i za jačanje njenih bezbednosnih kapaciteta, posebno zbog njene ključne uloge u regionu, i da očekuje sugestije za budući razvoj Interpola.

SASTANAK SA STEFANOVIĆEM

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i šef Interpola, Meng Hongvej, sastali su se 11. septembra 2018. godine u Beogradu Foto: MUP Srbije

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i šef Interpola, Meng Hongvej, sastali su se 11. septembra 2018. godine u Beogradu, gde ga je ministar unutrašnjih poslova izvestio da će Srbija svim državama članicama pred Generalnu skupštinu uputiti pismene argumente i činjenice zbog kojih Kosovo ne treba da postane članica te međunarodne organizacije.

Stefanović je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Hongvejom, rekao da će - Akcenat argumenata će biti na rezoluciji Interpola o jasnim smernicama, procedurama i kriterijumima za članstvo koja kaže da samo država članica UN može da postane član te međunarodne organizacije koja se bavi policijskom saradnjom - izjavio je Stefanović.

Šef Interpola je poručio da ta organizacija zahteve članica za podizanje poternica razmatra na osnovu interne pravne regulative i nakon toga donosi odluku da li je zahtev u skladu sa propisima.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA