Vašington post tvrdi da je Saudijska Arabija planirala da pritvori Kašogija: Tramp i Erdogan zahtevaju informacije o nestalom novinaru

Kašogi (59) je nestao pre nedelju dana, nakon što je ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu kako bi dobio dokumenta potrebna za sklapanje braka sa turskom verenicom

  • 1

Vašington post piše da su američki obaveštajci došli do saznanja da je Saudijska Arabija planirala da zadrži u pritvoru istaknutog novinara i kritičara Džamala Kašogija, koji je nestao pre nedelju dana.

Vašingtonski dnevnik, pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike upoznate sa radom obaveštajne službe, navodi da je saudisjki prestolonaslednik Mohamed bin Salman izdao naređenje za operaciju da se Kašogi namami iz njegove kuće u Virdžiniji u Saudijsku Arabiju i onda zadrži u pritvoru.

>>> Ovo je snimak nestalog novinara kako ulazi u konzulat Saudijske Arabije u Instanbulu, a onda se pojavljuje famozni crni kombi (FOTO) (VIDEO)

List navodi da je saudisjki prestolonaslednik Mohamed bin Salman izdao naređenje za operaciju da se Kašogi namami iz njegove kuće u Virdžiniji u Saudijsku Arabiju i onda zadrži u pritvoru - Foto: Tanjug/AP

Odbor za spoljne poslove u američkom Senatu Bob Korker rekao je da je pregledao podatke američkih obaveštajaca, nagovestivši da je Kašogi ubijen 2. oktobra, kada je ušao u konzulat Saudijske Arabije u Turskoj, prenosi AP.

Turske vlasti ranije su optužile elitni saudijski "tim za ubistvo" za ubistvo Kašogija, dok je saudijska vlada negirala te optužbe.

Turski mediji su objavili fotografije navodnog 15-članog saudijskog "tima za ubistvo" i video-snimak o sumnjivom kretanju u saudijskom konzulatu u Istanbulu nakon nestanka saudijskog novinara.

Kašogi (59) je nestao pre nedelju dana, nakon što je ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu kako bi dobio dokumenta potrebna za sklapanje braka sa turskom verenicom.

Kašogi (59) je nestao pre nedelju dana, nakon što je ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu kako bi dobio dokumenta potrebna za sklapanje braka sa turskom verenicom - Foto: Tanjug/AP

Turski zvaničnici strahuju da je on ubijen u kompleksu konzulata, dok saudijski zvaničnici navode da je napustio zgradu nepovređen, ali nisu pružili dokaze da je on ikada izašao iz zgrade.

Kašogi je napustio Saudijsku Arabiju prošle godine pošto je kritikovao saudijsku politiku u Jemenu i pritisak koji se vrši na kritičare vlasti.

TRAMP ZAHTEVA INFORMACIJE OD SAUDIJSKE ARABIJE

Američki predsednik Donald Tramp pojačao je pritisak na Saudijsku Arabiju da pruži informacije o tome šta se dogodilo sa Džamalom Kašogijem, poručivši da je odlučan da otkrije istinu u vezi sa ovim slučajem.

Tramp je slučaj nestanka saudijskog novinara nazvao "veoma ozbiljnom situacijom", a tim povodom je razgovarao sa saudijskim zvaničnicima "na najvišem nivou", međutim, nije otkrio sa kim je tačno razgovarao.

Donald Tramp pojačao je pritisak na Saudijsku Arabiju da pruži informacije o tome šta se dogodilo sa Džamalom Kašogijem - Foto: Tanjug/AP

BBC podseća da turske vlasti tvrde da je Kašogi ubijen, što Saudijska Arabija demantuje.

- Ne smemo dozvoliti da se takve stvari dešavaju novinarima, nikome. Sve zahtevamo. Želimo da znamo šta se tamo dešava - rekao je juče Tramp.

On je naveo da bi želeo da u Belu kuću pozove Kašogijevu verenicu, prenosi Rojters.

I ERDOGAN VRŠI PRITISAK NA SAUDIJSKE VLASTI

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan vrši sve veći pritisak na Saudijsku Arabiju zbog nestanka Džamala Kašogija tokom posete saudijskom konzulatu u Istanbulu prošle nedelje.

Erdogan je izrazio sumnju u tvrdnje Saudijske Arabije da je Kašogi 2. oktobra napustio konzulat nepovređen, a potom nestao - Foto: Tanjug/AP

- Ne možemo da ostanemo nemi na takav incident - rekao je Erdogan novinarima, koji su sa njim leteli iz Mađarske, a prenose turski mediji.

On je, takođe, izrazio sumnju u tvrdnje Saudijske Arabije da je Kašogi 2. oktobra napustio konzulat nepovređen, a potom nestao, prenosi AP.

- Ako bi ptica poletela, ako bi se pojavio komarac, ovi sistemi bi ih uhvatili i (verujem) oni bi imali najnaprednije sisteme - rekao je Erdogan.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ns

    11. oktobar 2018 | 13:54

    Sankcije, Brisel, Vašington. Na takvo zverstvo ćute? Motorke.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA